Ειδήσεις

Έτσι θα κάνουν τα σκουπίδια των ξενοδοχείων... ζωοτροφές!

Κρήτη: Επαναστατική δράση για συνθήκες περαιτέρω ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος και ευθεία σύνδεσή του με πρωτογενή τομέα.

Μια επαναστατική δράση που μπορεί να καλλιεργήσει συνθήκες περεταίρω ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος και ευθεία σύνδεσή του με τον πρωτογενή τομέα, επιχειρείται στην Κρήτη.

Με βάση το πρόγραμμα που σχεδιάζεται να «τρέξει» άμεσα στόχος γίνονται τα υπολείμματα τροφίμων από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και η μετατροπή τους σε ζωοτροφές. Επικεφαλής εταίρος στο έργο είναι ο ΕΣΔΑΚ, ενώ συνεργαζόμενοι φορείς είναι το ΤΕΙ Κρήτης, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βερολίνου, με προϋπολογισμό 2,2 εκατομμύρια ευρώ και χρόνο ολοκλήρωσης μέχρι το 2020.

Στόχευση δεν είναι άλλη από το να διαχωρίζονται, να αποξηραίνονται και μετά από ειδική διαδικασία να μετατρέπονται σε ζωοτροφή.

Πρόκειται για ένα επαναστατικό πρόγραμμα που καλλιεργεί συνθήκες περαιτέρω ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος και άμεση σύνδεσή του ακόμη και με τον πρωτογενή τομέα, εάν υπολογίσει κανείς τον όγκο των υπολειμμάτων κατά τους θερινούς μήνες που ο τουρισμός είναι στο ζενίθ του όπως και τον όγκο της ζωοτροφής που θα προκύπτει και θα αποτελεί ένα νέο προϊόν.

Επικεφαλής εταίρος στο έργο είναι ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης ενώ συνεργαζόμενοι φορείς είναι το ΤΕΙ Κρήτης, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βερολίνου, με προϋπολογισμό 2,5 εκατομμύρια ευρώ και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μέχρι το 2020.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια