Ειδήσεις

Να τελειώσει επιτέλους η ομηρία για τα αυθαίρετα

«Να μπει επιτέλους ένα τέλος στη διαχρονική ομηρία των ιδιοκτητών αυθαιρέτων», με στόχο «οι αυθαιρετουπόλεις να γίνουν πόλεις», ζήτησε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, όπως ζητούν εδώ και δεκαετίες και οι ίδιοι οι οικιστές, στη διάρκεια της σύσκεψης που διοργάνωσε ο ίδιος, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, για τα αυθαίρετα.

Η σύσκεψη χαρακτηρίστηκε από έντονο ενδιαφέρον και μεγάλη εκπροσώπηση, ενώ, μεταξύ των άλλων, πήρε μέρος και η σύμβουλος του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη, Σταυρούλα Αγρίου, η οποία έδωσε απαντήσεις και διευκρινίσεις σε πολλές πτυχές του υπό κατάθεση νομοσχεδίου για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος.

Πιο αναλυτικά, αξιοσημείωτο είναι ότι η ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μια μέρα μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης του νομοσχεδίου και πριν την επικείμενη κατάθεσή του, ώστε να ληφθούν υπόψη όλες οι παρατηρήσεις και προτάσεις των τοπικών φορέων.

Οι φορείς που έδωσαν το "παρών" κατέθεσαν προτάσεις, σκέψεις και παρατηρήσεις, ενώ η σύσκεψη ήρθε ως συνέχεια των συσκέψεων που προηγήθηκαν με τους εμπλεκόμενους φορείς τόσο στη Βουλή, όσο και στο Ηράκλειο.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε την ανάγκη «να μπει επιτέλους ένα τέλος στη διαχρονική ομηρία των ιδιοκτητών αυθαιρέτων», με στόχο «οι αυθαιρετουπόλεις να γίνουν πόλεις».

Στην αρχική του τοποθέτηση επισήμανε τη δραστική μείωση του κόστους τακτοποίησης, ώστε να μην υπάρξει επόμενη γενιά αυθαιρέτων και ότι οι πόροι που θα συγκεντρωθούν θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν τα απαιτούμενα σχέδια πόλης και τη δημιουργία των υποδομών που απαιτούν, με όλα τα θετικά αποτελέσματα που αυτό συνεπάγεται.

Ανάμεσα στις θετικές πλευρές του νομοσχεδίου ανέφερε ότι, πρώτον, λαμβάνει υπόψη του το «περιβαλλοντικό αποτύπωμα» αυθαίρετου κτίσματος, αφού για πρώτη φορά εισάγεται συντελεστής που αφορά «περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή».

Δεύτερον, ότι κάνει το σημαντικό διαχωρισμό ανάμεσα σε περιοχές εκτός σχεδίου και στις περιοχές εκτός σχεδίου αλλά «με εκκρεμείς πολεοδομικές μελέτες», ως ευθεία αναφορά στις λεγόμενες «αυθαιρετουπόλεις» - εκεί όπου ουσιαστικά το κράτος όλα τα προηγούμενα χρόνια δε μερίμνησε για πολεοδομικές μελέτες και σχέδια.

Παράλληλα, τόνισε ότι ικανοποιείται το αίτημα συλλόγων οικιστών, ρυθμίζοντας για πρώτη φορά το ζήτημα των συνιδιοκτητών εξ αδιαιρέτου αυθαίρετων κτισμάτων - ζήτημα στο οποίο επιδεικτικά γύρισαν την πλάτη όλοι οι προηγούμενοι νόμοι.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις πλευρές που θέτουν οι συμβολαιογράφοι και ο Σύλλογος Πολυτέκνων γύρω από τη μελέτη στατικής επάρκειας στην περίπτωση κληρονομιάς και στο ύψος των εισοδημάτων των πολυτέκνων για υπαγωγή στη ρύθμιση, τονίζοντας ότι η δραστική μείωση θα πρέπει να αφορά όλες τις κατηγορίες των περιπτώσεων.

Στη σύσκεψη έδωσαν το "παρών", μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο βουλευτής Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Νομού Ηρακλείου μαζί με αρκετά μέλη του Συλλόγου, η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Κρήτης, ο διευθυντής της Πολεοδομίας Ηρακλείου, οι Οικιστές Γαζίου, ο Σύλλογος Οικιστών Ηρακλείου, οι δήμαρχοι Μινώα Πεδιάδος και Χερσονήσου και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου.

Σχόλια