Ειδήσεις

Στην Κρήτη κορυφαίοι αξιωματούχοι της Κίνας

Υψηλές προσδοκίες συνοδεύουν την άφιξη υψηλόβαθμης κινεζικής αντιπροσωπείας στην Κρήτη. Με επικεφαλής τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας οι επαφές αναμένεται να επικεντρωθούν στον τουρισμό και τις εξαγωγές και κυρίως στο αεροδρόμιο του Καστελίου για τη δημιουργία του οποίου αποτυπώνεται ήδη κινεζικό ενδιαφέρον. 

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Liu Yunshan και η κινεζική αποστολή που αποτελείται από κυβερνητικά στελέχη, ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους της Κίνας θα μείνει στην Ελλάδα μόλις ένα 24ωρο και η επίσκεψη στην Κρήτη σε αυτή τη χρονική στιγμή μόνο τυχαία δε θεωρείται από πλευράς εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης με φόντο τις εξελίξεις για τη δημιουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι.

Σε λίγη ώρα αναμένεται η Κινεζική αντιπροσωπεία, στο αεροδρόμιο "Ν. Καζαντζάκης", όπου θα την υποδεχθεί ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης. Στην υποδοχή της Κινεζικής αντιπροσωπείας στο αεροδρόμιο Ηρακλείου η Περιφέρεια Κρήτης θα προσφέρει κέρασμα με τοπικά εδέσματα ενώ Κρητικούς χορούς θα χορέψουν μέλη της Παγκρήτιας Ένωσης Χοροδιδασκάλων, την διοίκηση της οποίας ευχαριστεί η Περιφέρεια Κρήτης.

Το πρόγραμμα

Το πρωί της Δευτέρας, ο περιφερειάρχης κ. Αρναουτάκης θα έχει συνάντηση με την κινέζικη αποστολή σε ξενοδοχείου της Χερσονήσου, μετά θα επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ το μεσημέρι με ιδιωτικό αεροσκάφος θα μεταβούν στην Αθήνα, όπου θα δώσουν το "παρών" σε εκδήλωση με επίκεντρο τον πολιτισμό Ευρώπης Ασίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το ταξίδι αστραπή στη χώρα μας θα κλείσει με συναντήση τους με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Δευτέρας.

Στη χθεσινή συνάντηση

Ωστόσο συνάντηση για την προετοιμασία της επίσκεψης πολυμελούς Κινεζικής Κυβερνητικής αντιπροσωπείας υπο τον  Liu Yunshan (μέλος της μόνιμης επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου και Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας) είχαν το απόγευμα του Σαββάτου σε γνωστό ξενοδοχείο ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα Zou Xiaoli.

Στη συνάντηση παράλληλα έγινε συζήτηση σε θέματα συνεργασιών όπου ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης και ζήτησε την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας στον τουρισμό αλλά και στον αγροτικό τομέα με την προώθηση των εκλεκτών Κρητικών προϊόντων στην Κινεζική αγορά. Ο Πρέσβης της Κίνας μίλησε με θερμά λόγια για την Κρήτη και γενικότερα την Ελλάδα, λέγοντας ότι υπάρχει ενδιαφέρον στον τουρισμό, για το ελαιόλαδο, την έρευνα, ενώ έκανε αναφορά και στον ενδιαφέρον που έχουν εκφράσει δυο Κινέζικες εταιρείες για το αεροδρόμιο του Καστελίου.

Αναφερόμενος ο Κινέζος πρέσβης στην αυριανή επίσκεψη της υψηλόβαθμης Κινεζικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον κ. Liu Yunshan είπε, ότι, ο κ. Yunshan είναι η εικόνα της Κίνας στο εξωτερικό με πολλές αρμοδιότητες και ότι η επίσκεψη αυτή θα διαφημίσει στην Κίνα μέσω των ΜΜΕ την Κρήτη και την Ελλάδα γενικότερα όπως έγινε και με την επίσκεψη πριν 2 χρόνια περίπου του Πρωθυπουργού της Κίνας στην Κρήτη. Ο Περιφερειάρχης και ο Κινέζος πρέσβης στο τέλος της συνάντησης τους αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα.  

Σχόλια