default-image

''Κινδυνεύει'' η ζωή των αιμοκαθαιρούμενων στις ΜΤΝ

Κρήτη
''Κινδυνεύει'' η ζωή των αιμοκαθαιρούμενων στις ΜΤΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοβαροί οι κίνδυνοι για τους αιμοκαθαιρόμενους σήμερα στα νοσοκομεία της χώρας, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, που ζητά από την κυβέρνηση να σκύψει πάνω στα καθημερινά προβλήματα των 11.000 ασθενών, διασφαλίζοντας ότι η αιμοκάθαρση θα γίνετε με τον καλύτερο τρόπο.

''Η ζωή τους κινδυνεύει, από τα ''λειψά και σαράβαλα μηχανήματα αιμοκάθαρσης'' τα οποία τακτικά είναι εκτός λειτουργίας, από τα ακατάλληλα και επικίνδυνα φίλτρα και από τον άθλιο ξενοδοχειακό εξοπλισμό πολλών Μονάδων Τεχνητού Νεφρού'' αναφέρει μιλώντας στο Ράδιο 9,84 το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ Γιώργος Μανουσάκης. 

''Τραβάνε τον Σταυρό του Μαρτυρίου. Οδηγούνται σε αργό θάνατο. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, μειώνεται κατά πολύ το προσδόκιμο ζωής καθώς επίσης η ποιότητα ζωής'' τονίζει η Ομοσπονδία.

''Λόγω της άθλιας κατάστασης των μηχανημάτων, και της εγκληματικής αδιαφορίας των Υπουργών Υγείας να βελτιώσουν τις συνθήκες Νοσηλείας των Μ.Τ.Ν, συχνές είναι οι επιπλοκές των αιμοκαθαιρόμενων που οδηγούν ακόμη και στο θάνατο (πνευμονικά οιδήματα, υπερκαλιαιμία, εμφράγματα). 

''Στην καλή ποιότητα ζωής και στη σημαντική αύξηση του προσδόκιμου ζωής των αιμοκαθαιρόμενων, καθοριστικό ρόλο παίζει η επιλογή των φίλτρων αιμοκάθαρσης που θα πρέπει να είναι υψηλής απόδοσης και ποιότητας, τα σύγχρονα μηχανήματα Τεχνητού Νεφρού, οι εξοπλισμένες και επαρκείς στελεχωμένες ΜΤΝ από Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό. Δυστυχώς στα Νοσοκομεία δεν υφίστανται οι συγκεκριμένες ζωτικής σημασίας προϋποθέσεις» επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η κάλυψη σε νοσηλευτικό προσωπικό των ΜΤΝ σύμφωνα με τα Διεθνή στάνταρ να είναι 1 Νοσηλευτής ανά 3 αιμοκαθαιρόμενους.

Στα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας μας σήμερα είναι 1 Νοσηλευτής ανά 6-9 αιμοκαθαιρόμενους.

Σήμερα στη χώρα μας οι Αιμοκαθαιρόμενοι Ασθενείς είναι 11.000 με μέση ετήσια αύξηση 2%.

Κατ' έτος μόνο το 1% θεραπεύεται με μεταμόσχευση και αυτό λόγω έλλειψης μοσχευμάτων'' τονίζεται.

''Πολλές νησιωτικές και ορεινές περιοχές δεν διαθέτουν Μονάδες Τεχνικού Νεφρού, με αποτέλεσμα οι Αιμοκαθαιρόμενοι να είναι αναγκασμένοι να νοικιάζουν σπίτια σε άλλες περιοχές που διαθέτουν Νοσοκομεία με αναπτυγμένες ΜΤΝ ή είναι αναγκασμένοι να διανύουν μέρα παρά μέρα βουνά, λαγκάδια, θάλασσες για να κάνουν αιμοκάθαρση ενώ όταν είναι αποκλεισμένοι λόγω καιρού, πεθαίνουν από σοβαρές επιπλοκές. 

Μεγάλη σημασία για την ασφάλεια των ασθενών, έχουν και οι πολυθρόνες αιμοκάθαρσης. Διαθέτουν μηχανισμό που ενεργοποιείται κατά της αιμοδυναμικές διαταραχές των αιμοκαθαιρόμενων. Σε πολλές ΜΤΝ είναι χαλασμένοι.

Τα υφάσματα των πολυθρόνων έχουν εμποτιστεί (με τον καιρό) με αίμα των αιμοκαθαιρόμενων. Είναι άμεσος ο κίνδυνος εμφάνισης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Ακούει κανείς στην κυβέρνηση; Αξίζει για λίγα χρήματα που απαιτούνται για την αγορά καινούριων πολυθρόνων να κινδυνεύουν οι Ασθενείς'';

Ή ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει επίσης ότι ιδρύματα της χώρας (κληροδοτήματα) ενέκριναν δωρεές μηχανημάτων αιμοκάθαρσης, αλλά δεν παραδίδονται επειδή υπάρχει όρος στις δωρεές για άμεση λειτουργία τους (εγκατάσταση και στελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό)!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News