Ειδήσεις

"Στο πόδι"σηκώθηκε η Κρήτη από την ισχυρή σεισμική δόνηση

Η δόνηση, εντάσεως 5,2 βαθμών, καταγράφηκε στις 11.58 το βράδυ της Τρίτης και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο νησί της Ρόδου και τα γύρω νησιά.

Μέχρι και η Κρήτη "κουνήθηκε" από την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε τα μεσάνυχτα, στην θαλάσσια περιοχή της Ρόδου.

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΑΙ ΝΕΟΣ ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ, ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Η δόνηση, βάσει της αυτόματης λύσης του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ισχύος 5,2 βαθμών Ρίχτερ με εστιακό βάθος τα 56 χιλιόμετρα που καταγράφηκε στις 11.58 το βράδυ της Τρίτης, έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλο το νησί της Ρόδου και τα γύρω νησιά.

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν με ενδιαφέρον γενικότερα τη σεισμική δραστηριότητα στην χώρα ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το επίκεντρό του σεισμού που εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή 13 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Χάλκης προέρχεται από γνωστό σεισμικό χώρο ανάμεσα σε Τήλο και Ρόδο.

Από την πλευρά τους οι Κρητικοί που "κατάλαβαν" την επίσκεψη του εγκέλαδου, ένιωσαν να κουνιούνται ελαφρά και όσοι δεν είχαν πέσει για ύπνο, παρέμειναν ψύχραιμοι με το δεδομένο αφενός ότι η Κρήτη είναι συνηθισμένη σε αυτές τις επισκέψεις, αφετέρου, ο σεισμός είχε μικρή σχετικά διάρκεια.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθυμιος Λέκκας. "Η δόνηση είχε αρκετά μεγάλο εστιακό βάθος, γύρω στα 50 χλμ. γεγονός το οποίο σημαίνει ότι δεν θα έχουμε συνέχεια, δεν θα έχουμε πλούσια μετασεισμική ακολουθία".

Αν και η ανησυχία δεν έλειψε στους κατοίκους που "κατάλαβαν" στο έπακρο την επίσκεψη του εγκέλαδου, δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά  για τραυματισμούς ή σημαντικές υλικές ζημιές.

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

Σχόλια