default-image

Οικογενειακό καρτέλ κοκαΐνης, τους πρόλαβαν πριν την... Ολλάνδία

Κρήτη
Οικογενειακό καρτέλ κοκαΐνης, τους πρόλαβαν πριν την... Ολλάνδία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τεράστιο πλήγμα στη μάστιγα της διακίνησης ναρκωτικών στην Κρήτη κατάφερε η Αστυνομία, άνδρες της οποίας συνέλαβαν προχθές το βράδυ, στο Ηράκλειο, ένα 42χρονο Κρητικό, ο οποίος - μαζί με τη σύζυγό του, τον 79χρονο πατέρα του, αλλά και τον μόλις 16 ετών γιο του! - φέρεται να είχε στήσει ένα από τα πλέον οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης κοκαΐνης.

Έπειτα από παρακολούθηση μισού χρόνου και μετά από σκάψιμο επτά ωρών (!) σε χωράφι της οικογένειας σε χωριό της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου, οι αστυνομικοί κατάφεραν να ξεθάψουν μεγάλη ποσότητα της ναρκωτικής ουσίας. Η εν λόγω ποσότητα - μαζί με τις υπόλοιπες που εντοπίστηκαν σε χώρους που χρησιμοποιούσε η οικογένεια - ξεπερνούν τα 3,2 κιλά!

Η Αστυνομία έφτασε στα ίχνη του 42χρονου - ο οποίος είναι παλιός γνώριμος των διωκτικών Αρχών, καθώς έχει συλληφθεί δύο ακόμη φορές στο παρελθόν - έπειτα από σκληρή δουλειά, που είχε ως αποτέλεσμα την απογύμνωση ενός άκρως - κατά τα φαινόμενα - οικογενειακού καρτέλ κοκαΐνης. Η αστυνομική επιχείρηση, που έμελλε να ρίξει αυλαία στην πολυετή έκνομη δράση του 42χρονου, ξεκίνησε προχθές το πρωί και έληξε περίπου στις 11:30 το βράδυ της Πέμπτης.

Εκείνη την ώρα, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος με συναδέλφους τους από τη Δίωξη Ναρκωτικών Ηρακλείου εντόπισαν την ποσότητα κοκαΐνης που ήταν θαμμένη σε βάθος 60 εκατοστών σε χωράφι της οικογένειας σε χωριό του δήμου Γόρτυνας. Μετά από σκάψιμο που κράτησε - ούτε λίγο, ούτε πολύ - επτά ώρες, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. βρήκαν την κοκαΐνη, η οποία ήταν συσκευασμένη σε αεροστεγή μπολ. Σημειώνεται ότι τα μπολ περιείχαν και ρύζι, προκειμένου να μη βραχεί και καταστραφεί η ναρκωτική ουσία από το υγρό πιάτων που - επίσης - είχε τοποθετηθεί, προκειμένου να μην εντοπίζεται από σκύλους ανιχνευτές...

Στην τιτάνια προχθεσινή επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ., εκτός από το 42χρονο, συνελήφθησαν ακόμη η 37χρονη σύζυγός του, ο 16χρονος γιος τους και ο 79χρονος παππούς της οικογένειας και πατέρας του 42χρονου. Η σύλληψη των τεσσάρων μελών της οικογένειας έγινε σχεδόν ταυτόχρονα: Ο πρώτος συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Εκεί φόρεσε χειροπέδες και το παιδί του, καθώς είχε μεταβεί στο "Ν. Καζαντζάκης" για να παραλάβει τον πατέρα του με το αμάξι... Περίπου την ίδια ώρα συνελήφθη και η 37χρονη μητέρα του 16χρονου μέσα στο χώρο της επιχείρησης που διατηρεί.

Τέλος, προχθές το βράδυ έπεσε στη "φάκα" της ΕΛ.ΑΣ. και ο ηλικιωμένος, ο οποίος - κατά πάσα πιθανότητα, ειδοποιημένος από συνεργούς του γιου του - πέταξε σε κάδο σκουπιδιών ένα πακέτο που περιείχε συνολικά 19.500 ευρώ, λίγα λεπτά μετά τη σύλληψη του 42χρονου, ούτως ώστε τα λεφτά να μη βρεθούν από την Αστυνομία.

Εξάλλου, το συνολικό ποσό που κατασχέθηκε από την ΕΛ.ΑΣ., και το οποίο φέρεται να προέρχεται από έκνομες δραστηριότητες, ανέρχεται στα 26.650 ευρώ. Επίσης, στα σπίτια και τους υπόλοιπους χώρους που χρησιμοποιούσε η οικογένεια, η Αστυνομία εντόπισε πέντε αυτοσχέδιες συσκευασίες που περιείχαν συνολικά 3.224 γραμμάρια κοκαΐνης. Εξάλλου, βρέθηκαν δύο ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, καθώς κι ένα κυνηγετικό όπλο που ανήκει στον 79χρονο.

Τους πρόλαβαν πριν την... Ολλανδία!

Το κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών, το οποίο φέρεται να χρησιμοποιούσε προηγμένα συστήματα ενδοεπικοινωνίας και παρακολούθησης, τροφοδοτούνταν με κοκαΐνη από την Ολλανδία. Στη χώρα της βόρειας Ευρώπης ο 42χρονος πραγματοποιούσε συχνά πολυήμερα οδικά ταξίδια. Από εκεί πιστεύεται ότι έφερνε μαζί του τις μεγάλες ποσότητες της ναρκωτικής ουσίας. Όπως έγινε, μάλιστα, γνωστό, η οικογένεια ετοιμαζόταν μέσα στο επόμενο διάστημα να μετακομίσει μόνιμα στην Ολλανδία, χωρίς ωστόσο να προλάβει να κάνει πραγματικότητα τα σχέδιά της.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., η κοκαΐνη που έφτανε στο Ηράκλειο διοχετευόταν μετά σε διάφορες περιοχές του νησιού, από τον ίδιο, τη σύζυγό του και τον πατέρα του. Νωρίτερα, τα μέλη της σπείρας την επεξεργάζονταν και την αποθήκευαν στο χωράφι του χωριού της ενδοχώρας του Ηρακλείου.

Ο ρόλος του ανήλικου

Αυτό που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι το γεγονός ότι για τη διακίνηση της κοκαΐνης το κύκλωμα είχε επιστρατεύσει και το 16χρονο γιο τού 42χρονου. Συγκεκριμένα, η σπείρα φέρεται να χρησιμοποιούσε το 16χρονο για οδηγό αυτοκινήτου, που λειτουργούσε ως προπομπός για τη μεταφορά φορτίων ναρκωτικών. Εξάλλου, ο 16χρονος φέρεται να επιστρατευόταν και για να παραδίδει ποσότητες κοκαΐνης, κρυμμένες σε κονσέρβες, ακόμη και σε συσκευασίες με πατατάκια!

Παλιός γνώριμος των Αρχών

Πάντως, η γνωριμία του 42χρονου με τις διωκτικές Αρχές κρατάει χρόνια... Ο Κρητικός "βαρόνος" είχε συλληφθεί για πρώτη φορά πριν από περίπου 12 χρόνια στην Ιταλία. Εκεί, η τοπική Αστυνομία τον είχε κάνει τσακωτό να μεταφέρει ένα κιλό κοκαΐνης. Τα επόμενα χρόνια, και αφού είχε επιστρέψει στην Κρήτη, φέρεται να έστησε το δικό του δίκτυο διακίνησης, το οποίο η ΕΛ.ΑΣ. "άγγιξε" για πρώτη φορά το 2012. Τότε, λοιπόν, ο 42χρονος είχε συλληφθεί μετά από μια χολιγουντιανή καταδίωξη - κατά την οποία φέρεται να χρησιμοποίησε ως "ασπίδα" τα τρία ανήλικα παιδιά του - στην οποία εμβόλισε συνολικά τέσσερα αυτοκίνητα για να αποφύγει τη σύλληψή του.

Βαριές κατηγορίες

Χθες ο εισαγγελέας άσκησε κακουργηματικές διώξεις στους τέσσερις συλληφθέντες. Μεταξύ άλλων, λοιπόν, ο 42χρονος, η γυναίκα του, ο 16χρονος γιος τους και ο 79χρονος παππούς της οικογένειας βαρύνονται με την κατηγορία της ιδιαίτερα διακεκριμένης περίπτωσης διακίνησης ναρκωτικών, σε βαθμό κακουργήματος.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω κατηγορία επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Ρεπορτάζ:Έλλη Κοκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News