Ειδήσεις

Χρόνια πολλά παππού και γιαγιά

Μία ξεχωριστή ημέρα αποτελεί η 1η Οκτωβρίου για τον παππού και τη γιαγιά.Οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλουν και πολλά: Ένα καλό λόγο, μία αγκαλιά, ένα ζεστό φιλί.

Όταν μάλιστα η κίνηση αγάπης έρχεται από τα εγγόνια τους τότε η καρδιά τους φτερουγίζει,το ηθικό τους αναπτερώνεται και στο πρόσωπο τους ζωγραφίζεται το πιο λαμπερό χαμόγελο.

Σε παιδικούς σταθμούς του Ηρακλείου το διδακτικό προσωπικό δεν ξέχασε τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και με την βοήθεια μικρών παιδιών έφτιαξαν ευφάνταστες δημιουργίες για να τις χαρίσουν στον παππού και τη γιαγιά...

Μια τέτοια κίνηση ανήκει και το ΙΒ ΚΕΠΑ του Ηρακλείου... Ένας φάκελος με μία κούπα που άχνιζε , το τσάι, ζάχαρη και ένα κουταλάκι, το ρόφημα δηλαδή που συνηθίζουν να πίνουν οι ηλικιωμένοι τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Ενώ μέσα στο φάκελο μία κάρτα με όμορφα λογάκια που προκαλούν συγκίνηση

Ο παππούς με τη μαγκούρα και με τ'άσπρα τα μαλλιά, μπαίνει πάντοτε στο σπίτι φορτωμένος με γλυκά.

Αχ, γιαγιά πως σ' αγαπώ που μου δίνεις το γλυκό μέσα απ' το ντουλάπι! Καραμέλες σοκολάτες τυλιγμένες στο χαρτί στα εγγονάκια  τις μοιράζουν παίρνοντας ένα φιλί.

Συνηθίζουμε να αναφερόμαστε σε αυτούς με τον όρο: «οι απόμαχοι της ζωής», αλλά οι ηλικιωμένοι στην εποχή μας παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεων τους, ακόμη και της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους,

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου.

Στην χώρα μας, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 60 ετών ξεπερνούσε το 2004 τα 2.547.000 άτομα, με τις γυναίκες να είναι περισσότερες από τους άνδρες.

Το 17,1% του πληθυσμού της χώρας μας ανήκει στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών, ενώ η πρόβλεψη για το άμεσο μέλλον είναι το 2020 να πλησιάζει το 24%. Με τα δημογραφικά δεδομένα, λοιπόν, που έχουμε, σε λίγα χρόνια, το ? των κατοίκων αυτής της χώρας θα ανήκει στην ευαίσθητη αυτή ομάδα!

Εκ των πραγμάτων, οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας, αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της Ελληνικής Κοινωνίας.

Β.Μ

Σχόλια