default-image

Έτσι θα αναδείξουν τα Ενετικά Τείχη στο Ηράκλειο

Κρήτη
Έτσι θα αναδείξουν τα Ενετικά Τείχη στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υπόθεση "ενετικά τείχη" έχει ακόμα δρόμο, καθώς η δημοτική Αρχή ανοίγει ένα προς ένα τα κεφάλαια της αξιοποίησης του μεγαλύτερου οχυρωματικού έργου στη Μεσόγειο, περιμένοντας να ξεκαθαρίσει από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Και αυτό παρά την έγκριση από τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά της πρότασης του Δήμου Ηρακλείου "για τις χρήσεις της ζώνης της ενετικής οχύρωσης της πόλης του Ηρακλείου, Περιφέρειας Κρήτης", η οποία αναρτήθηκε στη "Διαύγεια" και έρχεται σε συνέχεια του «ναι μεν, αλλά» του ΚΑΣ.

Το "πράσινο φως" που άναψε για τις χαμηλές πλατείες, τις διαδρομές πεζών ή ποδηλατών, το πράσινο και τη στάθμευση, αν και δεν έχει ξεδιαλύνει το σκηνικό, εντούτοις δρομολογεί τις διαδικασίες ώστε να μπει το νερό στο αυλάκι για την υλοποίηση των δράσεων που περιγράφονται στο master plan, η βασική φιλοσοφία του οποίου είναι η αξιοποίηση όλου του μνημειακού συνόλου, με το άνοιγμα των τμημάτων που παρέμεναν έως σήμερα κλειστά, νέες χρήσεις και προσβασιμότητα σε όλους στο τετράπτυχο "αναψυχή, αθλητισμός, ιστορία και τουρισμός", σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή.

Από τις πιο σημαντικές προτάσεις αποτελεί η δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων με ειδική επίστρωση, πλάτους τριών μέτρων, πάνω στο μνημείο, που θα επιτρέπει τη γνωριμία με το ιστορικό παρελθόν της πόλης, συνδυασμένη με αθλητικές δραστηριότητες, και η οποία έχει ήδη ξεκινήσει.

Όπως σημείωσε στη "Νέα Κρήτη" ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γιάννης Αναστασάκης, αυτό που γίνεται σε αυτή τη φάση είναι η μελέτη, τμήμα προς τμήμα, του "νέφους ιδεών" για το τι ταιριάζει στο μνημείο, με πρώτο στόχο να αποδοθεί το ταχύτερο δυνατόν ο ποδηλατόδρομος που πηγαίνει "πακέτο" με τη δημιουργία περιπατητικού, φυσιολατρικού, αθλητικού, αλλά και πολιτιστικού περιπάτου πάνω στα τείχη. Το ενιαίο αυτό δίκτυο που θα διαμορφωθεί θα δώσει άλλη πνοή στο μνημείο, φέρνοντας πιο κοντά τους πολίτες και τους επισκέπτες σε αυτό.

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασάκη, οι διαδικασίες "τρέχουν" ώστε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η επεξεργασία των άλλων τμημάτων του master plan και χαράσσονται τα επόμενα βήματα, τα οποία αφορούν στην ενιαία αποκατάσταση της τάφρου των τειχών. Μετά από αυτό ακολουθεί το τρίτο κομμάτι, που έχει να κάνει με τις μελέτες των πυλών, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα των αθλητικών εγκαταστάσεων, που αποτέλεσε και την αιχμή του δόρατος των ενστάσεων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Πάνω σε αυτό ο Δήμος είχε ανακοινώσει στις αρχές Αυγούστου ότι «απαντά με σταδιακή απομάκρυνση του συνόλου των αθλητικών εγκαταστάσεων σε αντίθεση με την τοπική Εφορία, όπου γινόταν λόγος για άμεση απομάκρυνσή τους. Ο Δήμος Ηρακλείου θα επανέλθει με συγκεκριμένη πρόταση-μελέτη για το θέμα αυτό, κρίνοντας ότι οι ήπιες αθλητικές χρήσεις δύνανται να εναρμονιστούν με το μνημείο», όπως τονιζόταν χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το φορέα διαχείρισης και την επίλυση όλων των περίπλοκων οικονομοτεχνικών αλλά και νομικών θεμάτων που αφορούν στο μνημείο, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανυθεί.

Υπενθυμίζεται ότι στην έγκριση της πρότασης του Δήμου, που φέρει την υπογραφή του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, αναφέρεται ο ενιαίος σχεδιασμός των ελεύθερων χώρων πρασίνου στο ισόπεδο του περιβόλου, στους προμαχώνες και την τάφρο με:

α) τη δημιουργία περιπατητικού, φυσιολατρικού, αθλητικού αλλά και πολιτιστικού περιπάτου και ποδηλατόδρομου,

β) τη δημιουργία των αναγκαίων χώρων στάσης - θέασης - ενημέρωσης, γ) τον απαραίτητο φωτισμό και την τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού, την τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων και πινακίδων πληροφόρησης,

δ) την αξιοποίηση και τον εμπλουτισμό του πρασίνου και τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου, πάρκων κ.ά. (όπως αποκατάσταση του "Γεωπονικού Κήπου", δημιουργία πάρκου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και πάρκου πανίδας Κρήτης στο χώρο του πρώην Ζωολογικού Κήπου, και "πάρκο Μπαντουβά" στην τάφρο στο Κομμένο Μπεντένι), και

ε) τη βελτίωση της εικόνας των υφιστάμενων αναψυκτηρίων και τη δημιουργία νέων, που θα εντάσσονται στο σχεδιασμό της αξιοποίησης των ελεύθερων χώρων πρασίνου.

Επίσης, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση της δημοτικής Αρχής, εγκρίθηκαν οι προτάσεις για την αξιοποίηση των χαμηλών πλατειών και στοών, που μέχρι σήμερα δεν έχουν αξιοποιηθεί για πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκθέσεις, όπως είναι η δημιουργία εκθεσιακών χώρων για την ιστορία της πόλης στην Πύλη του Παντοκράτορα, για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο στη στοά του Προμαχώνα Βηθλεέμ, για τη Μάχη της Κρήτης στο Μακάσι, δημιουργία υπαίθριας γλυπτοθήκης σε τμήμα της οχύρωσης και εκπαιδευτικό πάρκο πολιορκίας σε τμήμα της τάφρου του Προμαχώνα Βηθλεέμ.

Αναφορικά με το θέμα των χώρων στάθμευσης, υιοθετείται η πρόταση του Δήμου για τη χρήση ορισμένων χώρων στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του μνημείου, όπως είναι:

α) ο χώρος στάθμευσης στη λεωφόρο Ικάρου, που θα εξυπηρετεί και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου,

β) ο χώρος στάθμευσης πλησίον της Πύλης Παντοκράτορα μόνο για ΑμεΑ, και

γ) ο χώρος στάθμευσης στη λεωφόρο Πλαστήρα, κάτω από τον Προμαχώνα Μαρτινέγκο για τουριστικά λεωφορεία.

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Ηρακλείου δεσμευόταν να επανέλθει για το συγκεκριμένο θέμα με συγκεκριμένη μελέτη, που θα αφορά συνολικά τους χώρους στάθμευσης, λόγω του ότι η χρήση τους θεωρείται αναγκαία για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών του μνημείου και λόγω του ότι οι χώροι αυτοί είχαν προβλεφθεί από τη μελέτη Τζομπανάκη.

Και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «είναι αυτονόητο ότι όλες οι απαιτούμενες μελέτες που αφορούν σε νέες χρήσεις ή σε βελτίωση των υφιστάμενων στο χώρο του μνημείου θα υποβάλλονται σε όλα τα αρμόδια προς έγκριση όργανα».

Ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News