Ειδήσεις

Νέα δημοσκόπηση της Marc: Ανοίγει η ψαλίδα 9,6% Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ

Με κάθε νέα δημοσκόπηση η "ψαλίδα" μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να ανοίγει, φτάνοντας πλέον στο 9,6% και προδιαγράφοντας - εκτός απροόπτου πάντα - νίκη της Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές. Το κύριο στοιχείο που δείχνει τη διαφοροποίηση του εκλογικού σώματος είναι η παράσταση νίκης, όπου η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει σε αστρονομικά επίπεδα, ενώ μεγαλώνει και η διαφορά στην πρόθεση ψήφου σε περίπτωση που γίνονταν τώρα εκλογές.

Η τελευταία δημοσκόπηση, που δηλώνει ανάγλυφα τι συμβαίνει, είναι αυτή της Marc για τον Alpha. Συγκεκριμένα, στην παράσταση νίκης η Ν.Δ. παίρνει 64,9% και ο ΣΥΡΙΖΑ 15,5%, ενώ στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. συγκεντρώνει 22,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ 14,8%, δίχως αναγωγή των λευκών, άκυρων και αποχής.

Στην πρόθεση ψήφου χωρίς λευκό, άκυρο και αποχή, δηλαδή με αναγωγή έχουμε: Ν.Δ. 28,4%, ΣΥΡΙΖΑ 18,8%, διαφορά 9,6%, που είναι και η υψηλότερη που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Οργή και απογοήτευση

Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο μέρος της έρευνας προκύπτουν η οργή και η απογοήτευση του κόσμου.

Συγκεκριμένα:

- Οκτώ στους δέκα πολίτες δηλώνουν απογοητευμένοι από την πολιτική της κυβέρνησης.

- Το 83,8% αποδοκιμάζει την κυβέρνηση.

- Το 76,7% δηλώνει μη ικανοποιημένο από τους χειρισμούς για τις τηλεοπτικές άδειες.

- Οκτώ στους δέκα αποδοκιμάζουν το "μαύρο".

- Το 74,6% βλέπει σκοπιμότητες πίσω από τη διαδικασία αδειοδότησης.

Αναλυτικότερα, το συναίσθημα που κυριαρχεί μεταξύ των πολιτών είναι συναίσθημα «ανησυχίας για τα χειρότερα», με ποσοστό 83,1% να δίνει αυτήν την απάντηση, ενώ «ελπίδα για κάτι καλύτερο» τρέφει μόνο ένα 12,0%.

Στο ερώτημα ποια λέξη απηχεί τη στάση των ερωτώμενων απέναντι στην κυβέρνηση, το 34% απαντά «οργή/θυμό», το 37,7% «απογοήτευση», ένα 9,3% «δυσπιστία», ένα 7,3% «ανοχή», ενώ ποσοστό 7,7% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει την κυβέρνηση με «κατανόηση». Επίσης, το 83,8% κρίνει αρνητικά και μάλλον αρνητικά την πορεία της κυβέρνησης.

Ερωτηθέντες πώς θα ήταν τα πράγματα με κυβέρνηση Ν.Δ., καλύτερα απαντά το 34,6%, χειρότερα το 34,4%, περίπου τα ίδια το 26,1%.

Παρουσία στη ΔΕΘ

Σε ό,τι αφορά την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, και συγκεκριμένα στο ερώτημα «σας ικανοποίησε η παρουσία του πρωθυπουργού;», «όχι» και «μάλλον όχι» απαντά το 72%, «ναι» και «μάλλον ναι» το 13,2%.

Στην ίδια ερώτηση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «όχι» και «μάλλον όχι» απαντά το 51,4%, και «ναι» και «μάλλον ναι» το 31,8%.

Στο ερώτημα ποιος έχει το καλύτερο σχέδιο, το 15,2% απαντά ο Αλ. Τσίπρας και το 33,7% ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο, το 45,9% απαντά «κανένας ιδιαίτερα».

Στο ερώτημα αν οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι από τη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών, ποσοστό 76,7% δηλώνει «όχι» και «μάλλον όχι» και ποσοστό 16,2% «ναι» και «μάλλον ναι».

Να σημειωθεί ότι η έρευνα της Marc είναι πανελλαδική και διεξήχθη από τις 19 έως και τις 21 Σεπτεμβρίου, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων.

Σχόλια