default-image

Βλέπουν σκευωρία για το “ξεπάστρεμα” των λαϊκών

Κρήτη
Βλέπουν σκευωρία για το “ξεπάστρεμα” των λαϊκών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για «ύποπτη σκευωρία μεταξύ Εμπορικού Συλλόγου και Δήμου Ηρακλείου», αναφορικά με τις σκέψεις για τη μείωση από οκτώ σε πέντε των λαϊκών αγορών στο Ηράκλειο, από τις οποίες οι τρεις θα γίνονται εκτός αστικού ιστού, κάνει λόγο σε απαντητική του επιστολή ο Σύλλογος Παραγωγών-Πωλητών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών Π.Ε. Ηρακλείου με το διακριτικό τίτλο "Η Δήμητρα" προς τον Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου και το Δήμο Ηρακλείου.

«Μια σκευωρία υφαίνεται λοιπόν, που έχει ως στόχο το ξεπάστρεμα των λαϊκών αγορών και την υποβάθμιση του πρωτογενούς τομέα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών, οι οποίοι θα στραφούν στις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων για την αγορά ακριβότερων και αμφιβόλου προελεύσεως προϊόντων. Είναι γνωστό ότι στο Δήμο διοικούν άνθρωποι ατσαλάκωτοι που έχουν ξεχάσει τον τόπο καταγωγής τους και τη σχέση που είχαν με τον πρωτογενή τομέα. Έχουμε χρέος λοιπόν να τους φρεσκάρουμε τη μνήμη για να μην εκτίθενται όπως το έχουν συνηθίσει.

Οι λαϊκές αγορές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας και επιτελούν κοινωνικό έργο. Είναι ο μόνος χώρος που μπορεί ο χαμηλόμισθος και ο χαμηλοσυνταξιούχος να έρθει και να γεμίσει το καλάθι του επιλέγοντας τα καλύτερα ντόπια προϊόντα και τα πιο οικονομικά», τονίζει συγκεκριμένα στην επιστολή του ο Σύλλογος. Στη συνέχεια, αναφερόμενος στα οφέλη των λαϊκών αγορών προς τους πολίτες, υπογραμμίζει: «Κύριοι, είμαστε εμείς που σιτίζουμε εκατοντάδες άπορους και ασθενέστερους, χωρίς να μας περισσεύουν.

Είμαστε εμείς που προμηθεύουμε όποιο κοινωνικό παντοπωλείο μας ζητηθεί. Είμαστε εμείς που δίνουμε βερεσέ χωρίς να κρατάμε τεφτέρι. Είμαστε εμείς που καλλιεργούμε παραδοσιακά και ελεγχόμενα, για να έχετε στο τραπέζι σας φθηνά και ποιοτικά προϊόντα. Είμαστε εμείς που χρεωνόμαστε για να καλλιεργήσουμε χωρίς να ξέρουμε αν θα έχουμε εισόδημα. Είμαστε εμείς που καλλιεργούμε με ιδρώτα και αίμα, κι αν θελήσει το κράτος, ο καιρός και ο Θεός, θα μπορέσουμε να πουλήσουμε. Είμαστε εμείς που μόλις πάρουμε την επιδότηση, την αποζημίωση, ή εισπράξουμε από την πώληση των προϊόντων ανασαίνει όλη η αγορά του Ηρακλείου. Είμαστε εμείς που πιστεύουμε ότι μόνο με την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή θα βγούμε από την κρίση».

Σε απάντησή του προς το Δήμο, μάλιστα, ο Σύλλογος Παραγωγών Πωλητών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών Π.Ε. Ηρακλείου "Η Δήμητρα" σημειώνει ότι «είστε εσείς που θέλετε να απαγορεύσετε σε εμάς τους παραγωγούς να πουλάμε χωρίς μεσάζοντες τα προϊόντα στην πόλη του Ηρακλείου, μειώνοντας τον αριθμό των λαϊκών αγορών και βγάζοντας κάποιες εκτός αστικού ιστού, με τη γελοία πρόφαση ότι κάποιοι ενοχλούνται. Κύριε αντιδήμαρχε, ενημερωθείτε πρώτα για το πόσες νέες παραγωγικές άδειες εκδίδετε καθημερινά και μετά κάνετε σκέψεις. Σκέψεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, δηλαδή νέες λαϊκές.

Σας ενημερώνουμε ότι η οικονομική κρίση έχει αναγκάσει πολύ κόσμο χωρίς δουλειά να επιστρέψει στα χωριά και να καλλιεργεί τα κτήματά του και να εκδώσει παραγωγική άδεια για να πουλήσει τα προϊόντα του στη λαϊκή. Είστε εσείς και το κράτος που θέλετε τη συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα, παραβλέποντας ότι θα παρασύρει κι εσάς. Είστε εσείς που για τα συμφέροντα των λίγων θα καταστρέψετε χιλιάδες ανθρώπους που ζουν από τον πρωτογενή τομέα. Είστε εσείς που έχετε ορίσει δημοτικό υπάλληλο για τη διασφάλιση της νομιμότητας της λαϊκής, ο οποίος βρίζει, απειλεί και τρομοκρατεί τους παραγωγούς και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου, λέγοντας ότι είμαστε "σάπιοι", "τελειωμένοι" και "παράνομοι" και δε διστάζει να χρησιμοποιεί τα υπέρογκα πρόστιμα των 5.000 ευρώ για να μας απειλήσει».

«Υποδείξεις στα μέλη σας»

«Η λαϊκή έχει νόμους και ελέγχους»

Τέλος, απευθυνόμενος στον Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου, τα μέλη του Συλλόγου "H Δήμητρα" επισημαίνουν πως «είναι καλός ο συνδικαλισμός, καλές οι προτάσεις σας και οι υποδείξεις που μας κάνατε, με τη διαφορά πως θα έπρεπε να τις κάνετε στα μέλη σας. Η λαϊκή αγορά έχει και νόμους και ελέγχους. Την παρανομία να την αναζητήσετε στα του οίκου σας. Είναι κάποιος παραγωγός παράνομος όταν εκμεταλλεύεται με τον πάγκο του μερικούς πόντους παραπάνω, και δεν είστε εσείς που εκμεταλλεύεστε ολόκληρο πεζοδρόμιο; Είναι κάποιος παραγωγός παράνομος εάν δεν κόψει απόδειξη για ένα μαρούλι, και δεν είστε εσείς που δεν κόβετε απόδειξη για ένα κουστούμι;

Σας ενοχλούν τα σκουπίδια μας στις γειτονιές, ενώ τα δικά σας στο κέντρο της πόλης δε σας ενοχλούν; Σας θυμίζουμε επίσης ότι, αφού επικαλείστε τη νομιμότητα, γιατί θέλετε να δημιουργήσετε δική σας λαϊκή... με ποιες άδειες; Έχετε καταλάβει ότι η αγοραστική δύναμη των μισθωτών έχει πέσει στο ήμισυ και τα μαγαζιά σας χρειάζονται άμεσα την οικονομική στήριξη των αγροτών; Σταματήστε λοιπόν να λαϊκίζετε και καταλάβετε ότι εμείς δεν είμαστε το πρόβλημα αλλά η λύση του προβλήματος. Μην προσπαθείτε να στρέψετε τον ένα κλάδο εναντίον του άλλου για το δικό σας συμφέρον. Και τέλος, σταματήστε να συμπεριφέρεστε στις λαϊκές σαν να είναι κάδος απορριμμάτων, που όλοι θέλετε να βάλετε μέσα τα σκουπίδια σας, αλλά κανείς δεν τον θέλει έξω από το σπίτι του».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News