Ειδήσεις

"Έρχονται" 10.000 κυβικά νερού καθημερινά στο Ηράκλειο

Πως μέσω μεγάληε μονάδας αφαλάτωσης, στον Αλμυρό, δυναμικής 25.000 τόνων θα φτάνει καθαρό νερό ημερησίως σε Γάζι και Ηράκλειο.

Με μια αποκάλυψη Λαμπρινού για ένα κοινό εγχείρημα που είναι στα σκαριά εδώ και χρόνια , και το οποίο  αποφάσισαν τώρα να βάλουν σε εκκίνηση οι δήμοι Ηρακλείου και Μαλεβιζίου ξεκίνησε νωρίτερα το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου. Ο λόγος φυσικά για την περίφημη μεγάλη μονάδα αφαλάτωσης, στον Αλμυρό, δυναμικής 25.000 τόνων καθαρού νερού ημερησίως , την οποία οι 2 όμοροι δήμοι συζητούσαν εδώ και χρόνια, επί εποχής Γιάννη Κουράκη.

Στον δήμο Μαλεβιζίου έκαναν το κουμάντο τους. Έχουν φτιάξει ως γνωστόν μια μικρή μονάδα αφαλάτωσης που καθημερινά προμηθεύει το Γάζι και άλλες περιοχές του δήμου με   καθαρό, πόσιμο νερό. Παράλληλα προετοιμάζουν και μια δεύτερη μικρή μονάδα , δυναμικής άλλων 3000 κυβικών ημερησίως .

Κάνοντας το κουμάντο για το δικό τους δήμο, στο Μαλεβίζι περίμεναν  στο ακουστικό τους τα τελευταία χρόνια ενημέρωση, κρούση από τον δήμο Ηρακλείου ώστε να ενεργοποιηθεί το πρότζεκτ της μεγάλης πια μονάδας αφαλάτωσης, που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες και του Ηρακλείου.

Aφαλάτωσης ως συμπληρωματική λύση

Στην Λότζια είχαν στην άκρη του μυαλού την λύση της αφαλάτωσης, όντας προβληματισμένοι σε διάφορες πτυχές από το φράγμα Αποσελέμη που υδρεύει μεν εδώ και μήνες την πόλη αλλά κάθε άλλο παρά έχει λύσει το πρόβλημα του νερού. Αφού τα ''ζύγισαν'', αποφάσισαν να επιστρατεύσουν την λύση της αφαλάτωσης, ως συμπληρωματική λύση. Και έτσι όπως ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Ηρακλείου, έχουν γίνει ήδη οι σχετικές συζητήσεις μεταξύ των δυο δημοτικών αρχών. Υπάρχει μια αρχική συμφωνία η οποία θα πρέπει να επισφραγιστεί από τα 2 δημοτικά συμβούλια και τις 2 δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και βεβαίως από την Περιφέρεια Κρήτης, υπό την εποπτεία της οποίας θα γίνει το έργο.

Η μονάδα αφαλάτωσης , σύμφωνα με τον κ. Λαμπρινό, θα αποδίδει σε ημερήσια βάση στον δήμο Ηρακλείου περί τα 10.000 κυβικά νερού ενώ δεν θα έχει μεγάλο κόστος, λόγω του ότι έχει προβλεφθεί να συνδυαστεί η λειτουργία της με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που κατεβάζουν το ενεργειακό κόστος λειτουργίας της.

Ρεπορτάζ : Μπάμπης Σαββίδης , Λευτέρης Κουμαντάκης

Σχόλια