default-image

Όταν η έκρηξη στον «Πανορμίτη» συγκλόνισε τα Χανιά

Χανιά
Όταν η έκρηξη στον «Πανορμίτη» συγκλόνισε τα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ξαναζωντάνεψαν» οι μνήμες από την έκρηξη του πλοίου «Πανορμίτης»,37 χρόνια αργότερα, στην εκδήλωση μνήμης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, στο λιμάνι της Σούδας.

Το σκηνικό της καταστροφής στη Σούδα διαδραματίστηκε στις 8:30 το πρωί της 1ης Οκτωβρίου 1979. Το μότορσιπ «Πανορμίτης» βρισκόταν δεμένο στο κεντρικό τμήμα του λιμανιού της Σούδας και την ηρεμία της καθημερινότητας συγκλόνισε μια τεράστια έκρηξη.

Είναι χαρακτηριστικό πως μεγάλη έκταση της περιοχής παρουσίαζε την εικόνα μιας βομβαρδισμένης πόλης, με τις υλικές καταστροφές να είναι ανυπολόγιστες, ενώ ένας νεκρός και 138 τραυματίες συνέθεταν το τραγικό σκηνικό.

Από τους τραυματίες, οι τρεις υποβλήθηκαν σε ακρωτηριασμό ενώ, ήταν ζήτημα καθαρής τύχης το ότι δεν υπήρξαν περισσότερα θύματα, δεδομένου ότι μία ώρα πριν είχε ολοκληρωθεί η αποβίβαση των επιβατών και των οχημάτων του πλοίου της γραμμής Πειραιάς - Σούδα.

Η έκρηξη έγινε αισθητή σε απόσταση 6 χιλιομέτρων μέχρι το δυτικό τμήμα της πόλης των Χανίων, το οποίο βίωσε την αίσθηση μιας ισχυρής δόνησης.

Σύμφωνα με τις αναφορές της εποχής ο «Πανορμίτης» μετέφερε 500 φιάλες με υγραέριο και 4,5 τόνους σίδερα για λογαριασμό του Ναυστάθμου Κρήτης. Στα αμπάρια του είχε, επίσης, κιβώτια με δυναμίτιδα και βαρέλια με βενζίνη καθώς και διάφορα άλλα εμπορεύματα που προορίζονταν για το Ηράκλειο.

Χαρακτηριστικό της έκρηξης ήταν ότι το πλοίο «σηκώθηκε» στον αέρα και το φορτίο του εκτοξεύθηκε παντού, καταστρέφοντας αυτοκίνητα, σπίτια, καταστήματα και άλλες υποδομές της περιοχής.

Η περιοχή της Σούδας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον τότε νομάρχη Χανίων. Παράλληλα, συγκροτήθηκαν συνεργεία ιατρών για την περίθαλψη των τραυματιών, ενώ άνδρες του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι, καθώς και απλοί πολίτες έσπευσαν να προσφέρουν αίμα.

Η 5η Μεραρχία Πεζικού διέθεσε σκηνές και κλινοσκεπάσματα και δόθηκε εντολή για στέγαση ατόμων σε ξενοδοχεία των Χανίων.

Στη Σούδα έσπευσαν άμεσα δύο υπουργοί της τότε κυβέρνησης, η κ. Αννα Συνοδινού και o κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, ενώ λίγες ημέρα μετά, οι τότε βουλευτές της αντιπολίτευσης Σήφης Μιχελογιάννης, Σήφης Βαλυράκης, Λευτέρης Βερυβάκης και Νικήτας Βενιζέλος, με ερώτηση τους στο ελληνικό κοινοβούλιο, ζητούσαν να ενημερωθεί το σώμα για τα αίτια της καταστροφής και για το φορτίο του μοιραίου πλοίου.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο 1 Οκτωβρίου, διοργανώθηκε από την Δημοτική Ενότητα, τον Πολιτιστικό Σύλλογο, το Σύλλογο καταστηματαρχών και την τοπική εκκλησία, ξεκίνησε με δέηση, ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί από εκπροσώπους των διοργανωτών.

Για τα γεγονότα εκείνης της ημέρας μίλησε η εκπαιδευτικός Μαρία Βενιανάκη, ενώ στο χώρο υπήρχε έκθεση φωτογραφιών στην οποία απεικονιζόταν ανάγλυφα η καταστροφή που είχε υποστεί η περιοχή της Σούδας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ και onalert.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News