default-image

Διαφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας για τη συριακή εκεχειρία

Κόσμος
Διαφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας για τη συριακή εκεχειρία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία απέτυχαν να έρθουν σε συμφωνία χθες για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επαναληφθεί η κατάπαυση του πυρός στη Συρία, ενώ η Συρία ανακοίνωσε την ανανέωση των επιθέσεων σε περιοχές που κρατούν αντικυβερνητικές δυνάμεις στο Χαλέπι.

Ενώ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να είναι η μόνη που προσπαθεί να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα στην ειρήνη, και προέτρεψε τη Ρωσία και τη συριακή κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους, η συριακή κυβέρνηση ξεκίνησε καταιγισμό αεροπορικών επιθέσεων με εμπρηστικές βόμβες, σύμφωνα με επαναστάτες και μέλη αποστολών πρώτων βοηθειών.

"Εάν οι Ρώσοι έρθουν σε εμάς με επικοδομητικές προτάσεις, θα τις ακούσουμε", δήλωσε ο Κέρι μετά το τέλος της συνάντησης της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας, η οποία συναντήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου Συνεδρίου Ηγετών των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

"Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως οι Ηνωμένεςς Πολιτείες θα συνεχίσουν να επιδιώκουν κάθε δυνατή οδό προόδου που μπορούμε, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει η σφαγή, είναι ο μόνος τρόπος να μειωθούν τα δεινά που υποφέρουν (οι πολίτες) και είναι ο μόνος τρόπος να γίνει πραγματικότητα η αποκατάσταση μιας ενωμένης Συρίας", είπε ο Κέρι.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα περιέγραψε τη συνάντηση ως "μακριά, επώδυνη και απογοητευτική", προσθέτοντας ωστόσο ότι θέλει να πιστεύει πως η Ρωσία και οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται ειλικρινά για μια συμφωνία ειρήνης. Τόνισε επίσης ότι είναι λάθος να θεωρηθεί ότι κατάπαυση του πυρός αποτελεί "χαμένη υπόθεση".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News