Ειδήσεις

12,6 των μαθητών εγκαταλείπει το σχολείο

Έως και το 12,6% φτάνει τη σήμερον ημέρα το ποσοστό των μαθητών υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δημοτικό-γυμνάσιο) που αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τη συνέχιση των σπουδών τους στο λύκειο, με κυριότερη αιτία την οικονομική κρίση. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παίρνει όλο και πιο ανησυχητικές διαστάσεις, προβληματίζοντας την εκπαιδευτική κοινότητα και τις αρμόδιες Αρχές, που αναζητούν από κοινού τρόπους αντιμετώπισής του.

Το πρόβλημα συζητήθηκε απ' όλες τις πλευρές του στη χθεσινή ημερίδα με θέμα τη "Σχολική διαρροή", που οργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης στο Ηράκλειο, στη δημοτική αίθουσα "Ανδρόγεω", παρουσία του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου, του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, της Πανεπιστημιακής και Μέσης Εκπαίδευσης, φορέων και υπηρεσιών.

Στην ημερίδα, που οργάνωσε η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης, ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, αφού συνεχάρη τα στελέχη της υπηρεσίας και τους ομιλητές-επιστήμονες που συμμετείχαν, ανέφερε ότι «σε συνεργασία με τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά Ιδρύματα, με την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τους φορείς, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της σχολικής διαρροής. Για το λόγο αυτό και μέσα από τη σημερινή ημερίδα ευελπιστούμε ότι θα εντοπιστούν τα αίτια που συμβάλλουν στην εμφάνισή του, αλλά πολύ περισσότερο θα προταθούν οι πρωτοβουλίες που πρέπει να δρομολογηθούν για την αντιμετώπισή του».

Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Κρήτης, «σε αυτήν την προσπάθεια η Περιφέρεια Κρήτης, με το σύνολο των αρμόδιων υπηρεσιών της, θα συμβάλει στο μέτρο των δυνατοτήτων της στον αγώνα που και οι λειτουργοί της εκπαίδευσης θα πρέπει να δώσουν στο κοινό πλαίσιο δράσης».

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Παιδεία, Διά Βίου Μάθησης και Απασχόλησης Παναγιώτης Σημανδηράκης σε δηλώσεις του ανέφερε: «Η σημερινή ημερίδα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και θα εξετάσουμε πώς σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, τους Δήμους και τους εμπλεκόμενους φορείς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της σχολικής διαρροής σε επίπεδο πρόληψης, παρέμβασης, αλλά κυρίως στο επίπεδο των αντισταθμιστικών ενεργειών που πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα».

Ο εντεταλμένος περιφερειακός Σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς τόνισε ότι «η σχολική διαρροή αποτελεί ένα ευαίσθητο θέμα, που απασχολεί την κοινωνία και έχει να κάνει με τις επιπτώσεις της κρίσης. Η Περιφέρεια στοχεύει σήμερα να αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος και να επιχειρηθεί να αντιμετωπιστεί με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων».

Τέλος, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Κρήτης Σπύρος Επιτροπάκης δήλωσε: «Στα πλαίσια εφαρμογής του κοινωνικού προγράμματος της Περιφέρειας Κρήτης, πραγματοποιούμε σήμερα τη σημαντική αυτή ημερίδα. Η πολυπλοκότητα του θέματος, καθώς και η προοπτική που δίνει η Περιφέρεια για τη διατήρηση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, που εξασφαλίζει τα εχέγγυα στα παιδιά, δίνει τη δυνατότητα να εξεταστεί το φαινόμενο της σχολικής διαρροής, έτσι ώστε να βρούμε τρόπους περιορισμού του και τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου».

Σημειώνεται πως κύριοι ομιλητές της ημερίδας ήταν οι: Νικολακάκης Γεώργιος, κοινωνικός ανθρωπολόγος, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Κρήτης, Παπαδάκης Νίκος, καθηγητής Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Κρήτης και αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Ερευνών και Μελετών (ΚΕΜΕ) Πανεπιστημίου Κρήτης, Μπαλούρδος Διονύσης, οικονομολόγος, δημοσιογράφος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, Καδιανάκη Μαρία, σχολική σύμβουλος της Δημοτικής Εκπαίδευσης 7ης Περιφέρειας Ν. Ηρακλείου, Γιγουρτάκης Νικόλαος, ιστορικός-αρχαιολογικός διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου, Παναγιωτάκη Μαρία, ψυχολόγος, κοινωνιολόγος, υπεύθυνη Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Ν. Ηρακλείου και συντονίστρια Κρήτης Δράσεων Πρόληψης-Αντιμετώπισης Σχολικού Εκφοβισμού, Παπαδακάκη Μαρία, καθηγήτρια Εφαρμογών του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας ΤΕΙ Κρήτης, Γιώργος Πανσεληνάς, σχολικός σύμβουλος Πληροφορικής, και Αγγελιδάκη-Πετσαγγουράκη Δέσποινα, σχολική σύμβουλος Αγγλικής Γλώσσας.

Εξωπραγματικά νούμερα

Στο 26,1% οι νέοι χωρίς εκπαίδευση

Ο διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών κ. Διονύσης Μπαλούρδος επισήμανε ότι ο δείκτης των μαθητών που δεν ολοκλήρωσαν το σχολείο τους (δημοτικό-γυμνάσιο) μετά την κρίση (2009) σχεδόν "απογειώνεται", ενώ πριν την κρίση η διαφορά με το μέσο ευρωπαϊκό όρο ήταν κοντά στο μηδέν.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπαλούρδος είπε μεταξύ άλλων: «Μετά το 2009 έχουμε σε ετήσια βάση μια αύξηση περίπου κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και έχουμε ρεκόρ το 2014, όπου η διαφορά μας με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι 12,6%. Μετά το 2014 ακολουθεί μια συντηρητική μείωση, αλλά παρ' όλα αυτά το 2015 οι νέοι εκτός εκπαίδευσης και κατάρτισης, ηλικίας 20-24 ετών, προσεγγίζουν το εξωπραγματικό ποσοστό του 26,1%. Το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη συνεργασία πολλών φορέων».

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια