Ειδήσεις

Με ρυθμούς χελώνας η πιστοποίηση σε ξενοδοχεία & καταλύματα

Με πολύ αργούς ρυθμούς κινείται έως αυτή τη στιγμή η διαδικασία πιστοποίησης την οποία απαιτείται πλέον να φέρουν τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, διαφορετικά θα συντρέχει λόγος επιβολής προστίμων, ακόμα και λουκέτων, για όσα λειτουργούν αυθαίρετα.

Με πολύ αργούς ρυθμούς κινείται έως αυτή τη στιγμή η διαδικασία πιστοποίησης την οποία απαιτείται πλέον να φέρουν τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, διαφορετικά θα συντρέχει λόγος επιβολής προστίμων, ακόμα και λουκέτων, για όσα λειτουργούν αυθαίρετα.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, μόλις περίπου 1.000 ξενοδοχεία και καταλύματα, από τα συνολικά 50.000 που υπάρχουν στην Ελλάδα, έχουν λάβει τη σχετική πιστοποίηση μέχρι τώρα, και το πραγματικό πρόβλημα είναι πως, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το σύνολο των καταλυμάτων θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία μέχρι το τέλος του 2017!

Παρ' όλα αυτά, μέχρι στιγμής ο αριθμός των εγχώριων ξενοδοχείων και καταλυμάτων που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μιας και λίγοι ιδιοκτήτες έχουν σπεύσει προκειμένου να "τρέξουν" το θέμα, γεγονός που σημαίνει πως οι διαδικασίες θα πρέπει να επιταχυνθούν άμεσα και το ζήτημα να βρεθεί ψηλά στην προτεραιότητα του υπουργείου Τουρισμού, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον πολύ στενά.

Σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, θα πρέπει να κινηθούν περισσότερο δυναμικά τα ξενοδοχεία, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται κοντά στις 10.000 σε όλη τη χώρα! Σημειώνεται πως, βάσει των υπαρχόντων εκτιμήσεων, από τα 1.000 καταλύματα που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία πιστοποίησης, μόλις το 5%-7% είναι ξενοδοχεία.

Αυτό σημαίνει ότι εκεί απαιτείται να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση, δεδομένου κιόλας ότι απαιτείται μεγαλύτερος χρόνος προετοιμασίας από πλευράς ξενοδοχείων προκειμένου να "περάσουν" τη διαδικασία σε σχέση με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Η διαδικασία πιστοποίησης περιλαμβάνει τον έλεγχο τόσο των κατασκευαστικών υποδομών ενός ξενοδοχείου όσο και το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχει προς τους πελάτες του. Είναι μια διαδικασία απαραίτητη για την ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού, που είναι και ένα εκ των βασικών ζητουμένων την τρέχουσα περίοδο.

Κατάθεση αδειών

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων και Δωματίων Νομού Ηρακλείου "Φιλοξένια" Γιώργος Χριστοδουλάκης, «μετά την άρση της απαγόρευσης για τα καταλύματα κάτω από 4 αστέρια και 4 κλειδιά στο Βόρειο Οδικό Άξονα και σε κάποιες τουριστικές περιοχές όπου ο αριθμός τους είχε περιοριστεί, η τακτοποίηση αυτή που θα γίνει με τη διαδικασία της πιστοποίησης θα βοηθήσει τους ιδιοκτήτες στο να αναβαθμιστούν αλλά και να προχωρήσουν πιο εύκολα σε μεταβίβαση της επιχείρησής τους, δυνατότητα που μέχρι πρότινος δεν είχαν.

Επίσης ο ΕΟΤ θα ελέγχει τις εταιρείες πιστοποίησης. Η εγκύκλιος έχει ήδη σταλεί από το υπουργείο, ωστόσο θέλουμε να δούμε τι μέλλει γενέσθαι με τις αλλαγές στα πρόστιμα, διότι έχει άμεση σχέση η τακτοποίηση των αυθαιρέτων με την κατηγοριοποίηση. Καίριο θέμα, όμως, που μας προβληματίζει ως κλάδο, είναι αυτό της ασφάλισης, καθώς ουσιαστικά η αλλαγή αυτή μας μεταφέρει στον ΟΑΕΕ, πράγμα που σημαίνει πως δεν απαλλάσσονται πλέον οι μικρές επιχειρήσεις που είχαν το δικαίωμα να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ.

Αυτό αμέσως μας γεμίζει με την αγωνία ότι ίσως κάποιοι ιδιοκτήτες καταλυμάτων να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και έτσι πιθανότατα να οδηγηθούν στο κλείσιμο. Ή και στο να καταθέσουν τις άδειές τους και αυτό είναι τραγικό».

Το θετικό πάντως της όλης διαδικασίας πιστοποίησης και της όλης άρσης στην απαγόρευση, όπως επισήμανε ο κ. Χριστοδουλάκης, είναι ότι αφήνουν τα καταλύματα κάτω των τεσσάρων αστεριών και κλειδιών να παίρνουν κανονικά άδειες, να αλλάζουν κατηγορία, αν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις φυσικά, και να γίνονται μεταβιβάσεις, με προϋπόθεση ωστόσο ότι η διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του νέου έτους.

Και σε συνδυασμό με το μεγάλο αριθμό καταλυμάτων και ξενοδοχείων που υπάρχουν στην Κρήτη και στην Ελλάδα γενικότερα, άλλο ένα σημείο που προβληματίζει τους ξενοδόχους είναι ο χρόνος που πιέζει και το αν τελικά θα δοθεί παράταση στην όλη διαδικασία, δεδομένου ότι ακόμα κάποιοι φιλοξενούν κόσμο στα δωμάτιά τους και δεν μπορούν να τον αφήσουν για να "τρέχουν" στις υπηρεσίες για τα απαραίτητα χαρτιά και δικαιολογητικά, αλλά και το αν όσους δεν προλάβουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εγκαίρως και μέσα στα χρονικά περιθώρια που έχουν ως τώρα οριστεί (τέλος 2017) μπορεί να περιμένουν νέα πρόστιμα.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια