Ειδήσεις

Με τις Βάκχες στην Κρήτη ο πρωταγωνιστής της Μικράς Αγγλίας!

Ο ηθοποιός Ανδρέας Κωνσταντίνου μας εξέπληξε ευχάριστα στο δραματικό ρόλο του Σπύρου στη «Μικρά Αγγλία». Στη συνέχεια πρωταγωνίστησε στο «Ουζερί Τσιτσάνης», όπου υποδύθηκε τον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη.

Ο ηθοποιός Ανδρέας Κωνσταντίνου μας εξέπληξε ευχάριστα στο δραματικό ρόλο του Σπύρου στη «Μικρά Αγγλία». Στη συνέχεια πρωταγωνίστησε στο «Ουζερί Τσιτσάνης», όπου υποδύθηκε τον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη.

Με καταγωγή από την Κρήτη έχει μόνο ευχάριστες αναμνήσεις να θυμάται από τα καλοκαίρια του στο νησί. Αυτές τις μέρες επιστρέφει ξανά στην Κρήτη ως πρωταγωνιστής και σκηνοθέτης στο Project Bacchae, μία θεατρική διασκευή της τραγωδίας του Ευριπίδη «Βάκχαι». Περιμένουμε να μας εκπλήξει ευχάριστα για ακόμα μία φορά. Έχει δείξει άλλωστε ότι μπορεί να το κάνει.

Συνέντευξη στη Μαρία Αγαπάκη

Γιατί επιλέξατε να ανεβάσετε τις Βάκχες;

Από όλες τις τραγωδίες με συγκίνησε περισσότερο, με τρόμαξε περισσότερο, με προβλημάτισε περισσότερο και εν τέλει με παρακίνησε να ασχοληθώ μαζί της. Με ενδιέφερε για όλους αυτούς τους λόγους.

Ποια είναι τα κριτήρια για την επιλογή συνεργατών;

Ίδρυσα την καλλιτεχνική ομάδα «Θθ» στη Θεσσαλονίκη, η οποία απαρτίζεται από παιδικούς φίλους. Έχουμε μοιραστεί κοινές εμπειρίες και είμαι θαυμαστής της δουλειάς τους. Επίσης είχα ανάγκη να περιστοιχίζομαι από άτομα με τα οποία συμφωνούμε στη δουλειά. Θέλω να τους αισθάνομαι κοντά μου και ήμουν περίεργος να δω το αποτέλεσμα.

Πως αλληλοεπιδρά η παράσταση Project Bacchae με το σήμερα;

Οι Κρητικοί γενικότερα έχουν πολύ ισχυρό στίγμα ως νοοτροπία. Η Κρήτη είναι μία ανοιχτή κοινωνία με επιρροές και επιδράσεις από πολλούς και αντιθετικούς πολιτισμούς. Είναι "καζάνι" πολυπολιτισμικότητας. Η ανεκτικότητα και η υποδοχή των ξένων διατρέχει τις Βάκχες. Το έργο πραγματεύεται την υποδοχή του νέου, οπότε είναι για μένα πολύ καίριο να παρουσιαστεί σε μια τόσο ανοιχτή κοινωνία. Είμαι περίεργος να δω πώς θα λειτουργήσει το έργο στην Κρήτη, όπως και στην Κύπρο. Επίσης, ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί για μένα ότι αυτή η παράσταση ανεβαίνει σε ενετικό φρούριο.

Μπορείτε να μας πείτε τι θα δούμε στις Βάκχες;

Έχει ιδρυθεί το κράτος της Θήβας από τον Κάδμο. Ο Κάδμος έχει τέσσερις κόρες, την Ινώ, την Αγαύη, τη Σέμελη και την Αυτονόη. Ο Πενθέας, γιος της Αγαύης και εγγονός του Κάδμου. Η ιστορία του έργου ξεκινά με την έλευση του θεού Διόνυσου στη Θήβα. Φτάνει εκεί για να επιβάλλει τη λατρεία του. Ο Διόνυσος είναι γιος του Δία και της Σεμέλης. Η Ήρα μηχανεύεται έναν τρόπο για να σκοτώσει τη Σεμέλη. Ο Πενθέας εναντιώνεται στη θεϊκή φύση του Διονύσου και τον κατηγορεί ως φτηνό και ότι παρασέρνει τις γυναίκες σε όργια. Ο Διόνυσος έχει μετατραπεί σε άνθρωπο και συστήνεται ως ξένος από τη Λυδία. Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να επιβληθεί. Ο Πενθέας δεν τον δέχεται και διαπράττει ύβρεις. Ο Διόνυσος αποφασίζει να τον τιμωρήσει, τον μεταμφιέζει σε γυναίκα και τον περιφέρει σε όλη την πόλη και τον οδηγεί στον Κιθαιρώνα όπου είναι μαζεμένες οι γυναίκες της Θήβας παραδομένες σε κατάσταση ένθεης μανίας (Βάκχες). Ο Διόνυσος παραδίδει τον Πενθέα στις Βάκχες. Εκείνες μέσα στη ζάλη τους βλέπουν τον Πενθέα ως λιοντάρι και τον ξεσκίζουν. Πρωθιέρεια της δραματικής τελετής ήταν η μητέρα του, Αγαύη, η οποία περιφέρει το κεφάλι του γιου της στην πόλη. Ο Κάδμος βλέποντάς την σε αυτή την έκσταση με τα λόγια του την επαναφέρει στην πραγματικότητα. Αντιλαμβανόμενη η Αγαύη την πράξη της αυτοεξορίζεται. Ο Διόνυσος εμφανίζεται στο τέλος του έργου αμήχανος και απολογείται για την αποτρόπαια πράξη του. Η συνέχεια του έργου στη σκηνή!

Ποιες είναι οι αναμνήσεις σας από το Ηράκλειο;

Από τότε που ήμουνα μικρός πηγαίναμε τα καλοκαίρια στην Κρήτη. Ως φοιτητής έζησα μία πενταετία όμορφη και δημιουργική με θέατρο (στην ομάδα ΟΜΜΑ Studio), παίζοντας μουσική σε μαγαζιά και φοιτώντας παράλληλα. Οπότε ήθελα πάρα πολύ να παίξω στο Ηράκλειο. Είμαι χαρούμενος, συγκινημένος και πολύ ανυπόμονος που θα βρεθώ στο Ηράκλειο με μία εξ ολοκλήρου δική μου παράσταση. Επίσης είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται σε ανοιχτό χώρο το Project Bacchae!

Info: Η παράσταση «Project Bacchae» με πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη τον Ανδρέα Κωνσταντίνου παρουσιάζεται στο Κηποθέατρο «Μ.Χατζιδάκις» την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου.

Σχόλια