Ειδήσεις

Συμπόσιο: 100 χρόνια από το Κίνημα της Θεσσαλονίκης

Επιστημονικό συμπόσιο με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το Κίνημα της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Οκτωβρίου στα Χανιά.      

Συγκεκριμένα, το συμπόσιο, με θέμα «Η κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης: Η κορύφωση της σύγκρουσης δύο κόσμων. Ιστορική αποτίμηση, 100 χρόνια μετά» θα πραγματοποιηθεί στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης.

Το συμπόσιο, στο οποίο θα συμμετάσχουν καθηγητές από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, ιστορικοί και ερευνητές, συνδιοργανώνουν το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο έκανε σήμερα τη σχετική ανακοίνωση στα Χανιά, το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ) και το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι διοργανωτές, «Το συμπόσιο, πέρα από τη διερεύνηση της πολιτικής, διπλωματικής και στρατιωτικής του διάστασης, θα εμβαθύνει στην ανάδειξη της σύγκρουσης δύο κόσμων, τόσο στο επίπεδο των ιδεολογικών αρχών όσο και σε αυτό των στρατηγικών επιλογών σε σχέση με την ακολουθητέα εξωτερική πολιτική».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μεταξύ των θεμάτων που θα αναπτυχθούν, ξεχωριστή βαρύτητα θα δοθεί στις δύο βενιζελικές μεταρρυθμίσεις, των οποίων οι βάσεις τέθηκαν σε εκείνη την περίοδο, την αγροτική και την εκπαιδευτική, καθώς και στη μελέτη της περίπτωσης της ταυτόχρονης ύπαρξης του «κράτους της Θεσσαλονίκης» με το «κράτος των Αθηνών».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια