default-image

Πλέον το ημερολόγιο δείχνει Οκτώβρη, η ιστόρια του 10ου μήνα

Κρήτη
Πλέον το ημερολόγιο δείχνει Οκτώβρη, η ιστόρια του 10ου μήνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οκτώβριος πλέον και τα ψέματα τελείωσαν. Το φθινόπωρο ανοίγει σιγά-σιγά την πόρτα στο χειμώνα, οι μέρες λιγοστεύουν ακόμα περισσότερο σε διάρκεια και οι δείκτες των ρολογιών ετοιμάζονται να γυρίσουν στη χειμερινή ώρα.

Ο δέκατος μήνας του Γρηγοριανού ημερολογίου, που φέρει τη βαριά κληρονομιά του ιστορικού έπους του '40 και πολλών άλλων γεγονότων, πήρε το όνομά του από τη λατινική λέξη "Octo", η οποία σημαίνει οκτώ, καθώς στο αρχαίο Ρωμαϊκό ημερολόγιο των δέκα μηνών ήταν ο όγδοος κατά σειρά.

Με την προσθήκη του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου άλλαξε σειρά και μετακινήθηκε στη 10η θέση, όμως το όνομά του παρέμεινε, όπως εκείνο του Νοέμβρη, που σημαίνει εννέα! Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας του Αγίου Δημητρίου εξαιτίας της μεγάλης γιορτής με την οποία ξεκινούν κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις της εθνικής επετείου, αλλά και ο λεγόμενος Σποριάτης ή Σπαρτός, καθώς οι αγρότες ξεκινούν τη σπορά των χωραφιών τους.

Διεθνείς ημέρες

Ο Οκτώβριος περιλαμβάνει πολλές διεθνείς ημέρες, όπως εκείνη των χορτοφάγων (1/10), της μέρας κατά της βίας (2/10), των ζώων (4/10), των εκπαιδευτικών (5/10), των ταχυδρομείων (9/10), της πνευματικής υγείας (10/10), κατά του καρκίνου του στήθους, και του πλυσίματος των χεριών (15/10), των τροφίμων (16/10) και βεβαίως του Χάλογουιν. Ο λόγος για τη γιορτή των Αγίων Πάντων, που είναι συνδεδεμένη με το υπερφυσικό στο δυτικό καθολικό κόσμο.

Επίσης, η δεύτερη Δευτέρα του Οκτώβρη κάθε χρόνο είναι αφιερωμένη στην ανακάλυψη της Αμερικής, ως «η ημέρα του Κολόμβου», ενώ η πρώτη Δευτέρα του μήνα είναι εκείνη που αφιερώνεται στην υγεία των παιδιών.

Τα γεγονότα του μήνα

Οκτώβριο σημειώθηκαν πολλά ιστορικά γεγονότα. Στις 3 Οκτωβρίου 1990 ενοποιήθηκε η Γερμανία. Στις 4 Οκτωβρίου 1883 ξεκίνησε το παρθενικό ταξίδι του το θρυλικό τρένο "Οριάν Εξπρές", ενώ στις 5 Οκτωβρίου 1957 οι Σοβιετικοί εκτόξευσαν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον "Σπούτνικ 1".

Στις 6 Οκτωβρίου 1889 άνοιξε τις πύλες του στο Παρίσι το θρυλικό καμπαρέ "Μουλέν Ρουζ". Στις 7 Οκτωβρίου 1571 έγινε η Ναυμαχία της Ναυπάκτου, όπου οι ενωμένες ευρωπαϊκές δυνάμεις κατατρόπωσαν τον τουρκικό στόλο, και στις 11 Οκτωβρίου 1780 ο "Μεγάλος Τυφώνας", που έπληξε την Καραϊβική, άφησε πίσω του 20.000-30.000 νεκρούς, ενώ την ίδια μέρα του 1862 έγινε η έξωση του Όθωνα από την Ελλάδα.

Στις 18 Οκτωβρίου 1912 ξέσπασε ο Α' Βαλκανικός Πόλεμος, ενώ την ίδια μέρα του 1979 ο Οδυσσέας Ελύτης τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Στις 20 Οκτωβρίου 1740 η Μαρία Θηρεσία ανέβηκε στο θρόνο της Αυστρίας και στις 23 του μήνα του 1929 ξεκίνησε το μεγάλο "κραχ" του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, που προκάλεσε την κατάρρευση της δυτικής οικονομίας.

Στις 27 Οκτωβρίου 1912 απελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη από τον Ελληνικό Στρατό, ενώ στις 28 Οκτωβρίου 1940 είπε το μεγάλο «όχι» στον Ιταλό πρέσβη και ξεκίνησε ο Ελληνο-ιταλικός πόλεμος. Στις 30 Οκτωβρίου του 1918 η Γερμανία κατέθεσε τα όπλα, δίνοντας έτσι τέλος στον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Την ίδια μέρα του 1938 οι Αμερικανοί έβγαιναν έντρομοι στους δρόμους, ακούγοντας για την εισβολή των εξωγήινων από την εκπομπή "Πόλεμος των Κόσμων" του Όρσον Γουέλς.

Επίσης, στις 30 Οκτωβρίου 1971 οι Ελληνίδες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου. Την τελευταία μέρα του μήνα στα 1992 ο Πάπας απoκατέστησε τη μνήμη του Γαλιλαίου, έπειτα από 359 χρόνια..!

Ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News