Ειδήσεις

Φως για τους 47 εργαζόμενους στην καθαριότητα του Δήμου

Άραγε η 3η Οκτωβρίου θα είναι και η... φαρμακερή για τους 47 συμβασιούχους στην Καθαριότητα του Δήμου Ηρακλείου, που περιμένουν εδώ και ένα μήνα σχεδόν την περίφημη τροπολογία που θα τους εξασφαλίσει εργασία μέχρι την εκπνοή του 2017;

Άραγε η 3η Οκτωβρίου θα είναι και η... φαρμακερή για τους 47 συμβασιούχους στην Καθαριότητα του Δήμου Ηρακλείου, που περιμένουν εδώ και ένα μήνα σχεδόν την περίφημη τροπολογία που θα τους εξασφαλίσει εργασία μέχρι την εκπνοή του 2017;

Με βάση αυτά που έχουμε δει το προηγούμενο διάστημα, με ένα ατελείωτο πηγαινέλα τροπολογιών, με καταθέσεις διαφορετικών τροπολογιών και με την απόσυρσή τους την τελευταία στιγμή, κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά!

Όμως χθες υπήρξαν πληροφορίες που θέλουν τη Δευτέρα να κατατίθεται στη Βουλή η τελική και σωστή επιτέλους τροπολογία για την παράταση αυτοδικαίως έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2017 όλων των ισχυουσών οκτάμηνων συμβάσεων των εργαζομένων σε Δημόσιο και ΟΤΑ.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, για την κατάθεση της τροπολογίας τα πάντα ήταν έτοιμα ήδη από χθες και απέμενε μονάχα μία υπουργική υπογραφή: η υπογραφή, συγκεκριμένα, του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Εκτός απροόπτου, η τροπολογία, πλήρης από υπογραφές, θα κατατεθεί στη Βουλή μεθαύριο Δευτέρα 3 Οκτωβρίου και λογικά αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Η τροπολογία θα δώσει λύση στους 47 συμβασιούχους της Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου, για τους οποίους έχει γίνει τόση συζήτηση αλλά και αντιπαράθεση όλο το Σεπτέμβριο, όμως δεν θα αφορά από εκεί και πέρα όλους τους συμβασιούχους.

Σύμφωνα με το aftodioikisi.gr, η τελική τροπολογία θα αφορά αποκλειστικά στις οκτάμηνες συμβάσεις και όχι τους διμηνίτες που εργάζονται κυρίως σε ΟΤΑ της χώρας. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται στην τροπολογία να ενταχθεί πρόβλεψη, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους ΟΤΑ να προχωρήσουν στην παράταση συμβάσεων όχι όλων, αλλά ορισμένων συμβασιούχων που καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη είναι αίτημα αρκετών δημοτικών Αρχών και κυρίως τουριστικών Δήμων της χώρας. Δήμοι που, παρότι χρειάζονται μεγάλο αριθμό συμβασιούχων στην καθαριότητα, θέλουν οι συμβάσεις τους να διαρκούν μόνο κατά την τουριστική σεζόν.

Η τροπολογία σε κάθε περίπτωση αφορά χιλιάδες εργαζόμενους σε ΟΤΑ και Δημόσιο, και προβλέπει ότι «το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 167 του Ν. 4099/2012 (Α'250) αντικαθίσταται ως εξής: "Για την καθαριότητα των κτηρίων των δημόσιων υπηρεσιών, των ανεξάρτητων Αρχών, των ΝΠΔΔ, των ΝΠΙΔ και των ΟΤΑ, και τις κάθε είδους υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ, συμπεριλαμβανομένου του χειρισμού μηχανημάτων που εξυπηρετούν τις υπηρεσίες αυτές, παρατείνονται αυτοδικαίως μέχρι και τις 31/12/2017 οι ισχύουσες ατομικές συμβάσεις και όσες πρόκειται να υπογραφούν έως τις 31/12/2016, καθώς και όσες ατομικές συμβάσεις έχουν λήξει από την 1η Μαρτίου 2016 και μετά, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης"».

Η τροπολογία περιλαμβάνει όλους τους συμβασιούχους εργαζόμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ, τις ανεξάρτητες Αρχές, τα ΝΠΔΔ και τα ΝΠΙΔ (μεταξύ άλλων τις καθαρίστριες εσωτερικών χώρων και σχολείων, τους εργάτες καθαριότητας, τους οδηγούς, τους χειριστές μηχανημάτων και τους τεχνίτες που εργάζονται στον Τομέα Καθαριότητας).

Το τέλος του "σίριαλ"

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, λοιπόν, από μεθαύριο Δευτέρα οι καρδιές των ανήσυχων εργαζομένων της Καθαριότητας εδώ στο Ηράκλειο θα μπορούν να επιστρέψουν στις θέσεις τους.

Το "θρίλερ αγωνίας" για την τύχη των ανθρώπων αυτών, αλλά και για την τύχη της προβληματικής καθαριότητας στο Ηράκλειο, που θα τορπιλιστεί εφόσον χάσουν τη δουλειά τους οι 47 αυτοί συμβασιούχοι, παίρνει επιτέλους τέλος!

Υπενθυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη τροπολογία είχε κατατεθεί και σε παλιότερο νομοσχέδιο, αλλά είχε αποσυρθεί στο... παρά πέντε, την τελευταία στιγμή, από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Χριστόφορο Βερναρδάκη.

Τότε, στις 14 Σεπτεμβρίου, η είδηση είχε σκάσει ως κεραυνός στις τάξεις των 47 συμβασιούχων, αλλά και της δημοτικής Αρχής Ηρακλείου, καθώς πάνω που είχαν χαρεί με την τροπολογία την είδαν να αποσύρεται!

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια