Ειδήσεις

Οργή για τις αλλαγές στα πνευματικά δικαιώματα

Αγανάκτηση και οργή στο σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς και στο σύνολο των ανθρώπων που παράγουν πολιτισμό στη χώρα μας (δικαιούχοι) έχει προκαλέσει η «σκανδαλώδης», όπως τη χαρακτηρίζουν, τροποποίηση του νομοσχεδίου για τη συλλογική διαχείριση, υπέρ της ΑΕΠΙ Α.Ε.

Την έντονη δυσαρέσκεια του επιχειρηματικού κόσμου για τις αιφνιδιαστικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα εκφράζει με επιστολή του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανόλης Αλιφιεράκης, επισημαίνοντας πως, ενώ προηγήθηκε σε κλίμα συνεργασίας εθνικός διάλογος, υπό την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού, για την τροποποίηση του σχετικού νόμου και τη συλλογική διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων, το νομοσχέδιο στην τελική του μορφή ευνοεί «σκανδαλωδώς» την εταιρεία ΑΕΠΙ.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου τονίζει, επίσης, ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο νομιμοποιεί την αυθαιρεσία, αφού δίνει στην εταιρεία το δικαίωμα επιβολής ποινών αλλά και κυρώσεων, και καταδυναστεύει τους χιλιάδες δημιουργούς και τους χρήστες, χωρίς να τους παρέχει τη δυνατότητα αντίδρασης απέναντι σε μια πανίσχυρη Α.Ε.

Αντίστοιχες επιστολές διαμαρτυρίας έχουν στείλει και άλλοι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων της χώρας, ενώ έχουν κοινοποιηθεί και στους βουλευτές του νομού Ηρακλείου, των οποίων ζητείται η παρέμβαση στο θέμα.

Νόμος- "έκτρωμα"

Όπως σημειώνει στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο κ. Αλιφιεράκης, «ο Νόμος 2121/1993, δυστυχώς, έδινε το δικαίωμα σε μία εταιρεία Α.Ε. μιας οικογένειας να αυθαιρετεί, να πλουτίζουν οι μέτοχοι, να καταδυναστεύονται οι χρήστες, να λαμβάνουν ψιχία ή και τίποτε οι χιλιάδες δημιουργοί και να γεμίζουν τα πινάκια των δικαστηρίων με χιλιάδες υποθέσεις.

Οι χρήστες αισθάνονται αποτροπιασμό για τη σκληρότητα εφαρμογής του συγκεκριμένου νόμου, για το σύνολο των ανθρώπων του πολιτισμού της χώρας μας, χωρίς να γνωρίζουν όμως ότι την εφαρμογή του νόμου την αξιοποιούσε με σκληρότητα μόνο η συγκεκριμένη εταιρεία ΑΕΠΙ Α.Ε. και όχι οι χιλιάδες δημιουργοί. Γι' αυτό, άλλωστε, το 2013 μετά από κραυγή αγωνίας και αγανάκτησης πολλών ετών, από χρήστες και δημιουργούς, ξεκίνησε από το ΥΠ.ΠΟ. ο εθνικός διάλογος προκειμένου να τροποποιηθεί αυτός ο Νόμος- "έκτρωμα" 2121/1993.

Στις συνεδριάσεις του εθνικού διαλόγου που πραγματοποιήθηκαν στο υπ. Πολιτισμού και διήρκεσαν 2 μήνες περίπου, από την πρώτη ημέρα υπήρξε ένα κλίμα αισιοδοξίας, συνεργασίας και συνεννόησης στο σύνολο των εκλεγμένων εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου και ανθρώπων του πολιτισμού (χρηστών και δικαιούχων), πλην της ΑΕΠΙ Α.Ε. και των εκπροσώπων της, που είχε κληθεί και παρίστατο αλλά διαφωνούσε σε όλα. Έτσι, με την ολοκλήρωση του εθνικού διαλόγου συγκροτήθηκε το πρόπλασμα του νομοσχεδίου για την τροποποίηση νόμου της συλλογικής διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων. Δυστυχώς, χρήστες και δικαιούχοι περίμεναν να περάσουν τρεις (3) υπουργοί από το υπουργείο Πολιτισμού και μετά από δύο χρόνια, στο τέλος του 2015 να έρθει προς δημόσια διαβούλευση, από τον υπουργό κ. Μπαλτά, το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.

Την περίοδο εκείνη, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας και σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, η εταιρεία ΑΕΠΙ Α.Ε., ενώ συζητεί "με αρμόδιους και βουλευτές" και παράλληλα διενεργούνται έλεγχοι από ορκωτούς λογιστές κ.λπ., αποφασίζει τη λήξη λειτουργίας της εταιρείας στη χώρα μας, τρέπεται σε φυγή στην Κύπρο και λαμβάνει απόφαση αποδοχής παραίτησης των ορκωτών λογιστών που διενεργούσαν έλεγχο. Μετά από ακριβώς 2 μήνες, στις 30/05/2016, το πρακτικό Δ.Σ. της εταιρείας ανακαλεί όλες τις αποφάσεις (της 21ης/3/2016) και συγκαλεί εκ νέου συνεδρίαση Γ.Σ. μετόχων στις 10/6/2016.

Προφανώς στο διάστημα που μεσολάβησε (21/3/2016 μέχρι 30/5/2016) ο διάλογος που είχε η ΑΕΠΙ Α.Ε. "με αρμόδιους και βουλευτές" ήταν ωφέλιμος και καθησυχαστικός... και έτσι αποφάσισαν να ανακαλέσουν τη λήξη της λειτουργίας στη χώρα μας και τη μετακόμιση στην Κύπρο», συμπληρώνει ο κ. Αλιφιεράκης.

«Όχι» στην τροποποίηση

Αυτή τη στιγμή και εντελώς ξαφνικά, όπως αναφέρει ο κ. Αλιφιεράκης, ο επιχειρηματικός κόσμος πληροφορείται ότι «το νομοσχέδιο για τη συλλογική διαχείριση τροποποιείται, ώστε η ΑΕΠΙ να βγαίνει τρομερά και σκανδαλωδώς ευνοημένη από το νέο καθεστώς. Το τραγικότερο, βέβαια, είναι ότι το υπουργείο ευνοεί κατάφωρα την ΑΕΠΙ, τη στιγμή που αυτή ελέγχεται για ενδεχόμενες ατασθαλίες από τα υπουργεία Οικονομικών και Πολιτισμού».

Επιχειρηματίες και άμεσα εμπλεκόμενοι στο θέμα λένε τώρα δυναμικά και ενωμένοι «όχι» στην τροποποίηση που επιχειρείται να περάσει από τη Βουλή των Ελλήνων, αγνοώντας, όπως υπογραμμίζουν, το διάλογο και τη συναίνεση, συντρίβοντας έτσι το μέλλον του πολιτισμού της χώρας μας, και αρνούνται «να νομιμοποιήσουν μια κατάσταση που θεσμοθετεί την αυθαιρεσία με το μονόπλευρο δικαίωμα επιβολής ποινών, αλλά και κυρώσεων».

Ο κ. Αλιφιεράκης αναφέρει πως «μόνο με συλλογικές, ισότιμες και διαφανείς διαδικασίες σύναψης συλλογικών συμβάσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών μπορεί να εξυγιανθεί η αγορά και να ωφεληθούν όλοι». Ο ίδιος, κλείνοντας στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, εξέφρασε τη διαμαρτυρία τού επιχειρηματικού κόσμου, λέγοντας: «Κάνουμε έκκληση να παρέμβετε άμεσα, προκειμένου τα συγκεκριμένα άρθρα 22, 45, 46 και 3, 55, 56 να παραμείνουν ως έχουν στο πρώτο σχέδιο νόμου μέχρι τη λήξη της δημόσιας διαβούλευσης στις 22/1/2016, συμβάλλοντας έτσι στο να υπάρξει δικαιοσύνη, αμοιβαιότητα, συνεργασία και να απεγκλωβιστούν τα πινάκια των δικαστηρίων από χιλιάδες υποθέσεις, όπως επιθυμεί η συντριπτική πλειοψηφία τους, χρήστες και δημιουργοί, ούτως ώστε ο νέος νόμος να λειτουργήσει προς όφελος του πολιτισμού της χώρας μας και όχι μιας ιδιωτικής Α.Ε. και μιας συγκεκριμένης οικογένειας».

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια