default-image

Η μάνα που συγκίνησε το Κοινωνικό Ιατρείο (photos)

Κρήτη
Η μάνα που συγκίνησε το Κοινωνικό Ιατρείο (photos)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

   Πέρασε το κατώφλι του Κοινωνικού Ιατρείου Aλληλεγγύης και ήταν ίσως μια από τις τελευταίες τις ελπίδες αφού «παλεύει» καθημερινά μόνη με τις δυσκολίες. Άνεργη και μόνη της, η μητέρα ενός μικρού κοριτσιού δεν είχε ούτε τα απαραίτητα για να αντιμετωπίσει τις καθημερινές δυσκολίες. Όταν της πρόσφεραν από το γάλα μέχρι κουβερτάκι και μπουφάν για το παιδί, άλλαξαν οι συνθήκες για μια ακόμη μονογονεϊκή οικογένεια του Ηρακλείου.

Όπως σημειώνει η κοινωνική λειτουργός Στέλλα Θεοδωράκη «δεν είχε τα ούτε τα απαραίτητα για να περάσει το χειμώνα, είδη πρώτης ανάγκης. Μέσω του Ιατρείου την καλύψαμε . Αυτό που με συγκίνησε ήταν η χαρά που είδα στα μάτια της. Μου είπε "θα βλέπω τα πράγματα που μου δώσατε και θα ξέρω πως δεν θα λείψει τίποτα από το παιδί μου".

  Από εμβόλια μέχρι εξετάσεις

Κι αυτή είναι η καθημερινότητα του Κοινωνικού Ιατρείου (Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Ηρακλείου) . Μια ακόμη περίπτωση είναι αυτή της μικρής Μαριάννας , είναι 6 χρονών αλλά έχει ελάχιστες φορές επισκεφθεί παιδίατρο. Οι γονείς της είναι ανασφάλιστοι χωρίς ΑΜΚΑ και μετά βίας «βγαίνουν» τα καθημερινά έξοδα. Φτάνοντας στο Κοινωνικό Ιατρείο στο χώρο του Πανεπιστημίου στην Λεωφόρο Κνωσού , η οικογένεια βρήκε «φύλακες αγγέλους» στα πρόσωπα των εθελοντών που προσφέρουν βοήθεια σε όσους την έχουν ανάγκη.

       Η Μαριάννα έκανε τα παιδικά εμβόλια που χρειαζόταν και οι γονείς της έκαναν τις εξετάσεις που δεν μπόρεσαν να πληρώσουν χωρίς την πολυπόθητη ασφάλεια.  

     Βρήκαν «φύλακες αγγέλους» στα πρόσωπα των εθελοντών

    Οι εθελοντές αποφάσισαν να πάρουν την «τύχη» όσων χρειάζονταν επειγόντως βοήθεια, στα χέρια τους. Δεν μπορούσαν άλλο να μένουν αμέτοχοι μπροστά στις ανθρώπινες τραγωδίες που εκτυλίσσονται δίπλα μας .Και ήδη έχουν εξεταστεί 2.585 ασθενείς. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ)

 Όπως εξηγεί γραμματέας Λιάνα Μαυρομμάτη «Είμαι μητέρα μιας έφηβης, νοικοκυρά και μια μέρα σκέφτηκα ότι πρέπει να βοηθήσω και ξέρουμε ότι από όποια θέση κι αν είμαστε μπορούμε να βοηθήσουμε. Εξάλλου παίρνουμε περισσότερα από αυτά που προσφέρουμε. Δεν χρειάζεται εξειδίκευση .  Στο κοινωνικό Ιατρείο έχουμε ζωγράφους,καθηγητές,ανέργους,ανθρώπους που έγιναν από ασθενείς μας εθελοντές και θέλησαν να ανταποδώσουν με τη σειρά τους τη βοήθεια που τους προσφέρθηκε. Είμαστε όλοι εθελοντές, το Ιατρείο  δεν έχει επιχορηγήσεις».

Δεν έχουν ούτε για τα φάρμακα

Για τη διαδικασία που ακολουθείται όταν ένας πολίτης φτάνει στο Ιατρείο η κοινωνική λειτουργός Στέλλα Θεοδωράκη  εξηγεί «εμείς με τη ομάδα μου παίρνουμε το κοινωνικό ιστορικό από τους εξυπηρετούμενους που έρχονται για πρώτη φορά. Έχουμε τη δυνατότητα αρχικά να δούμε τι πρόβλημα αντιμετωπίζει , πως μπορούμε να βοηθήσουμε και τι μπορούμε να κάνουμε, και συγκεντρώνουμε πληροφορίες ιατρικές που είναι βοηθητικές για τη συνέχεια».

Σύμφωνα με τη κα Μαυρομμάτη « οι άνθρωποι βλέπουν μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους . Βρίσκουν τα φάρμακά τους άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στην φαρμακευτική περίθαλψή τους. Μέχρι πρότινος δεν είχαν πρόσβαση ούτε στα νοσοκομεία. Τώρα μπορούν να εξυπηρετηθούν και στο νοσοκομείο αλλά κάποιοι έχουν ακόμη αδυναμία συμμετοχής σε πολύ ακριβά φάρμακα σημαντικά για τη ζωή τους, όπως φάρμακα σακχάρου, καρδιάς και αντιπηκτικά».

Πως «γεννήθηκε» το Κοινωνικό Ιατρείο στο Ηράκλειο

Σύμφωνα με την Μαριάνθη Δικίδου πρόεδρο του Κοινωικού Ιατρείου και οφθαλμίατρο «είναι τυπικό ότι είμαι πρόεδρος απλά κάποιος θα έπρεπε να κάνει τις επαφές και τη συνεννόηση αφού είμαστε σύλλογος και μας έχει παραχωρήσει το χώρο το Πανεπιστήμιο. Λειτουργούμε μέσω τακτικής συνέλευσης και είμαστε μια αυτόνομη συλλογικότητα. Είναι ενδιαφέρον ότι το Κοινωνικό Ιατρείο προέκυψε ως κοινωνική ανάγκη , ως απάντηση σε όλα αυτά που συνέβησαν από το 2010 και μετά στη χώρα μας. Γιατροί και πολίτες ήμασταν τότε  σε εγρήγορση για τον αν θα γίνει Κοινωνικό Ιατρείο στο Ηράκλειο ή όχι . Το κάλεσμα έγινε από 3 ανθρώπους ,το Ιατρείο γεννήθηκε από την κοινωνία, και έτσι το Νοέμβριο του 2011 μαζευτήκαμε αρχικά 80 άνθρωποι στον Ιατρικό σύλλογο ανταποκρινόμενοι στο πρώτο κάλεσμα .Πολλοί δεν γνωριζόμασταν καν μεταξύ μας . Τον Απρίλη του 2012 ξεκίνησε να λειτουργεί και στη συνέχεια μας παραχώρησε το χώρο το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Αυτό που πρέπει να αναφερθεί σύμφωνα με τους εθελοντές είναι ότι δεν έχουν καμία χρηματοδότηση, ούτε από την Περιφέρεια, ούτε από  το δήμο, ούτε από Εκκλησία, ΜΚΟ,ή  το ΕΣΠΑ . Λειτουργούν μόνο μέσα  από δωρεές και δράσεις.

Ποιοί μπορούν να απευθυνθούν στο Κοινωικό Ιατρείο

Το  Κ.Ι.Α. στεγάζεται σε χώρους που παραχώρησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης, στα παλιά του κτήρια, στη Λεωφόρο Κνωσού και μπορεί να δεχτεί  μόνο με ραντεβού, στα παρακάτω ιατρεία:  

Παθολογικό, Γενικής Ιατρικής,Παιδιατρικό, Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης (Ψυχίατροι και Ψυχολόγοι),Γυναικολογικό,Οδοντιατρικό για ενήλικες, Οδοντιατρικό για παιδιά και Οφθαλμολογικό.

  Μάλιστα λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες αποφασίστηκε ότι το ΚΙΦΑ -στο μέτρο των δυνατοτήτων - θα είναι ανοιχτό σε όλους ανεξαιρέτως , ανασφάλιστους και ασφαλισμένους, πρόσφυγες και μετανάστες καθώς επίσης ότι θα παρέχονται οι ίδιες υπηρεσίες στους εθελοντές που το επιθυμούν.

Στις ώρες λειτουργίας των ιατρείων λειτουργεί ταυτόχρονα και φαρμακείο, το οποίο παρέχει δωρεάν τα αναγκαία φάρμακα. Τα ραντεβού κλείνονται τις ώρες λειτουργίας των ιατρείων, καθώς και καθημερινά 10.00-12.00 το πρωί, στο τηλέφωνο: 2813 008 525.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ 5ΧΡΟΝΟ ΚΩΦΟ ΑΓΟΡΙ

Η ιστορία του 5χρονου κωφού αγοριού που συγκίνησε την Κρήτη και μέσω του Κοινωνικού Ιατρείου βρήκε την ελπίδα να ακούσει για πρώτη φορά ήχους, ήταν μόνο ένα μικρό δείγμα του αγώνα που γίνεται σε καθημερινή βάση. Ο 5χρονος θα ευχαριστεί πάντα από καρδιάς όσους έβαλαν τον οβολό τους και μέσω του Κ.Ι.Α αλλά και του neakriti.gr έκαναν πραγματικότητα να αγοραστεί το κοχλιακό εμφύτευμα για να μπορέσει να υπάρξει έστω και λίγο ακοή.

Ρεπορτάζ : Φιλία Σαριδάκη

Φωτογραφίες:  Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News