Ειδήσεις

Έρχονται τα αστικά Κέντρα Υγείας, τι εξετάσεις παρέχονται;

Το φιλόδοξο σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τον γιατρό της γειτονιάς ή τις Τοπικές Μονάδες Υγείας, όπως θα ονομάζονται επίσημα, ξεδίπλωσε από το Ρέθυμνο, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Το φιλόδοξο σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τον γιατρό της γειτονιάς ή τις Τοπικές Μονάδες Υγείας, όπως θα ονομάζονται επίσημα, ξεδίπλωσε από το Ρέθυμνο, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Θα λειτουργήσουν σε 60 αστικά κέντρα ανά την Ελλάδα αποσυμφορίζοντας τα νοσοκομεία της χώρας και βάζοντας φρένο στην αιμορραγία γιατρών και λοιπών επιστημόνων προς το εξωτερικό.

Ανά 10.000 κατοίκους θα αντιστοιχεί μια Τοπική Μονάδα Υγείας, σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό. Στο Ρέθυμνο π.χ. θα λειτουργήσουν 3 με 4 τέτοιες δομές, ενώ όπως τόνισε ο υπουργός χρειάζονται περισσότερο άτομα για τη στελέχωσή τους παρά υποδομές, αφού η στέγασή τους θα γίνει σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και την αυτοδιοίκηση. 

Στόχος είναι να βελτιωθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας τα οποία επιβαρύνονται και με το έργο της πρωτοβάθμιας υγείας. Στις τοπικές μονάδες υγείας θα εργάζονται παθολόγοι, γενικοί ιατροί και παιδίατροι, αλλά και άλλες ειδικότητες προσωπικού, όπως νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί και επισκέπτες υγείας.

Οι ασθενείς θα μπορούν όχι μόνο να απευθύνονται για συνταγογράφηση, αλλά και για εμβολιασμό, τακτικό τσεκ-απ, πρόληψη, αποτελεσματική ρύθμιση χρόνιων παθήσεων και με την απαραίτητη παραπομπή, όποτε κρίνεται σκόπιμο.

Για να προχωρήσει αυτή η μεταρρύθμιση γίνεται ανασχεδιασμός του ΕΣΠΑ για τη διετία 2017-2018, ενώ θα χρειαστεί αλλαγή και στην όλη κουλτούρα και νοοτροπία, ασθενών και ιατρών. Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας σχεδιάζεται να καλύψουν το ένα τρίτο των αναγκών των αστικών περιοχών της χώρας.

ΡεπορτάζΜατθαίος Καπετανάκης

Σχόλια