default-image

Φεστιβάλ με μηνύματα στα Χανιά

Χανιά
Φεστιβάλ με μηνύματα στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα του διήμερου φεστιβάλ «Αναιρέσεις» στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των λαών στα Χανιά, υπό τη διοργάνωση των «Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση» και «Νέο Αριστερό Ρεύμα για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση». Οι εκδηλώσεις αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα Σάββατο 1 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγυεμα.

Θέμα συζήτησης της πρώτη ημέρας το προσφυγικό. Ο εκπαιδευτικός και Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Κυριακάκης είπε:

«Το τελευταίο διάστημα υπάρχει στην Κρήτη μια μεγάλη αναστάτωση γύρω από το ζήτημα  της έλευσης των 2000 προσφύγων. Αυτοί οι πρόσφυγες εγκλωβίσθηκαν στη χώρα μας εξαιτίας της απόφασης της Ε.Ε. να κλείσει τα σύνορα, αυτοί οι πρόσφυγες βρέθηκαν στη χώρα μας εξαιτίας του πολέμου που προκάλεσαν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε.)  συνεπώς κάποιοι φταίνε για αυτά.

Επομένως αντί να τα βάζουν κάποιοι με τους πρόσφυγες που είναι τα θύματα αυτής της υπόθεσης θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι θα πρέπει να στραφούμε απέναντι στην αιτία που προκαλεί την προσφυγιά. Είμαστε μια πολιτική δύναμη που είναι κατά της προσφυγιάς και υπέρ των προσφύγων, ενώ οι αντίπαλοι μας ακροδεξιοί και φασιστικοί κύκλοι είναι υπέρ της προσφυγιάς και των πολέμων που την προκαλούν  και κατά των προσφύγων.

Το προσφυγικό εξαιτίας της γενικευμένης ανασφάλειας και του φόβου που υπάρχει στην κοινωνία  αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για κάποιους τυχοδιώκτες που προσπαθούν να κτίσουν καριέρα πάνω σε αυτό. Εμπορεύονται το φόβο και την ανασφάλεια και προσπαθούν να καλλιεργήσουν στον ντόπιο πληθυσμό απίθανες θεωρίες περί εποικισμού της Κρήτης και άλλες ανοησίες. Τίποτα από αυτά δεν ευσταθεί.

Εμείς λέμε ότι πρέπει να έλθουν οι άνθρωποι εδώ , παρότι εκείνοι δεν θέλουν καθώς επιθυμούν να μετακινηθούν σε χώρες της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης. Γιατί η κατάσταση της χώρας είναι τέτοια που ούτε καν οι πρόσφυγες δεν θέλουν να μείνουν εδώ και οι Έλληνες μεταναστεύουν για να βρουν μια δουλειά. Αυτή είναι η τραγωδία μας ότι δεν θέλουν να μείνουν ούτε οι πρόσφυγες σε μια χώρα διαλυμένη και ρημαγμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την τρόικα και τα μνημόνια!

Οφείλουμε να   προσπαθούμε να βρούμε διέξοδο από τις πολιτικές αυτές που μας έχουν διαλύσει και να μην  ξεσπάμε σε αδύναμους και κατατρεγμένους ανθρώπους. Δεν πρέπει να μας φεύγει από το μυαλό ότι και οι πρόσφυγες πριν από λίγα χρόνια ζούσαν αμέριμνοι και δεν πίστευαν ότι θα τους βρει το κακό που τους βρήκε. Να έχουμε το νου μας και να προσέξουμε γιατί είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε στη θέση τους εξαιτίας της συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ, στην Ε.Ε. της φιλοξενίας της βάσης της Σούδας στο νησί μας.»

Η δασκάλα Ντίνα Ρέππα, μέλος του Συντονισμού για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό Σωματείων-Συλλόγων-Συλλογικοτήτων τόνισε:

«Για μας  οι πρόσφυγες είναι οι διωκόμενοι από τις χώρες του πολέμου και της ακραίας φτώχειας, Δραπετεύουν από τα σύγχρονα Αουσβιτς και ως τέτοιους πρέπει να τους δούμε, με αυτή τη ματιά πρέπει να τους αντιμετωπίσει ο λαός μας, οι εργαζόμενοι, οι νεολαίοι. Έχοντας ζήσει τους πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά, στον Ελαιώνα, στο Σκαραμαγκά και έχοντας ως δασκάλα και προσφυγόπουλα στο σχολείο μου λέω κατηγορηματικά ότι τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από τον τρόπο που τα παρουσιάζουν οι καθαρά φασιστικές, ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις.

Πέρα από τους φασίστες της "Χρυσής Αυγής" και τους ακροδεξιούς της ΝΔ σε αυτές τις αντιλήψεις βοηθάει και η ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης που κρατάει τους πρόσφυγες σε άθλιες συνθήκες, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, σε σκηνές, με τρομακτικές απαγορεύσεις. Στον τόπο μας υπάρχουν 60.000 πρόσφυγες αυτή τη στιγμή. Οι άνθρωποι αυτοί αν είχαν τα στοιχειώδη δικαιώματα της στέγης, της εργασίας, της παιδείας και της υγείας δεν θα κάναμε καμία συζήτηση για το προσφυγικό. Δεν μπορεί ο τόπος μας να χωρέσει 60.000 άτομα;

Ο λαός πρέπει να βρίσκεται δίπλα στους πρόσφυγες, τα θύματα των μεγάλων ιμπεριαλιστικών πολέμων των ΗΠΑ, της Ε.Ε., της Ρωσίας. Οι φτωχοί και καταφρονημένοι της πατρίδας μας οφείλουν να σταθούν δίπλα στους φτωχούς και καταφρονημένους των πολέμων.

Μας λένε "κοιτάξτε τι γίνεται στη Μυτιλήνη και στη Χίο" πρέπει να το συζητήσουμε αυτό. Οι άνθρωποι εκεί είναι φυλακισμένοι, δραπέτευσαν από το Αουσβιτς της πατρίδας τους και εμείς τους κρατάμε σε άθλιες συνθήκες μέχρι να τους στείλουμε πίσω.  Όταν ζουν 4.000-5.000 άνθρωποι (το 40% παιδιά ηλικίας από 1 έως 12 ετών) για μήνες ολόκληρους σε ένα στρατόπεδο δεν είναι λογικό να υπάρχουν και συγκρούσεις. Ας βάλουμε τον εαυτό μας σε αυτήν την κατάσταση. Αν οι άνθρωποι αυτοί δεν ζούσαν σε καθεστώς γκέτο και  σε συνθήκες αποκλεισμού,  αν είχαν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, αν τα παιδιά τους πήγαιναν σχολείο, πως θα ήταν τα πράγματα;

Για μας η λύση είναι μια και μοναδική. Ένταξη τους στην κοινωνία, με ίσα δικαιώματα, όπως όλοι οι πολίτες και όπως θα έπρεπε να έχουμε δομές στήριξης στους ανέργους, στους φτωχούς ντόπιους ανάλογες δομές και για αυτούς τους ανθρώπους.»

Το πρόγραμμα για το Σάββατο:

Έναρξη στις  6, με Συζήτηση «70 χρόνια από τον Εμφύλιο, δυνατότητες και προοπτικές ενός λαού που αντιστέκεται»

Ομιλητές: Γιώργος Μιχαηλίδης, ιστορικός, μέλος της Νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση και Γιώργος Κρεασίδης, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση.

Στις  9 το βράδυ συναυλία με τους the Dragons και ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ

Στο χώρο του φεστιβάλ λειτουργεί βιβλιοπωλείο, μπαρ, θεματικά περίπτερα κ.ά., ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News