default-image

Απόψε το μυστηριώδες "Μαύρο Φεγγάρι", που θα είναι ορατό

Ελλάδα
Απόψε το μυστηριώδες "Μαύρο Φεγγάρι", που θα είναι ορατό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πιο εντυπωσιακό ουράνιο φαινόμενο έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν οι πολίτες. Το βράδυ της Παρασκευής θα παρουσιαστεί το φαινόμενο του λεγόμενου "μαύρου" φεγγαριού, αλλά μόνο στις ΗΠΑ και όχι στην Ευρώπη ούτε στην Ελλάδα.

Πρόκειται για το θεαματικό «Μαύρο Φεγγάρι», ένα φαινόμενο το οποίο συμβαίνει όταν η φωτεινή πλευρά του φεγγαριού θα είναι από την άλλη πλευρά, επομένως αυτό που θα βλέπουμε από τη Γη θα είναι εξ ολοκλήρου στη σκιά.

Οι δοξασίες

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κόσμος δεν πρόκειται να καταστραφεί, ούτε να συμβεί η Δευτέρα Παρουσία, όπως έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο.

Απλώς τον εφετινό Σεπτέμβριο, στο δυτικό μόνο ημισφαίριο, συμβαίνει για δεύτερη φορά μέσα στον ίδιο μήνα (είχε συμβεί και την 1η του μήνα) η Νέα Σελήνη, δηλαδή το αντίθετο της πανσελήνου, όταν η πλευρά του δορυφόρου μας που βλέπει προς τη Γη είναι τελείως σκοτεινή.

Η επόμενη Νέα Σελήνη θα συμβεί το Σάββατο 1η Οκτωβρίου στις 03.12 ώρα Ελλάδας (όταν ακόμη στο δυτικό ημισφαίριο θα υπάρχει η 30ή Σεπτεμβρίου), ενώ η μεθεπόμενη Νέα Σελήνη θα συμβεί στις 30 Οκτωβρίου στις 20.38 ώρα Ελλάδας. Συνεπώς στη χώρα μας - και γενικότερα στην Ευρώπη και στο ανατολικό ημισφαίριο - το φαινόμενο του "μαύρου" φεγγαριού, δηλαδή η δεύτερη Νέα Σελήνη μέσα στον ίδιο μήνα, θα συμβεί τον επόμενο μήνα, συγκεκριμένα στις 30 Οκτωβρίου.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΤΟ "ΜΑΥΡΟ ΦΕΓΓΑΡΙ' ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

"Μαύρη Σελήνη"

Ο όρος "Μαύρη Σελήνη", σύμφωνα με το zougla.gr δεν είναι αστρονομικός, αλλά μάλλον έχει μια μαγική απόχρωση. Οι άνθρωποι έχουν άλλωστε μια τάση να βαφτίζουν και να «χρωματίζουν» το φεγγάρι (ματωμένο, μαύρο, μπλε, σούπερ φεγγάρι κ.ά.).

Καθόλου παράξενο, δεν συμφωνούν οι πάντες ανά τον κόσμο τι είναι ένα «μαύρο» φεγγάρι. Σύμφωνα με μια εναλλακτική ερμηνεία, ο όρος υποδηλώνει τον μήνα Φεβρουάριο που δεν υπάρχει καθόλου Νέα Σελήνη (κάτι που συμβαίνει κάθε 19 χρόνια). Υπενθυμίζεται ότι ο σεληνιακός κύκλος διαρκεί 29,5 μέρες κατά μέσο όρο. Άλλοι υποστηρίζουν ότι "μαύρο" φεγγάρι υπάρχει σε οποιονδήποτε μήνα - όχι μόνο τον Φεβρουάριο - που δεν υπάρχει Νέα Σελήνη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News