Ειδήσεις

Ξύπνησαν μνήμες στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών

Μνήμες από τις θηριωδίες των ναζί κατακτητών στο νησί μας, ξύπνησαν χθες στην πρωτεύουσα, στο πλαίσιο της ημερίδας για τη Μάχη της Κρήτης που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. Εξάλλου, εκδήλωση η οποία έλαβε χώρα το βράδυ το απόγευμα της Κυριακής, με αφορμή το φωτογραφικό αρχείο Κουτουλάκη που θα εκτίθεται στο Πολεμικό Μουσείο μέχρι μεθαύριο, τέθηκε με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων προς τη χώρα μας.

Για του λόγου το αληθές, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής που έχει σχηματιστεί για το ζήτημα των αποζημιώσεων, Τριαντάφυλλος Μιταφίδης αποκάλυψε ότι σε μερικές ημέρες θα παρουσιαστεί στην Ολομέλεια της Βουλής, το πόρισμα που συνέταξε η εν λόγω επιτροπή, προκειμένου να τεθεί προς ψήφιση. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο ίδιος ο κ. Μιταφίδης, το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής θα παρουσιαστεί στην Ολομέλεια την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου. 

"Αναγκαία η ρηματική διακοίνωση"

Ωστόσο, αξίζει να τονιστεί ότι εκτός των άλλων, στη εκδήλωση ο γνωστός Έλληνας ακαδημαϊκός και μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας μας στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Στέλιος Περράκης, έκανε λόγο για ρηματική διακοίνωση της χώρας μας προς τη Γερμανία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Περράκης υπογράμμισε ότι πρέπει να σταματήσουν επιτέλους οι μεμονωμένες ενέργειες που γίνονται από την Ελλάδα για το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία. Αυτό που πρέπει να γίνει, όπως τόνισε ο καθηγητής, είναι -ως είθισται στις διπλωματικές διαδικασίες- η κοινοποίηση ρηματικής διακοίνωσης προς τη Γερμανία, σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό την έναρξη των συνομιλιών των δύο πλευρών για το "καυτό" ζήτημα των αποζημιώσεων.

"Ντρέπομαι για τη χώρα μου"

Σημαντικά όμως ήταν και τα όσα δήλωσε ο Γερμανός ακαδημαϊκός, ιστορικός ερευνητής και δημοσιογράφος, Έμπερχαρτ Ρόντχολτζ. Μιλώντας στην ημερίδα, ο κ. Ρόντχολτζ είπε ότι είναι απαράδεκτο, 75 χρόνια μετά τη Μάχη της Κρήτης να μην έχουν τιμωρηθεί οι υπαίτιοι των ναζιστικών εγκλημάτων στην Ελλάδα.

Επίσης, ο καθηγητής θεωρεί απαράδεκτο η Γερμανία να μην έχει πληρώσει για τα όσα έκανε τότε. «Ντρέπομαι για λογαριασμό της χώρας μου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έμπερχαρτ Ρόντχολτζ. Εκτός των άλλων, στη χθεσινή ημερίδα μίλησε και ο στρατηγός εν αποστρατεία και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μανούσος Παραγιουδάκης. Η ομιλία του είχε ως θέμα τη «Μάχη της Κρήτης και την Αντίσταση στην Κατοχή». 

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του αρχείου Κουτουλάκη, τοποθετήθηκαν -μεταξύ άλλων- και οι δήμαρχοι των Δήμων, όπου βρίσκονται τα χωριά της Κρήτης που υπέστησαν τα πάνδεινα από τους ναζί κατακτητές.

Ο λόγος για το δήμαρχο Ανωγείων, Μανόλη Καλλέργη, τον Δήμαρχο Βιάννου, Παύλο Μπαριτάκη, τον δήμαρχο Κανδάνου-Σελίνου, Αντώνη Περράκη, αλλά και τον δήμαρχο Μαλεβιζίου, Κώστα Μαμουλάκη. Ο τελευταίος, μάλιστα, παρέδωσε στους ανθρώπους του Πολεμικού Μουσείου «στικάκι» στο οποίο περιέχεται το φωτογραφικό αρχείο Κουτουλάκη. Οι αυτοδιοικητικοί άρχοντες τοποθετήθηκαν επί των ιστορικών γεγονότων της ζοφερής εκείνης εποχής, ενώ επισήμαναν ότι τα εν λόγω γεγονότα θα πρέπει να διδάσκονται στα ελληνικά σχολεία.

Η παρουσίαση του φωτογραφικού Αρχείου Κουτουλάκη πραγματοποιήθηκε από τους ειδικούς συνεργάτες, του Δήμου Μαλεβιζίου, Γιώργο Τζωράκη και Μανόλη Δρακάκη, ενώ συντονιστής των ομιλιών των τεσσάρων μαρτυρικών Δήμων της Κρήτης, ήταν ο δημοσιογράφος της "ΚΡΗΤΗ ΤV", Γιώργος Σαχίνης.

Η σύνοψη της εκδήλωσης έγινε από τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Συντονιστή της Έρευνας του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δημήτρη Ξενάκη.

Σημειώνεται ότι η έκθεση του φωτογραφικού αρχείου Κουτουλάκη θα φιλοξενηθεί στο Πολεμικό Μουσείο έως και μεθαύριο, με την είσοδο να είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια