Ειδήσεις

Καιρός: Αλλαγή με ραγδαία πτώση θερμοκρασίας και χιόνια

Σημάδια ριζικής αλλαγής αναμένονται από τα μέσα του πρώτου δεκαημέρου του Οκτωβρίου με την Κρήτη να μην αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα.

Αν και ο καιρός θα διατηρηθεί καλός στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες,σημάδια ριζικής αλλαγής αναμένονται από τα μέσα του πρώτου δεκαημέρου του Οκτωβρίου με την Κρήτη να μην αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα.

Οι επόμενες ημέρες

Υπό «καθεστώς αντικυκλωνικής κυριαρχίας» θα βρίσκεται η χώρα μας τις επόμενες ημέρες, και πιο συγκεκριμένα έως και τη Δευτέρα. Συνεπώς, κύριο χαρακτηριστικό του καιρού το Σάββατο είναι η ηλιοφάνεια σε ολόκληρη τη χώρα, με την Κυριακή να υποδέχεται την Κεντρική και Νότια χώρα με νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε σταθερά επίπεδα σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς Β-ΒΔ σε Αιγαίο και Ιόνιο.

Το βράδυ της Κυριακής και προς το ξημέρωμα της Δευτέρας, διαταραχή προερχόμενη από την Ιταλία θα διασχίσει τη ΒΔ χώρα, προκαλώντας μικρή πτώση της θερμοκρασίας και τοπικά φαινόμενα στις γύρω περιοχές.

Η νέα εβδομάδα θα ξεκινήσει με παρόμοια χαρακτηριστικά. Τα όποια φαινόμενα στη ΒΔ χώρα μετά το ξημέρωμα θα έχουν εκλείψει (πιθανοί όμβροι στα βόρεια της Μακεδονίας το μεσημέρι), με τη θερμοκρασία το μεσημέρι να αγγίζει τους 30°C σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι ελαφρώς ενισχυμένοι ΒΔ στο Ιόνιο

Ριζική αλλαγή στο καιρικό σκηνικό στη συνέχεια της εβδομάδας

Εν συνεχεία, ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση, με έμφαση στη Βόρεια και Ανατολική χώρα, από την Τρίτη και μετά με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία. Αιτία, η δημιουργία long-wave trough στη Βόρεια Ευρώπη που θα κατηφορίσει προς τη χώρα μας αποκαθιστώντας τη μεσημβρινή κυκλοφορία.

Η Τρίτη και η Τετάρτη φαίνεται πως θα κυλήσουν με βροχές στα προαναφερθέντα τμήματα της χώρας, ενώ η θερμοκρασία θα ξεκινήσει την καθοδική πορεία.

Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας και τα πρώτα χιόνια στα ορεινά

Απότομη «βουτιά» θα κάνει ο υδράργυρος την Τετάρτη, με πτώση της τάξεως των 5-10 βαθμών Κελσίου στα Κεντρικά και τα Βόρεια. Η εν λόγω πτώση θα είναι αισθητή έως και τις Κυκλάδες, εν αντιθέσει με την Κρήτη όπου η πτώση θα γίνει αισθητή λίγες ημέρες αργότερα.

Οι άνεμοι θα ενισχυθούν επίσης σημαντικά, αγγίζοντας με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ακόμη και τα 8 μποφόρ στα πελάγη.

Τα επίπεδα παγοποίησης θα ξεκινήσουν την καθοδική πορεία από την Τετάρτη, επιτρέποντας χιονοπτώσεις στα ορεινά της Βόρειας Χώρας με υψόμετρο μεγαλύτερο από 2000 μ.

πηγη: weatherathens

Σχόλια