Ειδήσεις

Κρήτη: Πως φτιάξαμε "ασπίδα" κατα του καρκίνου (video)

Οι ερευνητές της θεμελιώδους ανακάλυψης στη μάχη κατά του καρκίνου που "γεννήθηκε" στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, μίλησαν στην ΚΡΗΤΗ TV.

Μια θεμελιώδης ανακάλυψη στη μάχη κατά του καρκίνου "γεννήθηκε" στο Εργαστήριο Κυτταρικού Κύκλου και Διαίρεσης του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ξετυλίγοντας τα μυστικά του μηχανισμού που προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από τη δημιουργία καρκίνου. Ενισχύοντας την ελπίδα πως σύντομα η επιστήμη θα έχει στα χέρια της ένα ακόμη σημαντικό όπλο.  

Έλληνες ερευνητές, η μεταδιδακτορική υπότροφος του Ιδρύματος Μποδοσάκη Ελένη Πετσαλάκη, και ο δόκτορας Γεώργιος Ζάχος διευθυντής του εργαστηρίου, υπογράφουν την επιστημονική μελέτη που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες και απέσπασε ανταγωνιστική χρηματοδότηση ύψους περίπου 220.000 ευρώ ανάμεσα σε 769 αιτήσεις από όλο τον κόσμο, από τον οργανισμό Worldwide Cancer Research με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία, ώστε να συνεχίσουν την έρευνα τους.

Δείτε  το video

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Πρωτεϊνες - ασπίδα

Όπως εξηγεί σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΚΡΗΤΗ TV ο καθηγητής Γεώργιος Ζάχος  η ανακάλυψη αφορά στον εντοπισμό τριών νέων πρωτεϊνών οι οποίες προστατεύουν τις γέφυρες του DNA από κατάρρευση και τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό, που οδηγούν στο σχηματισμό των καρκινικών όγκων.

Όπως τονίζει «καθώς τα κύτταρα διαιρούνται, τα νήματα μπορούν να μπλεχτούν, να τραβηχτούν και να σπάσουν. Αυτό που ανακαλύψαμε είναι κάποιες καινούργιες πρωτεΐνες και έναν καινούργιο μηχανισμό που προστατεύει αυτά τα νήματα από το σπάσιμο. Τα σταθεροποιείται εμποδίζει να σπάσουν και αυτό είναι σημαντικό γιατί όταν αυτά σπάνε οι βλάβες που προκύπτουν δίνουν νέες ιδιότητες στα κύτταρα που μπορούν να τα μετατρέψουν από υγιή σε καρκινικά όποτε να αρχίσουν να επιτίθενται σε όργανα του ανθρώπου με τις γνωστές άσχημες συνέπειες».

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι εξαιρετικά σημαντικά καθώς εμποδίζοντας το σπάσιμο των γεφυρών DNA, εμποδίζεται η δημιουργία καρκίνου ή να σταματά η εξάπλωσή του.

Αποτελεσματικότερα φάρμακα

Η έρευνα που εξελίσσεται στο Εργαστήριο Κυτταρικού Κύκλου και Διαίρεσης του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης μπορεί να ανοίξει το δρόμο ώστε να σχεδιαστούν αποτελεσματικότερα αντικαρκινικά φάρμακα στο άμεσο μέλλον. Το πλεονέκτημα αυτού του είδους της έρευνας είναι επειδή πρόκειται για μηχανισμούς οι οποίοι είναι κοινοί σε όλα τα κύτταρα, ότι προκύψει θα είναι εφαρμόσιμο σε οποιοδήποτε είδος καρκίνου.

Η μελλοντική εφαρμογή που μπορεί να προκύψει από την ανακάλυψη είναι ότι γνωρίζοντας πως το κύτταρο εμποδίζει αυτά τα σπασίματα να δημιουργηθούν, προστατεύει αυτές τις γέφυρες DNA όπως τις λέμε, τα τεντωμένα νήματα από το σπάσιμο μπορούμε να μιμηθούμε τη δράση του κυττάρου και να εμποδίσουμε τη δημιουργία βλαβών και άρα την καρκινογένεση σε υγιή κύτταρα ή να εμποδίσουμε τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων .

Όπως σημειώνει ο κ.Ζάχος; η πρακτική εφαρμογή της ανακάλυψης βρίσκεται πιο κάτω στο δρόμο, δεν είναι άμεση, αλλά όσο πιο πολλά γνωρίζουμε για τον καρκίνο τόσο πιο εύκολα μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε, όπως για να φτιάξουμε κάτι στο αυτοκίνητο μας πρέπει να γνωρίζουμε πως λειτουργεί η μηχανή του. Σίγουρα ο στόχος όλων μας, όσων εργαζόμαστε στη βασική έρευνα είναι να καταλήξουμε τελικά σε όσο το δυνατόν πιο εξειδικευμένες μορφές αντικαρκινικής θεραπείας που θα στοχεύουν να καρκινικά κύτταρα και όχι τα υγιή".

Ρεπορτάζ : Έλλη Κοκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια