default-image

Η πιο ρομαντική πρόταση γάμου έγινε στην Κρήτη! (photos)

Κρήτη
Η πιο ρομαντική πρόταση γάμου έγινε στην Κρήτη! (photos)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον αειθαλή, μυθικό πλάτανο, όπου προσγειώθηκαν ο Δίας με την Ευρώπη, επέλεξε να κάνει πρόταση γάμου στην αγαπημένη του ο Κρητικός Στέφανος Καργάκης.

Ο Στέφανος, που ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ, από όλα τα μέρη του κόσμου διάλεξε την "καρδιά" της Κρήτης, την ιστορική Γόρτυνα, για να κάνει την πρώτη και μοναδική ως σήμερα πρόταση γάμου που έχει γίνει εκεί.

Όπως διηγείται, «το καλοκαίρι του 2010 έφυγα από το Ηράκλειο για να σπουδάσω στο University of New Hampshire στην Αμερική. Τα μαθήματα ξεκίνησαν στις αρχές του Σεπτέμβρη του 2010, και το έφερε η μοίρα να γνωρίσω την παρούσα αρραβωνιαστικιά μου, τη Μόνικα, στο τέλους του ίδιου μήνα, μέσω κοινών φίλων. Αποφοιτήσαμε και οι δύο από το ίδιο πανεπιστήμιο και είμαστε μαζί έξι χρόνια».

Η Μόνικα έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αμερική από Λατίνους γονείς (Κολομβιανός πατέρας και Δομινικανή μητέρα). «Ύστερα από 6 υπέροχα χρόνια με τη Μόνικα και μετά από αρκετή σκέψη, αποφάσισα ότι είμαι έτοιμος να κάνω το επόμενο βήμα και να της ζητήσω να με παντρευτεί. Δε χρειάστηκα πολλή σκέψη για να αποφασίσω ότι η Ελλάδα είναι το μέρος που θέλω να γίνει η πρόταση, και ειδικότερα η αγαπημένη μου Κρήτη.

Το ζευγάρι ταξίδεψε από τις ΗΠΑ στην Κρήτη όπου περίμενε την Μόνικα μια έκπληξη

Ήθελα η Μόνικα να γίνει ένα κομμάτι της ιστορίας που έχω με την πατρίδα μου, και ήθελα να είναι μια πρόταση η οποία θα είχε τόσο μεγάλη έννοια για την ίδια όσο και για εμένα. Δεν ήξερα πού ακριβώς στην Κρήτη και πώς θα της ζητούσα να με παντρευτεί, αλλά ήξερα πως πρέπει να είναι ένα μέρος με φυσική ομορφιά, καλή ιστορία, ρομαντισμό και το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Το θέμα το συζητούσα με τον καλό μου φίλο και μελλοντικό κουμπάρο, και είχαμε βρει αρκετά, πολύ όμορφα και γραφικά μέρη μεταξύ Ηρακλείου και Χανίων.

"Όλα είχαν ως κοινό στοιχείο μια υπέροχη θέα και "έβλεπαν" είτε το ηλιοβασίλεμα πάνω από τη θάλασσα είτε την όμορφη πόλη του Ηρακλείου ή αυτή των Χανίων. Στο τέλος κανένα από τα παραπάνω δε θα μπορούσε να λειτουργήσει ως το ιδανικό μέρος που θα ήθελα, όμως. Εντωμεταξύ φτάσαμε στην Κρήτη με τη Μόνικα και είχα το δαχτυλίδι και την επιθυμία, αλλά όχι το κατάλληλο μέρος και τρόπο πρότασης.

"Στους γονείς μου δεν το είχα πει ακόμα γιατί ήθελα να τους το πω από κοντά. Περιμένω λοιπόν ένα από τα αρχικά μας βράδια να πάει η Μόνικα νωρίς για ύπνο, καθίζω τους γονείς μου κάτω και τους εξομολογούμαι τις διαθέσεις μου. Όταν είδα τη χαρά στα μάτια τους ήξερα ότι κατευθυνόμουν σωστά. Χωρίς τον πατέρα μου και τη μητέρα μου δε θα ήμουν τίποτα σ' αυτή τη ζωή».

Η Μόνικα έμαθε την ιστορία του ιερού Πλατάνου με τον πιο ρομαντικό τρόπο...

Η αναζήτηση του τόπου...

«Όταν τους είπα πως προβληματίζομαι στην επιλογή τοπίου και τους εξήγησα τι ακριβώς έψαχνα, σχεδόν χωρίς παύση, η πρώτη συμβουλή της μητέρας μου ήταν να κοιτάξω τον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας», συνεχίζει την αφήγησή του ο Στέφανος. «Η μητέρα μου μού εξήγησε μερική από την τεράστια ιστορία της και στο τέλος μου διηγήθηκε την ιστορία της αρπαγής της Ευρώπης.

Αφότου άκουσα το μύθο, ήξερα πως η Γόρτυνα είναι το μέρος που έψαχνα όλο αυτό το διάστημα. Πέρασα τα επόμενα μερικά βράδια μαθαίνοντας την ιστορία της Γόρτυνας όσο καλύτερα μπορούσα και πρόβαρα την πρόταση μέχρι που αποφάσισα πως όλα θα γίνουν την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου.

Εκείνο το πρωί ξυπνήσαμε νωρίς για να πάμε στα Μάταλα και περάσαμε μια φανταστική μέρα. Είχα πει στη Μόνικα πως στο γυρισμό προς το Ηράκλειο θα σταματούσαμε σε ένα πολύ ωραίο και ενδιαφέροντα αρχαιολογικό χώρο που πίστευα θα της άρεσε αρκετά.

O μυθικός πλάτανος όπου και ο Δίας επίλεξε να κάνει πρόταση γάμου στην αγαπημένη του

Όταν επιτέλους φτάσαμε στον αρχαιολογικό χώρο, το άγχος άρχιζε να κορυφώνεται. Ήξερα τη σειρά όλων των μνημείων και την ιστορία τους... Για το Ναό του Αγίου Τίτου, για το Ωδείο, για την Επιγραφή της Γόρτυνας. Όλα μια απίστευτη ιστορία, αλλά ο νους μου είχε εστιαστεί στο τελευταίο και πιο σημαντικό κατά την άποψή μου μνημείο, τον Ιερό Πλάτανο.

Αφότου είδαμε όλα τα αξιοθέατα και εξήγησα στη Μόνικα την ιστορία τους, φτάσαμε στο τέλος της διαδρομής, όπου είδα τον Πλάτανο. Δίπλα ακριβώς από τον Πλάτανο ήταν ένα παγκάκι, όπου πήρα τη Μόνικα από το χέρι και της είπα να καθίσει μαζί μου να της πω μια ιστορία».

Πρόταση κάτω από τον Ιερό Πλάτανο

«Η ιστορία», διηγείται ο Στέφανος, «πήγε ως εξής: "Σύμφωνα μ' ένα μύθο, υπήρχε μια πριγκίπισσα, κόρη του βασιλιά της αρχαίας Φοινίκης (σημερινός Λίβανος), που την έλεγαν Ευρώπη. Μια ηλιόλουστη μέρα έπαιζε ανέμελα η Ευρώπη με τις φίλες της στην παραλία, όπου την είδε ο Δίας και την ερωτεύτηκε.

"Για να την πλησιάσει, μεταμορφώθηκε σε ένα όμορφο, ήρεμο, λευκό ταύρο και έκανε πως βόσκει. Η Ευρώπη και οι φίλες της εντυπωσιάστηκαν από την κορμοστασιά και τη μυϊκή δύναμη του λευκού ταύρου και άρχισαν να τον χαϊδεύουν, μέχρι που η Ευρώπη γοητευμένη δε δίστασε και να τον ιππεύσει.

"Τότε βρήκε την ευκαιρία ο Δίας, μεταμορφωμένος σε ταύρο, και άρχισε να τρέχει με την πριγκίπισσα στην πλάτη του, και με τη βοήθεια του αδερφού του, Ποσειδώνα, άρχισε να πετάει πάνω από τα νερά της Μεσογείου, μακριά από τη Φοινίκη, όπου στο τέλος προσγειώθηκε".

"Τότε παίρνω τη Μόνικα από το χέρι πάλι και την καθοδηγώ μερικά βήματα πιο πέρα, και σταματάμε ακριβώς κάτω από τον Πλάτανο, και τη ρωτάω: "Από όλα τα μέρη στον κόσμο, ξέρεις πού προσγειώθηκε ο Δίας με την Ευρώπη;".

"Πού;", με ρωτάει γεμάτη απορία.

"Εδώ ακριβώς που στεκόμαστε".

"Αλήθεια;!", μου λέει με έκπληξη.

"Ναι. Κάτω από τα κλαδιά αυτού του δέντρου η Ευρώπη κατέβηκε από το λευκό ταύρο και ο Δίας μεταμορφώθηκε πίσω στην κανονική του μορφή. Τότε τον είδε για πρώτη φορά στην κανονική του μορφή η Ευρώπη και τον ερωτεύτηκε παράφορα κι αυτή με τη σειρά της επίσης.

Σύμφωνα με το μύθο, η ερωτική τους ένωση, που έγινε σε αυτό ακριβώς το σημείο, ήταν τόσο ισχυρή, που ο Πλάτανος απορρόφησε την ενέργεια και έγινε αειθαλής, πράγμα ιδιαίτερα σπάνιο για τη συγκεκριμένη οικογένεια δέντρων και γι' αυτό το λόγο είναι τόσο σημαντικός. Λέγεται πως τα φύλλα του δεν έχουν πέσει από εκείνη τη μέρα και το αποτέλεσμα του ζευγαρώματος μεταξύ Δία και Ευρώπης ήταν οι τρεις μυθικοί βασιλιάδες της Κρήτης: ο Μίνωας, ο Ραδάμανθυς και ο Σαρπηδόνας".

Η Μόνικα είχε χαθεί μες στη μαγεία της ιστορίας και άκουγε προσεκτικά.

"Σε αυτό λοιπόν το σημείο, όπως κατάλαβες, γεννήθηκε η ήπειρος της Ευρώπης! Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην Κρήτη, και πιο συγκεκριμένα εδώ που στεκόμαστε! Η ήπειρος που ξέρουμε και αγαπάμε, η ήπειρος με εκατοντάδες και χιλιάδες χρόνια ιστορίας, ξεκίνησε επειδή ο Δίας ερωτεύτηκε μια πριγκιποπούλα και την έφερε στο μέρος που μεγάλωσε και αγαπούσε!"».

Η αγάπη τους "επισφραγίστηκε" σε ενα ιστορικό σημείο της Κρήτης, τη Γόρτυνα

Το μεγάλο «ΝΑΙ»: Στα βήματα του Δία μια σύγχρονη ιστορία αγάπης

Και η πολυπόθητη στιγμή για τον Στέφανο, η στιγμή της πρότασης που έχει στο νου του να κάνει, έφτασε... Όπως αφηγείται ο ίδιος, «εκείνη τη στιγμή πέφτω στο ένα γόνατο, βγάζω το δαχτυλίδι από την τσέπη μου και της λέω:

"Μόνικα Αλταμάρ, έτσι όπως ο Δίας έφερε σε αυτό το σημείο τη γυναίκα που ερωτεύτηκε και δημιουργήθηκε μια ολόκληρη ήπειρος με ατελείωτη ιστορία λόγω της αγάπης τους, θα γίνεις η γυναίκα μου για να ξεκινήσουμε τη δικιά μας ιστορία χωρίς τέλος;".

Μετά το αρχικό σοκ, καταπολέμησε τα δάκρυα χαράς, με κοιτάζει με ένα τεράστιο χαμόγελο και μου λέει: "ΝΑΙ"! Ήταν η καλύτερη στιγμή της ζωής μου...».

Λίγες μέρες μετά η Μόνικα αφιέρωσε στον Στέφανο το εξής ποίημα του σπουδαίου Χιλιανού ποιητή Πάμπλο Νερούδα:

"I love you without knowing how, or when, or from where.

I love you straightforwardly, without complexities or pride;

so I love you because I know no other way than this:

where I does not exist, nor you,

so close that your hand on my chest is my hand,

so close that your eyes close as I fall asleep."

Σ' αγαπώ μη γνωρίζοντας πώς, από πού και πότε,

σ' αγαπώ στα ίσια δίχως πρόβλημα ή περηφάνια:

σ' αγαπώ έτσι γιατί δεν ξέρω μ' άλλον τρόπο,

παρά μ' ετούτον όπου δεν είμαι μήτε είσαι,

που το χέρι σου πάνω μου το νιώθω σαν δικό μου,

που όταν κοιμάμαι κλείνουν και τα δικά σου μάτια.

Ο Στέφανος και η Μόνικα θα παντρευτούν το επόμενο καλοκαίρι στην Κρήτη. Το neakriti.gr εύχεται ολόψυχα στο ζευγάρι καλά στέφανα!

Ρεπορτάζ: Μαρία Αγαπάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News