Ειδήσεις

Μνήμες του 86 ξύπνησαν από τo σεισμό στην Καλαμάτα (video)

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε στις 10:17 το πρωί της Τετάρτης τη νοτιοδυτική Πελοπόννησο λίγες ώρες μετά το εξίσου δυνατό "ταρακούνημα" τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στην περιοχή της Ρόδου.

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : ΣΤΟ ΠΟΔΙ ΚΑΙ Η ΚΡΗΤΗ ΑΠΟ ΙΣΧΥΡΟ ΣΕΙΣΜΟ

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το επίκεντρο της δόνησης βρίσκεται 38 χλμ. νοτιοδυτικά της Καλαμάτας και 8 χλμ. νοτιοδυτικά της Κορώνης.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Λέκκα το φαινόμενο παρακολουθείται από τους ειδικούς καθώς ακόμη είναι νωρίς για τα όποια συμπεράσματα και κυρίως για το εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Καλαμάτα, στην Κορώνη και σε διάφορες περιοχές που βρίσκονται κοντά στην Πύλο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για υλικές ζημιές.

1986: Φονικός σεισμός με 22 νεκρούς στην Καλαμάτα

Μνήμες από τον φονικό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ του 1986 ξύπνησε στους κατοίκους της  Καλαμάτας η σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα στις 10:57 το πρωί της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το επίκεντρο της δόνησης βρίσκεται 38 χλμ. νοτιοδυτικά της Καλαμάτας και 8 χλμ. νοτιοδυτικά της Κορώνης.

Η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου υπολόγισε το εστιακό βάθος στα 19χλμ.

Εντωμεταξύ λίγο πριν τα μεσάνυχτα δόνηση 5,4 Ρίχτερ ταρακούνησε και τα Δωδεκάνησα

22 νεκροί το 1986 στην Καλαμάτα

Πριν από 30 χρόνια, στις 13 Σεπτεμβρίου 1986, 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν η δόνηση των 6,2 Ρίχτερ ισοπέδωσε ολόκληρα χωριά.

Τότε 300 άνθρωποι είχαν τραυματιστεί και το 80% των κτιρίων της Καλαμάτας γκρεμίστηκε ή κρίθηκε ακατάλληλο για κάθε χρήση.

Εικόνες καταστροφής από τον σεισμό του 1986

Δύο ημέρες μετά την καταστροφή ολοκλήρωσε ο μεγάλος μετασεισμός των 5,4 Ρίχτερ. Πολλοί από τους κατοίκους εγκατέλειψαν την πόλη για να εγκατασταθούν στα γύρω χωριά ή σε άλλες πόλεις, ενώ οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι στεγαστήκαν προσωρινά σε πλοία ελλιμενισμένα στο λιμάνι τής Καλαμάτας και σε σκηνές. Αργότερα, κατασκευάστηκαν λυόμενα σπίτια που στέγασαν τον πληθυσμό και η πόλη άρχισε να ανοικοδομείται.

Η αυτόματη λύση του Αστεροσκοπείου Αθηνών υπολόγισε το εστιακό βάθος στα 19χλμ.

Σχόλια