default-image

Ένοχοι 11, «μέσα» οι 7 για τα 12 εκατ. λαθραία τσιγάρα!

Κρήτη
Ένοχοι 11, «μέσα» οι 7 για τα 12 εκατ. λαθραία τσιγάρα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έγκλειστοι στις φυλακές παραμένουν οι επτά από τους 13 κατηγορούμενους , οι οποίοι φέρονταν να εμπλέκονται στην υπόθεση διακίνησης συνολικά 11.800.000 λαθραίων τσιγάρων που είχε αποκαλυφθεί το Νοέμβριο του 2015, στις νότιες ακτές του νομού Λασιθίου.

Το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης έκρινε ένοχα τα 11 από τα 13 άτομα που κάθονταν στο εδώλιο, είτε για την πράξη της λαθρεμπορίας, είτε για συνέργεια σ' αυτήν, επιβάλλοντάς τους ποινές κάθειρξης.

Ένοχοι οι 11, "μέσα" οι 7

Ωστόσο, στη φυλακή θα βρεθούν μόνο οι επτά Αιγύπτιοι-μέλη του πληρώματος του φορτηγού πλοίου «Rosetta» που ξεφόρτωσε στ' ανοικτά της Ιεράπετρας το φορτίο-μαμούθ.

Ο λόγος είναι ότι το Δικαστήριο έκρινε ότι η έφεσή τους δεν πρέπει να έχει αναστέλλουσα δύναμη, καθώς είναι ύποπτοι φυγής από τη χώρα. Αντίθετα, για τους ντόπιους που καταδικάστηκαν, η έφεση είχε ανασταλτικό χαρακτήρα, κάτι που σημαίνει ότι παραμένουν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής τους από το δευτεροβάθμιο Δικαστήριο.

Αναλυτικά οι ποινές

Το Δικαστήριο έκρινε ένοχους και τους επτά Αιγύπτιους για λαθρεμπορία: Στον πλοίαρχο επέβαλε ποινή κάθειρξης 12 ετών, ενώ στο καθένα από τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος επέβαλε ποινή κάθειρξης 6 ετών, καθώς τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό «ότι ωθήθηκαν στην πράξη τους διατελώντας υπό την επιβολή προσώπου στο οποίο όφειλαν υπακοή και με το οποίο βρίσκονταν σε σχέση εξάρτησης».

Σημειώνεται ότι για τους επτά Αιγύπτιους υπηκόους αποφασίστηκε να απελαθούν από τη χώρα αμέσως μετά την έκτιση της ποινής τους, ενώ τους απαγορεύτηκε και η επανείσοδος στην Ελλάδα για 10 χρόνια.

Όσον αφορά τώρα στους ντόπιους που κρίθηκαν ένοχοι: Στον πατέρα και το γιο, οι οποίοι φέρονται να μετέφεραν μέρος του λαθραίου φορτίου τσιγάρων με το αλιευτικό τους σκάφος, επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης 12 και έξι ετών, αντίστοιχα. Στο δεύτερο επιβλήθηκε μικρότερη ποινή, καθώς το Δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό που αναγνωρίστηκε και στους έξι Αιγύπτιους. Η Έδρα έκρινε δηλαδή ότι ο γιος βρισκόταν σε σχέση εξάρτησης με τον πατέρα του και υπάκουε σ' αυτόν.

Τέλος, σε κάθειρξη 6 ετών καταδικάστηκαν και οι υπόλοιποι δύο Έλληνες που κρίθηκαν ένοχοι. Πρόκειται για τον ιδιοκτήτη της αγροικίας όπου θα μεταφέρονταν τα τσιγάρα, καθώς και το άτομο που επιστράτευσε τα οχήματα τα οποίο επρόκειτο να μεταφέρουν το φορτίο από την αγροικία.

Οι δυο τελευταίοι κατηγορούμενοι διώκονταν για άμεση συνέργεια σε λαθρεμπορία, ωστόσο η κατηγορία μετατράπηκε από το Δικαστήριο σε απλή συνέργεια σε λαθρεμπορία. Τέλος, οι υπόλοιποι δύο Έλληνες, οι οποίοι ήταν κατηγορούμενοι στην υπόθεση, απαλλάχτηκαν από τις κατηγορίες τους.

Σημειώνεται, ότι το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης διέταξε τη δήμευση του πλοίου «Ροζέτα», καθώς και μέρους του αλιευτικού σκάφους. Αμφότερα τα πλοία έχουν ήδη κατασχεθεί από το Ελληνικό Δημόσιο, όπως προβλέπει ο νόμος.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News