Ειδήσεις

Στο εδώλιο ο Σειραγάκης για παιδεραστία σε δεκάδες παιδιά

Μνήμες από την υπόθεση παιδεραστίας, θα ξυπνήσουν στις 21/10 καθώς ο πρώην προπονητής Σειραγάκης θα βρεθεί στο εδώλιο του Εφετείου Πειραιά

Μνήμες από την υπόθεση παιδεραστίας, η οποία είχε διαδραματιστεί πριν από λίγα χρόνια στο Ρέθυμνο, σοκάροντας το πανελλήνιο, αναμένεται να ξυπνήσουν σε μερικές ημέρες στις δικαστικές αίθουσες. Στις 21 Οκτωβρίου ο πρώην προπονητής Νίκος Σειραγάκης θα καθίσει στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Πειραιά, όπου αναμένεται να γίνει - σε δεύτερο βαθμό - η δίκη για τα όσα απεχθή έκανε σε δεκάδες ανήλικα παιδιά.

Το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο έγινε πριν από περίπου τρεισήμισι χρόνια. Συγκεκριμένα, το Μάιο του 2013 ο Σειραγάκης κρίθηκε ομόφωνα ένοχος από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πειραιά. Ο 52χρονος - σήμερα - άνδρας καταδικάστηκε για την πράξη της ασέλγειας σε βάρος 36 ανηλίκων σε συνολική ποινή κάθειρξης 401 ετών! Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι τα παιδιά, τα οποία φέρεται να είχε κακοποιήσει σεξουαλικά, ήταν πολύ περισσότερα από 36...

Τελικά η ποινή του συγχωνεύτηκε στα 220 χρόνια. Πρακτικά, πάντως, με το ισχύον νομικό πλαίσιο, ο Σειραγάκης δεν μπορεί να μείνει έγκλειστος περισσότερα από 25 χρόνια.

Νωρίτερα, στην απολογία του, που κράτησε συνολικά τρεις ώρες, ο Σειραγάκης δεν εμφανίστηκε μετανιωμένος. Η υπερασπιστική του γραμμή κινήθηκε στον ισχυρισμό ότι με τα παιδιά είχε «σωματική επαφή που μπορεί να χαρακτηριστεί ακραία, αλλά σε καμιά περίπτωση σεξουαλική». Ο πρώην γυμναστής δεν είχε διστάσει τότε να υποστηρίξει ότι η εν λόγω επαφή ήταν ένας κώδικας που χρησιμοποιούσαν τα παιδιά, χωρίς να τους τον επιβάλει ο ίδιος.

Στην πολύκροτη δίκη, ο κατηγορούμενος είχε ζητήσει να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του μειωμένου καταλογισμού, αλλά και αυτό του πρότερου έντιμου βίου. Τελικά, το Δικαστήριο απέρριψε αμφότερα τα αιτήματα. Το αίτημα χορήγησης του ελαφρυντικού για μειωμένο καταλογισμό απορρίφθηκε ομόφωνα από την Έδρα, ενώ το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς μειοψήφησαν οι τακτικοί δικαστές.

Εξάλλου, το Δικαστήριο επέβαλε στον Σειραγάκη στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για πέντε χρόνια. Σημειώνεται, ακόμη, ότι η ποινή κάθειρξης των 401 ετών στον Σειραγάκη ήταν η μεγαλύτερη που έχει επιβληθεί ποτέ σε κατηγορούμενο για υπόθεση παιδεραστίας στην Ελλάδα.

Ο Νίκος Σειραγάκης μέχρι τη σύλληψή του την 1η Δεκεμβρίου του 2011 ήταν γυμναστής σε δημοτικό σχολείο, αλλά και προπονητής μπάσκετ. Ο γυμναστής συνελήφθη επ' αυτοφώρω, έπειτα από πολύμηνη παρακολούθηση της ΕΛ.ΑΣ., τα στελέχη της οποίας προέβησαν σε πολύ λεπτούς χειρισμούς, προκειμένου να τεκμηριωθούν απόλυτα τα αδικήματα τα οποία διέπραξε ο 52χρονος.

Ο Σειραγάκης λειτουργούσε με μεθοδικότητα: Έκανε συναντήσεις μικρής διάρκειας με τα θύματά του, σε σημείο που δεν μπορούσε να γίνει φανερή η δράση του στις οικογένειες των παιδιών.

Η Αστυνομία ξεκίνησε να διερευνά την υπόθεση μετά από διάσπαρτες πληροφορίες που ήθελαν τον Σειραγάκη να έχει αναπτύξει περίεργες σχέσεις με κάποια παιδιά. Τελικά, στις αρχές του φθινοπώρου του 2011 προέκυψαν νέα στοιχεία σε βάρος του πρώην προπονητή, έπειτα από την άρση απορρήτου των τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών επικοινωνιών του, μετά από σχετική άδεια της εισαγγελικής Αρχής. Από το υλικό που συνελέγη τότε, οι Αρχές κατέληξαν να έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη δράση του Σειραγάκη.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια