Ειδήσεις

Νέα παράταση για το Καστέλι - Έρχονται Κινέζοι

Παράταση μέχρι τέλη Οκτωβρίου για την κατάθεση των προσφορών των εταιριών δίνει το υπουργείο για να μην υπάρξει μόνο μια εταιρία.

Για τις 27 Οκτωβρίου μετατέθηκε η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για το νέο διεθνές αεροδρόμιο Καστελίου. Νωρίτερα, το πρωί ο υπουργός Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης αποφάσισε την ολιγοήμερη αυτή τεχνική παράταση στην καταληκτική ημερομηνία που αρχικά είχε οριστεί για αύριο Παρασκευή.

Εισακούγοντας σχετικές υπηρεσιακές εισηγήσεις ο υπουργός Υποδομών, σε συνεννόηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αποφάσισε να δώσει περιθώριο ενός μήνα στις εταιρίες να ολοκληρώσουν τους φακέλους ώστε να αποφύγει το σενάριο της κατάθεσης μίας μόνο προσφοράς στο διαγωνισμό, αλλά χωρίς να αλλάζει την προκήρυξη του διαγωνισμού γεγονός που απαιτούσε νέα διαδικασία της προκήρυξης στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών κοινοτήτων.

Σ. Αρναουτάκης: Έρχονται Κινέζοι για το αεροδρόμιο

"Ας είναι η τελευταία παράταση. 27 μέρες είναι μόνο, αλλιώς ας το ξεχάσουν το αεροδρόμιο Καστελίου", είπε στο Ενημερωτικό Μαγκαζίνο του Ράδιο 9,84 ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μετά τη συνομιλία του με τον υπουργό.

Έκρινε ακόμη ότι είναι θετικό το γεγονός ότι δεν πάμε σε νέα προκήρυξη και πως αναμένεται εντός αυτής της προθεσμίας η εκδήλωση ενδιαφέροντος κι από τις εταιρίες που είχαν ζητήσει διορία χρόνου προκειμένου να ετοιμαστούν.

Στο Ηράκλειο σύμφωνα με τον κ.Αρναουτάκη το Σαββατοκύριακο και κυβερνητικό κλιμάκιο από την Κίνα οπότε και θα διαπιστωθεί το ενδιαφέρον τους για το έργο. Πρόκειται για κλιμάκιο με επικεφαλής το μέλος της μόνιμης επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου και Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Liu Yunshan.

Στην κινεζική αντιπροσωπεία συμμετέχουν μέλη της κυβέρνησης, στελέχη υπουργείων, εμπειρογνώμονες-επιστήμονες και εκπρόσωποι μέσων ενημέρωσης.

      Αντιδράσεις από το Δήμο Μινώα

Ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας  κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης  με την πληροφόρηση της αναβολής κατάθεσης των προσφορών του αεροδρομίου Καστελλίου,  δηλώνει τα παρακάτω:

«Η νέα αναβολή της ημερομηνίας κατάθεσης των προσφορών για την 27η  Οκτωβρίου σε συνδυασμό µε τα 13 (δεκατρία) χρόνια στασιμότητας του έργου, οδηγούν τους φορείς και τους πολίτες της περιοχής μας να πιστεύουν ότι το σήριαλ της κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι δεν έχει τέλος, με την ομηρία της περιοχής να συνεχίζεται, με ότι αυτό σημαίνει για τον τόπο µας, τους πολίτες και την Κρήτη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μινώα έχει τοποθετηθεί με την 106/2016 (27.06.2016) Απόφασή του και η Δημοτική Αρχή έχει ήδη ζητήσει συνάντηση για ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, για τους λόγους που οδήγησαν στη μετάθεση της ημερομηνίας κατάθεσης των προσφορών, προκείμενου την ερχόμενη εβδομάδα, σε νέα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να καθοριστεί η περαιτέρω στάση μας.  

Εκείνο που θέλω να επισημάνω, είναι ότι πρέπει απαραίτητα να τηρηθούν οι ημερομηνίες για την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων καθώς και να οριστικοποιηθούν οι δεσμεύσεις του αρμόδιου Υπουργείου για την άμεση υλοποίηση των προτάσεών μας στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας του Δήμου Μινώα Πεδιάδας προς όφελος τω πολιτών και των κατοίκων της περιοχής.»

Τρία σχήματα εταιρειών ζητούν παράταση

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, τρία από τα πέντε ενδιαφερόμενα σχήματα εταιρειών είχαν ζητήσει παράταση, γεγονός που, σε μεγάλο βαθμό,  κατέστησε αναμενόμενη τη νέα αναβολή του διαγωνισμού.

Πρόκειται για μια ακόμη παράταση στο θέμα του αεροδρομίου αυτή τη φορά όμως για να μπορέσουν να μετάσχουν όλες οι εταιρίες.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΙ

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σαχίνης - Αγγέλα Δουλγεράκη

Σχόλια