Ειδήσεις

Πρόσφυγες: Στη Θεσ/νίκη μισθώνουν σπίτια, στην Κρήτη;

Τη στιγμή που ο δήμος Θεσσαλονίκης εμφανίζεται να είναι πανέτοιμος να υποδεχτεί πρόσφυγες, στην Κρήτη δεν φαίνεται να έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός.

Τη στιγμή που ο δήμος Θεσσαλονίκης εμφανίζεται να είναι - οργανωτικά τουλάχιστον - πανέτοιμος να υποδεχτεί πρόσφυγες, στην Κρήτη δεν φαίνεται να έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός ή τουλάχιστον δεν έχουν γνωστοποιηθεί οι άξονές του. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι μισθώνει 70 περίπου διαμερίσματα , με απευθείας ανάθεση, για την κάλυψη 420 θέσεων υποδοχής προσφύγων εντός των ορίων του Δήμου ή του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Το πρόγραμμα αυτό υποστηρίζεται από την Ύπατη Αρμοστεία και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορά τους αιτούντες άσυλο και τους δικαούχους του προγράμματος επανεγκατάστασης στην Ε.Ε

Θολό τοπίο στην Κρήτη

Στην Κρήτη αντίθετα, δεν υπάρχει αντίστοιχο πρόγραμμα με την Ύπατη Αρμοστεία για να υλοποιηθεί από τους δήμους. Μάλιστα το πρόγραμμα που θα βρει εφαρμογή θα είναι όπως όλα δείχνουν εξατομικευμένο για κάθε δήμο.

Έτσι αν εφαρμοστεί στο νησί μας , αφενός κάθε δήμος υπογράφει χωριστά με την Ύπατη Αρμοστεία μνημόνιο, αφετέρου τα ποσά θα είναι  εντελώς  διαφορετικά ,δεδομένο ότι στη Θες/νικη  η Εταιρία του Δήμου είναι σε σύμπραξη με ΜΚΟ ,ενώ στην Κρήτη όπως έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό θα γίνει για διαχείριση αμιγώς από τους Δήμους . Άλλωστε όλες τις παραμέτρους είχαν παρουσιάσει στο ράδιο 9,84 οι υπεύθυνες της Ύπατης Αρμοστείας Στέλλα Νάνου και Κατερίνα Κιτίδη. Στην Κρήτη δεν έχει δοθεί ακόμη  η απάντηση των αρμοδίων στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων, για τη λύση έχει προταθεί.

Το πρόγραμμα της Θεσ/νίκης

Συνοπτικά για το πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί στη Θες/νικη ,τα μισθωμένα σπίτια θα πρέπει να έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Τα διαμερίσματα προς ενοικίαση πρέπει να βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου ή εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης ή και εντός του Νομού Θεσσαλονίκης σε τοποθεσία κατάλληλη, που να επιτρέπει πρόσβαση σε υπηρεσίες. 2. Τα προς ενοικίαση διαμερίσματα πρέπει να έχουν έκταση τουλάχιστον 30 τ.μ. για την φιλοξενία τουλάχιστον

(2) δύο ωφελουμένων ατόμων και να διαθέτουν όλα τα απαιτούμενα σελ.2 από 5 πιστοποιητικά προς ενοικίαση (π.χ. ενεργειακό πιστοποιητικό), τα οποία αναλύονται παρακάτω. Ο αριθμός των φιλοξενούμενων -ανεξάρτητα από τα τ.μ του διαμερίσματος- δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 6 θέσεις στις οποίες θα μπορούν να εναλλάσσονται ωφελούμενοι ανάλογα με την πορεία εξέτασης του αιτήματος ασύλου και μετεγκατάστασης και αφού έχουν καταρχήν παραπεμφθεί από την Ύπατη Αρμοστεία.

3. Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα μισθώνεται κατά κανόνα ένα διαμέρισμα ανά πολυκατοικία. Σε περίπτωση που προσφέρονται προς ενοικίαση περισσότερα διαμερίσματα εντός του ιδίου κτιρίου ή ολόκληρη πολυκατοικία ή κτιριακή εγκατάσταση, η Επιτροπή συντάσσει πρακτικό καταγράφοντας τις συνθήκες καταλληλότητας και ορίζει το μίσθωμα για κάθε διαμέρισμα.

Το διαμέρισμα πρέπει να διαθέτει:

α) Φυσικό και επαρκή αερισμό, φυσικό φωτισμό, να είναι απαλλαγμένο από υγρασία, επαρκή θέρμανση και ψύξη, ζεστό νερό, πόσιμο νερό, αποχέτευση.

β) Κουζίνα, χώρους υγιεινής, υπνοδωμάτια που να φιλοξενούν το μέγιστο 4 άτομα με κατάλληλες συνθήκες ύπνου, ελάχιστο κοινό χώρο εστίασης, συζήτησης, παιχνιδιού και μελέτης για τα παιδιά. Επίσης, η εύκολη πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα είναι επιθυμητή και θα βαρύνει στη διαδικασία της επιλογής. Τα διαμερίσματα μπορεί να είναι επιπλωμένα ή όχι.

. Ρυθμίσεις για διαμερίσματα:

1. Υπάρχει πρόβλεψη ποσού για τυχόν επισκευές, διορθώσεις του διαμερίσματος καθ' όλη τη διάρκεια της μίσθωσης και προβλέπεται πλήρης αποκατάσταση τυχόν ζημιών κατά την παράδοση των διαμερισμάτων στους ιδιοκτήτες, στο τέλος του προγράμματος. σελ.3 από 5

 2. Επίσης προβλέπεται η πρόσληψη ατόμων που θα επιβλέπουν καθημερινά τις συνθήκες διαβίωσης των ωφελουμένων και την καλή κατάσταση των διαμερισμάτων.

 3. Θα τεθεί σε ισχύ Κανονισμός Διαμερίσματος, στον οποίο περιγράφονται αναλυτικά οι κανόνες υγιεινής και συμπεριφοράς των ωφελουμένων τόσο μεταξύ τους όσο και με τους υπόλοιπους διαμένοντες στην πολυκατοικία.

Σχόλια