Ειδήσεις

"Θύμα" λαγόψαρου ο πελαργός που... δηλητηριάστηκε!

Δηλητηριασμένος βρέθηκε ένας πελαργός την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου στην περιοχή Καραβοστάσι, κοντά στο Καλό Χωριό στο Λασίθι.

Δηλητηριασμένος βρέθηκε ένας πελαργός την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου στην  περιοχή Καραβοστάσι, κοντά στο Καλό Χωριό στο Λασίθι.

Έναν ασυνήθιστο «ασθενή» φροντίζουν οι εθελοντές του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ). Πρόκειται για έναν Πελαργό που εντοπίστηκε με νευρολογικά προβλήματα από τον κ. Ηλία Καββουσανό και με την βοήθειά του αλλά και της Διεύθυνση Δασών Λασιθίου μεταφέρθηκε στους εθελοντές του ΕΚΠΑΖ.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής υπήρχε και άλλο ένα παρυδάτιο πουλί με ανάλογα προβλήματα αλλά δεν κατόρθωσαν να το πιάσουν. Οι Πελαργοί αυτή την εποχή μεταναστεύουν και πολλοί κάνουν στάση στην Κρήτη πριν φτάσουν στον τελικό  προορισμό τους.

Το ζώο έχει σημάδια δηλητηρίασης. Πολλά είναι τα πουλιά (κυρίως Γερακίνες) που παραλαμβάνουμε απ' όλο το νησί τις τελευταίες εβδομάδες δηλητηριασμένα από φυτοφάρμακα ή ποντικοφάρμακα. Στην περίπτωση όμως του Πελαργού αυτού, υπάρχουν μαρτυρίες που ενοχοποιούν τα λαγόψαρα που έχουν τα τελευταία χρόνια συχνή και αυξανόμενη παρουσία στα νερά μας. Σύμφωνα με μαρτυρίες, στην περιοχή του Καραβοστασίου  κάποιοι ψαράδες όταν καθαρίζουν τα δίχτυα τους πετάνε τα ανεπιθύμητα λαγόψαρα στα ρηχά,  στην στεριά ή στα σκουπίδια - αντί να τα καίνε  ή να τα θάβουν  - με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν πουλιά, γάτες κ.λπ. Το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό και επιβάλλεται οι αρμόδιες Αρχές να  παρέμβουν με συστάσεις στους «απρόσεχτους» αρχικά ή και με παραδειγματική τιμωρία αν συνεχίσουν.

Το ΕΚΠΑΖ αναφέρει: «Γενικότερα, καλό είναι να είμαστε όλοι προσεχτικοί γιατί η άγρια πανίδα του νησιού βάλλεται από παντού. Δεν υπάρχει λόγος να γίνεται τόση χρήση ποντικοφαρμάκων, άλλωστε τα πουλιά που δηλητηριάζονται με αυτά είναι οι φυσικοί εχθροί των ποντικών.»

Σχόλια