default-image

14 ημέρες απομόνωση... επειδή προσπάθησε να αυτοκτονήσει

Κόσμος
14 ημέρες απομόνωση... επειδή προσπάθησε να αυτοκτονήσει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διεμφυλική στρατιώτης Τσέλσι Μάνινγκ, η οποία εκτίει ποινή κάθειρξης 35 ετών επειδή παρέδωσε απόρρητους φακέλους στον ιστότοπο WikiLeaks θα εγκλειστεί για 14 ημέρες στην απομόνωση, ως τιμωρία επειδή επιχείρησε να αυτοκτονήσει και επειδή είχε στο κελί της ένα απαγορευμένο βιβλίο.

Η πειθαρχική επιτροπή του Φορτ Λίβενγουορθ, της στρατιωτικής φυλακής όπου κρατείται η Μάνινγκ, την ενημέρωσε για την απόφαση αυτή την Πέμπτη, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η οργάνωση "Αγώνας για το Μέλλον", μια ομάδα υποστηρικτών της.

Η Μάνινγκ σκοπεύει και ασκήσει έφεση στην απόφαση. Όπως ανέφερε, η ποινή της θα μειωθεί στο μισό εφόσον δεν διαπράξει κάποια άλλη παράβαση μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Δεν έχει καθοριστεί το πότε ακριβώς θα εκτίσει τις 14 ημέρες στην απομόνωση. "Αισθάνομαι πληγωμένη. Αισθάνομαι μόνη. Έχω ταραχτεί από την απόφαση. Δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω", τόνισε.

Η 28χρονη Τσέλσι Μάνινγκ γεννήθηκε με ανδρικά γεννητικά όργανα και μετά την καταδίκη της για κατασκοπεία αποκάλυψε ότι αισθάνεται γυναίκα. Προσπάθησε να αυτοκτονήσει τον Ιούλιο επειδή, σύμφωνα με τους δικηγόρους της, ο στρατός της αρνείται την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική αγωγή που έχει ανάγκη. Στις αρχές του μήνα είχε ξεκινήσει απεργία πείνας αλλά την διέκοψε όταν οι στρατός αποφάσισε να της επιτρέψει να υποβληθεί σε εγχείριση αλλαγής φύλου. Είχε ξεκινήσει ορμονοθεραπεία το 2015.

Η Μάνινγκ είχε παραδώσει στο WikiLeaks περισσότερα από 70.000 έγγραφα, βίντεο, διπλωματικά τηλεγραφήματα και άλλες στρατιωτικές αναφορές. Το 2013 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 35 ετών για κατασκοπεία αλλά θα μπορεί να αιτηθεί αναστολή της ποινής αφού εκτίσει 7 χρόνια στη φυλακή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News