default-image

Σφιχτοχέρηδες τουρίστες έκαναν διακοπές με μικρό πορτοφόλι

Κρήτη
Σφιχτοχέρηδες τουρίστες έκαναν διακοπές με μικρό πορτοφόλι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα αναμφισβήτητα πλημμύρισε με τουρίστες το φετινό καλοκαίρι. Τα έσοδα, όμως, μάλλον πήγαν... διακοπές.

Στο νησί μας, την Κρήτη, που συνεχίζει να αποτελεί τη ναυαρχίδα του τουρισμού, αν και τα νούμερα των αφίξεων ευημερούν παρουσιάζοντας αύξηση 10%, τα οικονομικά οφέλη του τουρισμού δεν είχαν θετικό πρόσημο, αφού έως αυτή τη στιγμή παρουσιάζουν μείωση της τάξεως του 4%.

Και σε επίπεδο χώρας, όμως, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, με την πτώση των εσόδων σε επίπεδο επταμήνου να αγγίζει το 4,8% και τις συνολικές ταξιδιωτικές εισπράξεις το εν λόγω διάστημα να ανέρχονται στα 6,782 δισ. ευρώ.

Τον Ιούλιο η πτώση ήταν της τάξεως του 3,5% και οι εισπράξεις στα 2,853 δισ. ευρώ. Το πρόσημο, ωστόσο, γύρισε θετικό όσον αφορά στις συνολικές αφίξεις στο επτάμηνο (+1,1% στα 12,11 εκατ. ταξιδιώτες) χάρη σε έναν πολύ καλό Ιούλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, ο αριθμός των τουριστών το μήνα Ιούλιο αυξήθηκε κατά 5,8% στα 4,664 εκατ.

«Επιβεβαιώθηκαν οι αρχικές μας εκτιμήσεις. Σαν νησί πάντα λαμβάνουμε τη μεγαλύτερη μερίδα της επιτυχίας ή της αποτυχίας. Έτσι φέτος, ενώ παρουσιάζουμε 10% αύξηση στις αφίξεις, που μπορεί έως τα τέλη του επόμενου μήνα να ανέβει και στο 12%, από την άλλη στα έσοδά μας από τον τουρισμό καταγράφεται πτώση 4%, πράγμα που περιμέναμε βάσει των πακέτων που κλείστηκαν σε πολύ χαμηλές τιμές.

Περιμένουμε βέβαια τα τελικά στοιχεία από το "ταμείο" που θα γίνει το Νοέμβριο, ωστόσο δε θα υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση», είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης, αφήνοντας να εννοηθεί και ο φόβος που υπάρχει από πιθανά "κανόνια" που μπορεί να "ακουστούν" το επόμενο διάστημα από ξένα, κυρίως, τουριστικά γραφεία, με αποτέλεσμα πιθανότατα να μην εισπραχθούν όλα τα κέρδη μας.

Οι ξένοι τουρίστες που ήρθαν στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι, κατά την πλειοψηφία των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, χαρακτηρίζονται με μία και μόνο λέξη... «Σφιχτοχέρηδες». Πιο αναλυτικά, οι τουρίστες αυτή τη φορά παρουσιάστηκαν περισσότερο φειδωλοί στις δαπάνες τους, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή των Βρετανών.

Οι αφίξεις από τη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 5,5% στο επτάμηνο, αλλά τα έσοδα ήταν μειωμένα κατά 14,7%, ενώ τον Ιούλιο υπήρξε πτώση 7,5% στις αφίξεις τους και η μείωση στις δαπάνες ήταν της τάξης του 35,6%. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την πτώση της στερλίνας έναντι του ευρώ μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

Επίσης, πλήγμα ήταν και το ουσιαστικό "κλείσιμο" των οδικών συνόρων λόγω του προσφυγικού. Σημειώνεται ότι η εντυπωσιακή άνοδος των οδικών αφίξεων το περασμένο καλοκαίρι ήταν ένας από τους λόγους των επιδόσεων-ρεκόρ του 2015.

Οι λόγοι της πτώσης

Το πρώτο μισό του 2016 και ιδίως οι πέντε πρώτοι μήνες κύλησαν με πτώση τόσο σε επίπεδο αφίξεων όσο και σε επίπεδο εσόδων, γεγονός που προκάλεσε έντονη ανησυχία. Η πτώση αποδιδόταν σε μια σειρά από λόγους, με κυριότερο την εικόνα που είχε δημιουργηθεί για την Ελλάδα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης λόγω του προσφυγικού. Επιπλέον, ζητήματα όπως τα προβλήματα που υπήρξαν τον Απρίλιο με τις θεωρήσεις βίζας στη Ρωσία επιδείνωσαν την κατάσταση.

Η κατάσταση βελτιώθηκε από το Μάιο και έπειτα με το υπουργείο Τουρισμού αλλά και τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις να δίνουν έμφαση στις κρατήσεις της "τελευταίας στιγμής".

Όμως, προκειμένου να προσελκύσουν τουρίστες και με δεδομένο ότι οι ανταγωνίστριες χώρες, και κυρίως η Τουρκία, πριν την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο, προσπάθησαν πολύ δυνατά να πάρουν μερίδιο από αυτές τις κρατήσεις, οι Έλληνες ξενοδόχοι υποχρεώθηκαν να ρίξουν τις τιμές, κάτι που, όπως φαίνεται, είχε επίδραση στα συνολικά έσοδα. Και αυτό φάνηκε στις περιπτώσεις τουριστών από αγορές όπως είναι η Γερμανία.

Στοίχημα η επόμενη σεζόν

Πάντως, τι κι αν η φετινή τουριστική σεζόν τελειώνει, οι επαφές των ξενοδόχων με τους μεγάλους tour operators για την επόμενη έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ο ΣΕΤΕ, μάλιστα, έχει εκφράσει την ανησυχία του ότι η αύξηση της φορολόγησης του κλάδου θα δημιουργήσει προβλήματα την επόμενη διετία, καθώς οι τουριστικές επιχειρήσεις δε θα έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν στην ποιοτική αναβάθμιση των υποδομών τους προκειμένου να προσελκύσουν επιπλέον τουρίστες.

Παρ' όλα αυτά, θετικό παράγοντα αποτελεί το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει δυναμική και επιπλέον η διεθνής εικόνα της έχει πια βελτιωθεί.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Μικρή διαφοροποίηση το επόμενο διάστημα

Τα στοιχεία της ΤτΕ, πάντως, για τον Ιούλιο αναμένονταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για το μήνα που μαζί με τον Αύγουστο συνεισφέρουν στο μεγαλύτερο κομμάτι των εσόδων του ελληνικού τουρισμού.

Τα στοιχεία που σας παρουσιάζουμε σήμερα και δημοσιεύτηκαν στα μέσα της εβδομάδας είναι μεν προσωρινά, αλλά, όπως και να έχει, συνήθως τα οριστικά είναι ελαφρώς "ενισχυμένα" - αν και σύμφωνα με τους τουριστικούς παράγοντες θεωρείται μάλλον απίθανο να αλλάξει δραστικά η εικόνα όσον αφορά το κατά πόσον το τελικό πρόσημο για τα τουριστικά έσοδα θα είναι θετικό όσον αφορά το σύνολο του 2016.

Η ΤτΕ πρόκειται να δημοσιεύσει τα στοιχεία της για τον Αύγουστο στις 24 Οκτωβρίου, οπότε τότε θα υπάρχει και καλύτερη εικόνα, αλλά πλέον θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη που είχε κάνει στις αρχές του καλοκαιριού ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για οριακή αύξηση των εσόδων κατά 1%-2%.

Το πιθανότερο σενάριο είναι πλέον να υπάρχει οριακή μείωση των εσόδων κατά 1%-2%. Αντίθετα, ο στόχος για αύξηση των αφίξεων κατά 6% έχει περισσότερες πιθανότητες να επιτευχθεί, με δεδομένο ότι τα στοιχεία του ΣΕΤΕ για τον Αύγουστο δείχνουν αύξηση 6,4% στις αεροπορικές αφίξεις, με τις οδικές περίπου στα ίδια επίπεδα (0,7%). Αντίστοιχη εκτιμάται ότι θα είναι και η εικόνα για το Σεπτέμβριο.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News