default-image

Στον αέρα όλες οι τηλεοπτικές άδειες

Στον αέρα όλες οι τηλεοπτικές άδειες

Στον αέρα βρίσκεται κυριολεκτικά ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η δημοπρασία, για τη χορήγηση των αδειών εθνικής εμβέλειας, ανέδειξε τέσσερεις «νικητές» για τον αντίστοιχο αριθμό αδειών , ωστόσο όπως έγινε γνωστό ο ένας εκ των υπερθεματιστών Χρήστος Καλογρίτσας επί της ουσίας «εγκατέλειψε» τον αγώνα να γίνει ο επόμενος καναλάρχης.

Αποφάσισε να μην καταθέσει το ποσό των 18 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε στην πρώτη από τις τρεις δόσεις που επρόκειτο να καταβάλει προκειμένου να αποκτήσει την τηλεοπτική άδεια, αξίας 52,6 εκατομμυρίων ευρώ. Τιμή που είχε διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας.

Την ίδια στιγμή που όλα τίθενται υπό αμφισβήτηση, τόσο η ίδια η διαδικασία όσο και η εξέλιξη των αδειοδοτήσεων, η Κυβέρνηση και ο ίδιος και ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι η διαδικασία συνεχίζεται όπως είχε προβλεφθεί, με την άδεια να πηγαίνει στα χέρια του πρώτου επιλαχόντα Ιβάν Σαββίδη.

Ωστόσο τα νομικά και κυρίως τα ηθικά κενά που εγείρονται από αυτή την εξέλιξη είναι τεράστια, στοιχεία που έχουν τονίσει και αναδείξει όλοι οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό.

Και αυτό γιατί τα λεφτά είναι πολλά… Πάρα πολλά αν αναλογιστεί κανείς ότι αφορούν τηλεοπτικές άδειες  που εκ των προτέρων φαίνονται να είναι προβληματικές στην επιχειρηματική τους βιωσιμότητα.

Πιο συγκεκριμένα προκύπτουν τα εξής ζητήματα, που οι κύριοι της κυβέρνησης οφείλουν να αναλογιστούν:

- Μπορεί μεν ο Καλογρίτσας να απέφυγε να καταβάλει το ποσό των 17,53 εκατομμυρίων ευρώ και να έχασε τα 3 εκατομμύρια της εγγυητικής αλλά φάνηκε ότι τελικώς λειτούργησε σαν «λαγός». Κινήθηκε στοχευμένα, με σκοπό να οδηγήσει την κούρσα της πλειοδοσίας σε υψηλά ποσά και να παρασύρει και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Όλα τα υπόλοιπα, όπως αυτά αναφέρονται στην δήλωση του υιού Καλογρίτσα, μόνο δικαιολογίες και αιτιάσεις είναι, για να καλύψει την άτακτη υποχώρηση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της τακτικής Καλογρίτσα ήταν η στιγμή κατά το δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού, όπου ο Καλογρίτσας υπερίσχυσε του Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο Μαρινάκης πρότεινε 46,2 εκατομμύρια ευρώ ενώ ο Καλογρίτσας 52.6 και έτσι η άδεια πήγε στα δικά του χέρια.

Στην τέταρτη φάση του διαγωνισμού ο Μαρινάκης έδωσε 73,9 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 27,7 εκατομμύρια παραπάνω. Εάν αυτό δεν είναι κάλπικη διαδικασία τότε τι είναι;

- Ο επιλαχών Ιβάν Σαββίδης καλείται να πληρώσει το τίμημα για να γίνει ο νέος αδειούχος.  Όμως και εδώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα καθώς όπως ο ίδιος ο Σαββίδης είχε δηλώσει, αποστολή του ήταν να ανεβάσει το τίμημα πράγμα που αποδεικνύεται και από τα χτυπήματα της πλειοδοσίας. Η τακτική αυτή που τη δήωση μάλιστα που τη συνοδεύει από τον ίδιο το Σαββίδη γεννά ένα ακόμη πολύ μεγάλο ηθικό πρόβλημα σχετικά με την ουσία του ίδιου του διαγωνισμού.

O Ν. Παππάς θα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, δεχόμενος επίθεση από όλες τις πλευρές για την επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στο διαγωνισμό.

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί στα τηλεοπτικά στρατόπεδα ήταν η δήλωση του κ. Λαζαράτου, συνηγόρου του τηλεοπτικού σταθμού Alpha. «Ολόκληρος ο διαγωνισμός πέφτει, ο συμμετέχων στο διαγωνισμό δεν είχε τα χρήματα να συμμετέχει. Συνεπώς συμμετείχε σε ένα διαγωνισμό ποντάροντας χωρίς να έχει τα χρήματα. Ένας τέτοιος διαγωνισμός δεν μπορεί να σταθεί σε καμία πολιτισμένη χώρα. Αν προχωρήσει θα προχωρήσουν όλα τα ένδικα μέσα σε διοικητικό και ποινικό επίπεδο». 

Την ιδιά επιθετική τακτική φαίνεται ότι θα ακολουθήσει και το Star του ομίλου Βαρδινογιάννη.  Ο ΣΚΑΪ φαίνεται να χαμηλώνει τους τόνους και δεν αναφέρεται στην ουσία του θέματος που είναι η κατάρρευση του διαγωνισμού. Αλώστε φαίνεται να τον συμφέρει σε σχέση με το πεδίο που διαμορφώνεται με τους τέσσερις σταθμούς εκ των οποίων δυο είναι ακόμη ανύπαρκτοι και που θα θέλουν πολύ χρόνο να στελεχωθούν και οργανωθούν με αποτέλεσμα αυτό είναι υπέρ του ΣΚΑΪ.

Οι πάντες εναντίον πάντων, για διαφορετικούς λόγους και συμφέροντα.

Και όλα αυτά μετά από ένα περισπούδαστο διαγωνισμό που μόνο βιτρίνα φαίνεται να είχε, αφού όλα τα άλλα είναι στον αέρα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News