default-image

Δύο χρόνια από την ημέρα που έφυγε ο Κώστας

Κρήτη
Δύο χρόνια από την ημέρα που έφυγε ο Κώστας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακριβώς δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την αποφράδα 29η Σεπτεμβρίου του 2014: Εκείνη την ημέρα άφηνε την τελευταία του πνοή, έπειτα από "μάχη" δύο εβδομάδων στο νοσοκομείο, ο 47χρονος φίλαθλος του Εθνικού Πειραιώς Κώστας Κατσούλης, ο οποίος είχε τραυματιστεί βαρύτατα κατά τη διάρκεια επεισοδίων που είχαν σημειωθεί στο γήπεδο του Ηροδότου, στη Νέα Αλικαρνασσό.

Όλα συνέβησαν μέσα σε λίγα λεπτά, κατά τη διάρκεια του αγώνα ανάμεσα στις ποδοσφαιρικές ομάδες του Ηροδότου και του Εθνικού, για την πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Γ' Εθνικής, στις 15 Σεπτεμβρίου του 2014. Στο δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης, μια μερίδα οπαδών των γηπεδούχων έφυγε από την κερκίδα από την οποία παρακολουθούσαν το παιχνίδι και μετέβησαν στην απέναντι εξέδρα, όπου - μεταξύ άλλων - βρίσκονταν οι φίλαθλοι του Εθνικού.

Αρχικά, δύο από τους φίλους του Ηροδότου επιχείρησαν να κατεβάσουν μια σημαία που είχαν "κρεμάσει" οι φίλαθλοι του πειραιώτικου σωματείου. Εκδιώχθηκαν, ωστόσο, από ανθρώπους του Ηροδότου, οι οποίοι προσπάθησαν να προστατεύσουν τους οπαδούς των φιλοξενούμενων.

Δυστυχώς, όμως, τα επεισόδια δε σταμάτησαν εκεί. Μια πολυπληθέστερη ομάδα ατόμων που έφτασαν στη συγκεκριμένη κερκίδα, ερχόμενη από την εξέδρα των φανατικών οπαδών του Ηροδότου, επιτέθηκε σε κάποιους από τους φιλάθλους του Εθνικού. Ο Κώστας Κατσούλης δεν ήταν ο μόνος φίλος των Πειραιωτών ο οποίος τραυματίστηκε. Ήταν, ωστόσο, ο μοναδικός από τους τραυματίες ο οποίος διακομίστηκε στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.

Τις επόμενες ώρες, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας του 47χρονου Κατσούλη, κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας. Όπερ και εγένετο. Ο άτυχος φίλαθλος διακομίστηκε με C-130 στην Αθήνα. Εκεί παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο τον μετέφερε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Εκεί, έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του, ο Κώστας Κατσούλης έδωσε άνιση μάχη με το θάνατο, από τον οποίο νικήθηκε τελικά στις 29 Σεπτεμβρίου του 2014.

Η δίκη στη Νεάπολη

Η δίκη για την υπόθεση του Κώστα Κατσούλη διεξήχθη πριν από μερικούς μήνες στη Νεάπολη. Η εκδίκαση της υπόθεσης από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λασιθίου ξεκίνησε στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2015 και διήρκεσε τρεις μήνες, μέχρι τις αρχές του Μαρτίου του 2016.

Στο εδώλιο του πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου κάθισαν συνολικά έξι οπαδοί του Ηροδότου, οι οποίοι φέρονταν να εμπλέκονται στα επεισόδια. Πρόκειται για έξι ντόπιους ηλικίας - σήμερα - 25 έως 37 ετών. Οι πέντε εξ αυτών διώκονταν σε βαθμό κακουργήματος για θανατηφόρα σκοπούμενη σωματική βλάβη και παρέμεναν προσωρινά κρατούμενοι για περίπου ενάμιση χρόνο.

Έπειτα από μια μαραθώνια διαδικασία, κατά την οποία η ένταση χτύπησε "κόκκινο" ουκ ολίγες φορές, στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λασιθίου εξέδωσε απόφαση, σύμφωνα με την οποία παραμένουν στη φυλακή οι δύο από τους πέντε βασικούς κατηγορούμενους, ηλικίας 35 και 29 ετών.

Ειδικότερα, ο πρώτος κρίθηκε ένοχος για τις πράξεις της σκοπούμενης θανατηφόρας σωματικής βλάβης και της συμπλοκής και καταδικάστηκε - ομόφωνα - σε συνολική ποινή κάθειρξης 16 ετών. Όσον αφορά στον 29χρονο, το Δικαστήριο του επέβαλε για τις ίδιες πράξεις συνολική ποινή κάθειρξης 13 ετών, κατά πλειοψηφία (5-2).

Ειδικότερα, στην απόφαση για την ενοχή του 29χρονου μειοψήφησαν ο πρόεδρος της Έδρας κι ένας από τους τέσσερις ενόρκους, οι οποίοι έκριναν ότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος πρέπει να κηρυχθεί αθώος.

Σημειώνεται ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο εν λόγω κατηγορουμένων ζήτησαν από το Δικαστήριο η έφεσή τους να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Το αίτημά τους, ωστόσο, απορρίφθηκε, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι και τη δίκη στο Εφετείο οι εντολείς τους θα παραμείνουν έγκλειστοι στη φυλακή. Εξάλλου, η Έδρα απέρριψε τα αιτήματα της υπεράσπισης των εν λόγω κατηγορουμένων να τους χορηγηθούν ελαφρυντικά.

Από εκεί και πέρα, αναφορικά με τους υπόλοιπους βασικούς κατηγορούμενους, ηλικίας 27, 30 και 37 ετών, το Δικαστήριο αποφάσισε την απαλλαγή και των τριών από την κατηγορία της σκοπούμενης θανατηφόρας σωματικής βλάβης σε βάρος του Κατσούλη.

Συγκεκριμένα, ο 30χρονος κατηγορούμενος αθωώθηκε από όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονταν. Όσον αφορά στο συγκατηγορούμενό του, ηλικίας 27 ετών, αυτός επίσης απαλλάχθηκε από τις κακουργηματικές κατηγορίες και κρίθηκε ένοχος μόνο για πλημμέλημα, καθώς είχαν βρεθεί σπίτι του φυσίγγια και μια ξιφολόγχη.

Επίσης, το Δικαστήριο καταδίκασε τον 27χρονο σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών και χρηματική ποινή 600 ευρώ, με αναστολή.

Τέλος, αναφορικά με τον 37χρονο, ο οποίος επίσης αθωώθηκε για τη σκοπούμενη θανατηφόρα σωματική βλάβη στον Κατσούλη, του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών για την επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος άλλου φιλάθλου του Εθνικού και για συμπλοκή, με την έφεσή του να έχει, ωστόσο, αναστέλλουσα δύναμη.

Έτσι αποφυλακίζεται και αυτός. Σημειώνεται, πάντως, ότι για το συγκεκριμένο κατηγορούμενο θα πρέπει να εμφανίζεται μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Τέλος, αναφορικά με το μικρότερο των κατηγορουμένων, έναν 25χρονο - ο οποίος κατηγορείτο μόνο για συμπλοκή και ήταν ο μόνος ο οποίος δεν είχε προφυλακιστεί - το Δικαστήριο τον έκρινε αθώο.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News