default-image

Μένουν με τους γονείς τους μέχρι και τα 40

Κρήτη
Μένουν με τους γονείς τους μέχρι και τα 40

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε χώρα γερόντων εξελίσσεται η Ελλάδα, καθώς τα στοιχεία που προκύπτουν, δείχνουν ότι μέχρι το 2050 η ανθρωπογεωγραφία με δεδομένη την υπογεννητικότητα θα έχει διαφοροποιήσει τραγικά τα στατιστικά.

Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία και σε τοπικό επίπεδο. Μόνο στο Ηράκλειο από 150 νέες εγγραφές κάθε χρόνο στο σύλλογο πολυτέκνων ο αριθμός μόλις που φτάνει τις 25, με τους νέους να επιλέγουν στην καλύτερη περίπτωση να κάνουν ένα και μόνο παιδί, ενώ άλλοι απλά όχι μονο δεν κάνουν πολλά παιδιά, αλλά αποφεύγουν ακόμη και να παντρευτούν, μένοντας με τους γονείς τους μέχρι τα 40 τους.

Η ραγδαία μείωση του πληθυσμού που αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα  έρευνας από τον οργανισμό διαΝΕΟσις καταγράφουν μια δραματική δημογραφική προοπτική,  αναφέροντας πως το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας υπολογίζεται πως θα είναι από 8,3 ως 10 εκατομμύρια, δηλαδή μειωμένος κατά 800.000 έως 2,5 εκατομμύρια πολίτες σε σχέση με το σήμερα.

Η  Ελλάδα απειλείται τις επόμενες δεκαετίες να αποτελέσει μια χώρα γερόντων  καθώς σε 34 χρόνια από σήμερα  οι άνω των 65 ετών κάτοικοι στη χώρα  θα είναι σχεδόν ο ένας στους τρεις (30-33% από 21% που είναι σήμερα και 7% που ήταν το 1951). Ενώ οι κάτω  των 14 ετών θα είναι μόλις 12-14,8%  του πληθυσμού από 15% που είναι τώρα  και 28% που ήταν το 1951.

Η αποτύπωση της τραγικής εικόνας έχει να κάνει με τα παιδιά της σχολικής ηλικίας (από 3 μέχρι 17 ετών) που από 1,6 εκατομμύρια σήμερα εκτιμάται ότι  θα μειωθούν  κατά 200 χιλιάδες με το πιο αισιόδοξο σενάριο, αφού το πιο απαισιόδοξο περιγράφει μείωση  μέχρι των παιδιών σχολικής ηλικίας μέχρι και 1 εκατομμύριο.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News