Ειδήσεις

Να δοθεί άμεσα λύση για τη στάθμευση

Τις επικίνδυνες, απαράδεκτες και συγχρόνως τριτοκοσμικές συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται η επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών από τα τουριστικά λεωφορεία τόσο στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου όσο και σε τουριστικές περιοχές του νομού επισημαίνει σε ερώτησή του προς τον περιφερειάρχη Κρήτης ο περιφερειακός σύμβουλος Ηρακλείου Γιώργος Ματαλλιωτάκης, ζητώντας άμεσες λύσεις στο θέμα.

Περιγράφοντας τα προβλήματα αναλυτικά. όπως αυτά καταγράφονται τόσο στο κέντρο του Ηρακλείου όσο και σε αρκετές τουριστικές περιοχές του νομού, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ερώτησή του ο κ. Ματαλλιωτάκης, αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης εξαιτίας της έλλειψης υποδομών είναι η δυσφήμηση του τουριστικού προϊόντος της Κρήτης και η δίκαιη αγανάκτηση των επαγγελματιών του χώρου, είτε αυτοί είναι τουριστικοί πράκτορες, είτε οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, είτε ξεναγοί.

Ο ίδιος μάλιστα, επιθυμώντας να λυθεί, άμεσα και οριστικά, το τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα που κάθε χρόνο παρατηρείται στο κέντρο του Ηρακλείου από την έλλειψη επαρκών χώρων στάθμευσης, καταθέτει προτάσεις, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται και η δημιουργία σταθμού επιβίβασης και αποβίβασης τουριστών περιμετρικά της πόλης, στο λιμάνι του Ηρακλείου.

«Από τη στάθμευση των λεωφορείων η πόλη του Ηρακλείου εμφανίζει τριτοκοσμική εικόνα, και το πιο βασικό, δημιουργείται μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα λόγω του όγκου των λεωφορείων, αλλά και της σχετικής καθυστέρησης για την αποβίβαση και επιβίβαση των επισκεπτών της πόλης μας. Είναι σαφές ότι οι χώροι στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων δεν εξυπηρετούν βασικές ανάγκες των επιβατών και δεν παρέχουν καμία ασφάλεια για τους επισκέπτες μας», αναφέρει στην ερώτησή του προς τον περιφερειάρχη ο κ. Ματαλλιωτάκης.

Ο ίδιος σημειώνει πως «μπροστά σε αυτή τη χρόνια απαράδεκτη κατάσταση, είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη να δημιουργηθεί σταθμός αποβίβασης και επιβίβασης των επισκεπτών περιμετρικά της πόλης του Ηρακλείου, ο οποίος να διαθέτει σύγχρονες προδιαγραφές, και από τον οποίο να μεταφέρονται με ασφάλεια οι επισκέπτες (τουρίστες) με κάποιο είδος αστικής συγκοινωνίας, ώστε να αποσυμφορηθεί το κέντρο του Ηρακλείου.

Ένας σταθμός με μεγάλο αριθμό θέσεων στάθμευσης, που να διαθέτει αναψυκτήριο, το οποίο να εξυπηρετεί τους τουρίστες, καθώς και τουαλέτες αλλά και υποδομές εξυπηρέτησης των βασικών αναγκών των ΑμεΑ, καθώς και φαρμακείο για έκτακτη βοήθεια».

Ο κ. Ματαλλιωτάκης μάλιστα τονίζει πως κατά την άποψή του ιδανικός χώρος για τη δημιουργία του σταθμού θα μπορούσε να είναι ένας χώρος από τις εγκαταστάσεις του ΟΛΗ στο λιμάνι Ηρακλείου.

Χερσόνησος-Μάλια

Αναλύοντας το πρόβλημα ανά περιοχή στη Χερσόνησο και στα Μάλια, όπως σημειώνει ο κ. Ματαλλιωτάκης, πολλά ξενοδοχεία βρίσκονται σε παρόδους του κεντρικού δρόμου, από τις οποίες δεν είναι εφικτή η διέλευση των τουριστικών λεωφορείων, με αποτέλεσμα η επιβίβαση και αποβίβαση των τουριστών να γίνεται στον κεντρικό δρόμο, γεγονός που αφενός εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των τουριστών, και αφετέρου δημιουργεί κυκλοφοριακό κομφούζιο, που μπορεί να προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα στην περιοχή.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Ηρακλείου Γιώργος Ματαλλιωτάκης υπογραμμίζει παράλληλα πως «στις πλέον τουριστικές περιοχές του νομού μας, στις περιοχές των Μαλίων και της Χερσονήσου, δεν υπάρχουν κατάλληλα διαμορφωμένες στάσεις για τα τουριστικά λεωφορεία και από τις δύο πλευρές του δρόμου, ώστε να καλύπτονται οι αποστάσεις κατά μήκος των περιοχών και να εξυπηρετούνται οι επιβάτες».

Είσοδος-έξοδος στην Ανάληψη

Για να προσεγγίσει την περιοχή ένα λεωφορείο που κατευθύνεται από το Ηράκλειο προς την Ανάληψη, όπως σημειώνει στην ερώτησή του ο κ. Ματαλλιωτάκης, είναι αναγκασμένος ο οδηγός να περάσει από κάθετο δρόμο της εθνικής οδού, μετά να κινηθεί παράλληλα αριστερά της εθνικής οδού και έπειτα να κατέβει προς την παραλία της Ανάληψης. Η κατάσταση γίνεται πιο επικίνδυνη αν ο οδηγός του τουριστικού λεωφορείου έχει κατεύθυνση από Χερσόνησο προς Ανάληψη, καθώς, λόγω της έλλειψης ορατότητας στο σημείο αυτό, τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η ζωή και των επιβατών, αλλά και των διερχόμενων οδηγών.

Την ίδια στιγμή, προβληματική κρίνεται, σύμφωνα με τους οδηγούς των λεωφορείων, και η έξοδος από την Ανάληψη προς ανατολικά, λόγω έλλειψης ορατότητας.

Λυγαριά-Αγία Πελαγία

Τέλος, υπενθυμίζοντας το χρόνιο πρόβλημα που υπάρχει με τη σύνδεση της Αγίας Πελαγίας και της Λυγαριάς με το ΒΟΑΚ, το οποίο μάλιστα έχει προκαλέσει κατά καιρούς σοβαρά τροχαία δυστυχήματα, στην περίπτωση των τουριστικών λεωφορείων, όπως αναφέρει ο κ. Ματαλλιωτάκης, δεν υπάρχει είσοδος για τη Λυγαριά όταν ο οδηγός έρχεται από δυτικά, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται για να στρίψει να "κόβει" και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Το ίδιο συμβαίνει και στην κατεύθυνση από Λυγαριά προς Ηράκλειο.

Επίσης, η έξοδος από την Αγία Πελαγία προς Χανιά είναι ιδιαίτερα προβληματική και επικίνδυνη, με τον κ. Ματαλλιωτάκη να ζητά από τον περιφερειάρχη να δει σοβαρά όλα αυτά τα θέματα, ώστε τόσο οι οδηγοί όσο και οι επιβάτες να μετακινούνται με απόλυτη ασφάλεια.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια