default-image

"Κροίσοι" οι Κρητικοί: 6% του ΕΝΦΙΑ πληρώνεται στο νησί

Κρήτη
"Κροίσοι" οι Κρητικοί: 6% του ΕΝΦΙΑ πληρώνεται στο νησί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ.

Ούτε λίγο ούτε πολύ περισσότεροι από τους  μισούς Κρητικούς  εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες ακινήτων. 362. 023 μπιλιετάκια έφτασαν για τον ΕΝΦΙΑ στο νησί με το ποσό που θα πληρωθεί να αντιστοιχεί στο 6% του συνόλου του ΕΝΦΙΑ που υπολογίζεται ότι θα ενισχύσει τα ταμεία του κράτους με 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά στην Ελλάδα 6.313.243 φυσικά πρόσωπα εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες μεταξύ των οποίων και 145 «κροίσοι»  της ακίνητης περιουσίας, αφού διαθέτουν πάνω από 100 εμπράγματα δικαιώματα σε κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίου. Όσον αφορά τον πιο υψηλό φόρο βεβαιώθηκε στην Εφορία Ψυχικού με τον ιδιοκτήτη των ακινήτων να μετράει μηδενικά καθώς κλήθηκε να πληρώσει ποσό 7,5 εκατ. ευρώ.

Από τον πίνακα της κλιμάκωσης του φόρου προκύπτει ότι 6 φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν ΕΝ.Φ.Ι.Α. πάνω από 300.000 ευρώ ενώ ποσά πάνω από  100.000 ευρώ θα πληρώσουν 97 φυσικά πρόσωπα με τον ΕΝΦΙΑ φέτος να παραμένει σταθερός για το 28,9% των φορολογούμενων, να μειώνεται για το 37,64% και να αυξάνεται για το 33,3%.

Τη μερίδα του λέοντος στον ΕΝΦΙΑ φαίνεται ότι πληρώνει η Αττική με 2δισ. 276 χιλιάδες 85 ιδιοκτήτες ακινήτων που  θα πληρώσουν φόρο ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 36% του συνολικού φόρου με την Μακεδονία να ακολουθεί με 1.095.439 ιδιοκτήτες που θα  πληρώσουν 460 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί η  Θεσσαλία με 429.422 και 159 εκατ. ευρώ ενώ η Κρήτη με 362.23 φυσικά πρόσωπα θα πληρώσει φόρο που αντιστοιχεί στο 6% του συνολικού φόρου.

Η πληρωμή της πρώτης δόσης για τον ΕΝΦΙΑ ολοκληρώνεται στα τέλη του Σεπτέμβρη δίχως μέχρι αυτή την ώρα να υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το πόσοι έχουν ανταποκριθεί, με τους φορολογούμενους πάντως να εξηγούν ότι αδυνατούν σε μεγάλο βαθμό  να πληρώσουν ανεξάρτητα από το αν φέτος ο ΕΝΦΙΑ ήταν μικρότερος σε σχέση με πέρυσι κατά περίπτωση.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News