default-image

Η "αθάνατη" ιστορία για την ταινία του Καζαντζάκη

Κρήτη
Η "αθάνατη" ιστορία για την ταινία του Καζαντζάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκλονίζουν οι πρώτες σκηνές της ταινίας για τον Νίκο Καζαντζάκη, όπως αποκάλυψε στο Ράδιο 9.84 ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής.

Βέβαια σε κλίμα οδύνης και θλίψης από τον χαμό του Νίκου Σμαραγδή και αδερφού του, ο γνωστός σκηνοθέτης εξομολογείται στον Γιώργο Σαχίνη πως δεν χάθηκε από μέσα του, αλλά απομακρύνεται προσωρινά. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Κάθε φορά που δουλεύαμε μαζί, συνεννοούμασταν με τα μάτια. Η κλακέτα της ταινίας θα φέρει σε όλα τα γυρίσματα το όνομά του».

Μάλιστα ανήμερα της κηδείας του σήμερα, όλο το επιτελείο της ταινίας για τον Νίκο Καζαντζάκη βρέθηκε στα Αστερούσια στο χώρο των γυρισμάτων όπου πραγματοποιήθηκε δέηση και αγιασμός από τον παπά Μιχάλη. Το neakriti.gr ήταν στο σημείο, καταγράφοντας καρέ καρέ τις εξελίξεις.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΑΔΕΡΦΟ ΤΟΥ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΜΑΡΑΓΔΗΣ ΣΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ (VIDEO)

«Έτριζαν τα… κόκκαλά του»

Συγκλονίζει η περιγραφή για τις πρώτες σκηνές της ταινίας, για την οποία ο αγαπημένος σκηνοθέτης αναφέρει πως διαδραματίζονται στα Αστερούσια όταν ο «μεγάλος» κρητικός ήταν 8 χρονών.

«Τον είχε πάρει ο πατέρας του και ανέβηκαν στο βουνό. Εκεί ήταν ο τάφος του παππού του. Αμέσως μετά ο πατέρας του Καζαντζάκη, σκάβει το χώμα και φωνάζει "Πατέρα… Πατέρα… η Κρήτη ελευθερώθηκε!", με τον μικρό Νίκο τότε να του λέει πως άκουσε τα κόκκαλά του να τρίζουν!».

Παρά την θλίψη για τον χαμό του αδερφού του ο Γιάννης Σμαραγδής και όλο το καστ της ταινίας θα παραμείνει στην περιοχή για τα γυρίσματα. Αμέσως μετά θα μεταβούν στον Άγιο Νικόλαο, από εκεί στο Ηράκλειο και τον Κούλε αλλά και την Αγία Αικατερίνη, μετά στα Χανιά ενώ ο κύκλος θα κλείσει με γυρίσματα στο εξωτερικό, όπου και έζησε αρκετά χρόνια ο συγγραφέας.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το ίδιο το σκηνοθέτη, το μήνυμα της ταινίας είναι πως… αφού η Ελλάδα έχει βγάλει έναν τόσο μεγάλο Έλληνα, δεν θα πρέπει να φοβόμαστε. Γιατί στο μέλλον θα βγάλει κι άλλους.

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Ρεπορτάζ: Victor Κουμαντάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News