default-image

Κάλυψαν το μνημείο της "ντροπής" στην Κάντανο

Κρήτη
Κάλυψαν το μνημείο της "ντροπής" στην Κάντανο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς θα αντιδρούσατε αν κάποιος σας έλεγε ότι σε ένα χωριό της Κρήτης, οι κάτοικοι του οποίου υπέφεραν τα πάνδεινα από τους Γερμανούς στρατιώτες του Τρίτου Ράιχ, έχει ανεγερθεί το 1941 μνημείο προς τιμήν των ναζί που έπεσαν «για τη Μεγάλη Γερμανία»; Δυστυχώς, δεν πρόκειται για ανέκδοτο ή κάποιο κακόγουστο αστείο.

Στα Φλώρια της μαρτυρικής Καντάνου, στα Χανιά, ορθώνεται ένα καλοσυντηρημένο πέτρινο μνημείο, το οποίο απεικονίζει τρεις Γερμανούς στρατιώτες, οι οποίοι - έχοντας το σύμβολο της γνωστής ναζιστικής μεραρχίας "Εντελβάις" στο μανίκι - επιτίθενται κρατώντας χειροβομβίδες στα χέρια. Η εικόνα συνοδεύεται από την επιγραφή «Έπεσαν για τη Μεγάλη Γερμανία».

Το θέμα ανακινήθηκε μετά τη χθεσινή συμβολική δράση που πραγματοποιήθηκε στα Φλώρια από ομάδα Ελλήνων και Γερμανών αντιφασιστών, οι οποίοι κάλυψαν το μνημείο της ντροπής.

Η "Νέα Κρήτη" επικοινώνησε με την Τριανταφυλλιά Κωστοπούλου, που πήρε μέρος στη χθεσινή κινητοποίηση. Η κ. Κωστοπούλου ζει εδώ και δεκαετίες στη Γερμανία, ωστόσο έρχεται συχνά για διακοπές στην πατρίδα της και φυσικά στην Κρήτη. Μιλώντας στην εφημερίδα μας, μας περιέγραψε τη συμβολική δράση στην οποία συμμετείχε.

«Καλύψαμε με σεντόνι το μνημείο και στη συνέχεια το "μεταμορφώσαμε" σε ταχυδρομικό πακέτο. Απάνω του κολλήσαμε ένα επετειακό γραμματόσημο, ενώ αναγράψαμε και τα στοιχεία του αποστολέα και του παραλήπτη».

Παραλήπτης είναι η Ένωση Γερμανών Ορεινών Καταδρομέων Άνω Φραγγονίας, μέλη της οποίας έστησαν το επίμαχο μνημείο στα Φλώρια. Πρόκειται, όπως μας λέει η Τριανταφυλλιά, για τη γνωστή Ένωση, μέλη της οποίας προσπάθησαν τον περασμένο Μάιο να δώσουν το "παρών" στο γερμανικό νεκροταφείο του Μάλεμε για να αποτίσουν φόρο τιμής στους πεσόντες του Τρίτου Ράιχ κατά τη Μάχη της Κρήτης. Οι νοσταλγοί του ναζισμού εμποδίστηκαν τελικά από Έλληνες και Γερμανούς αντιφασίστες και έφυγαν άπραγοι.

Παρ' όλα αυτά, όπως μας λέει η κ. Κωστοπούλου, θιασώτες του ναζισμού έρχονται συχνά στην Κρήτη και πραγματοποιούν εκδηλώσεις, όπως αυτή που ματαιώθηκε από τους αντιφασίστες στο Μάλεμε.

«Στη Γερμανία, οι νεοναζί έχουν πρόβλημα όταν διοργανώνουν τέτοιες συναθροίσεις, εξαιτίας του τοπικού αντιφασιστικού κινήματος». Δυστυχώς, όμως, ό,τι δυσκολεύονται να κάνουν στη Γερμανία, το έκαναν πρόσφατα στα Φλώρια, μας εξηγεί η κ. Κωστοπούλου, η οποία μας λέει ότι τον περασμένο Μάιο φιλοναζιστές μετέβησαν στο χωριό της μαρτυρικής Καντάνου για να τιμήσουν τους πεσόντες προγόνους τους.

«ΚΑΘΑΡΗ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ»

«Τέτοιο μνημείο δε θα στηνόταν ούτε στη Γερμανία»

«Μερικοί από εμάς ερχόμαστε εδώ και πολλά χρόνια ως τουρίστες εδώ, απολαμβάνουμε το καλοκαίρι, τη θάλασσα, την κρητική κουζίνα και θαυμάζουμε το ανυπότακτο πνεύμα του κρητικού λαού. Θέλουμε να σας πληροφορήσουμε ότι ένα τέτοιο μνημείο δε θα έπαιρνε έγκριση σε καμία πόλη της Γερμανίας.

Πολύ περισσότερο μας εξέπληξε το ότι αυτό το μνημείο, το οποίο δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από μια καθαρή ναζιστική προπαγάνδα, μπόρεσε να στηθεί ειδικά εδώ, στα μαρτυρικά Φλώρια, από υποστηρικτές και θιασώτες των τότε δολοφόνων, και μάλιστα απέναντι από το μνημείο των σφαγιασθέντων από τους ναζί», αναγράφεται - μεταξύ άλλων - στα φυλλάδια που μοίρασαν χθες στους λιγοστούς κατοίκους στα Φλώρια οι αντιφασίστες.

«Όπως είναι σε όλους μας γνωστό, η Κάντανος ισοπεδώθηκε και δολοφονήθηκαν εκατοντάδες κάτοικοι το 1941 από Γερμανούς στρατιώτες που έφεραν το σύμβολο της μεραρχίας "Έντελβαϊς".

Εμείς δεν μπορούμε να ανεχτούμε την ύπαρξη του συγκεκριμένου μνημείου σ' αυτή την περιοχή. Δεν είμαστε ενάντια στο να τιμώνται οι νεκροί, αλλά αυτοί οι νεκροί δεν αξίζουν τέτοιες τιμές», μας λέει με νόημα η κ. Κωστοπούλου.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News