Ειδήσεις

Ραγδαίες εξελίξεις στην ΕΛ.ΑΣ. – Καταργούνται υπηρεσίες

Ντόμινο αλλαγών στην τοπική αστυνομία αλλά και τους τίτλους τέλους για την ΥΠΑΣΕΚ Κρήτης φέρνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΛΑΣ.

Ντόμινο αλλαγών στην τοπική αστυνομία αλλά και τους τίτλους τέλους για την ΥΠΑΣΕΚ Κρήτης φέρνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΛΑΣ που παρουσίασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Δημόσιας Τάξης, πλαισιωμένος από το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου και τον Αρχηγό του Σώματος αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα.

Παρά τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών της ΕΛΑΣ που είχαν ζητήσει τη διατήρηση της υποδιεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων μπαίνει και επίσημα λουκέτο στις 9 υπηρεσίες που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα, οι οποίες εντάσσονται στην οργανωτική δομή των οικείων Αστυνομιών Διευθύνσεων.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν οι αστυνομικές υπηρεσίες μειώνονται κατά 24 και εξοικονομείται δύναμη 316 αστυνομικών, με τους 123 να προέρχονται από τα ΤΑΕ.

Στο Ηράκλειο οι αστυνομικές υπηρεσίες από 25 μειώνονται στις 18 καθώς καταργούνται 7. Στα Χανιά από 19 απομένουν 16. Στο Ρέθυμνο από 14 απομένουν 11, ενώ στο Λασίθι από 14 υπηρεσίες θα απομείνουν 12.

Η Ο.Ε.Α. εξελίσσεται σε Τμήμα Ειδικών Αποστολών Κρήτης, όπως προβλέπεται και για τη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος η οποία αποτελεί πλέον Τμήμα το οποίο εντάσσεται στην οργανωτική δομή της ΓΕ.ΠΑ.Δ Κρήτης.

Την ίδια στιγμή ωστόσο διατηρείται η υπηρεσία του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, ιδρύονται δυο τμήματα Άμεσης δράσης σε Ηράκλειο και Χανιά καθώς και Τμήμα Μεταγωγών - Δικαστηρίων στα Χανιά.

Από την οργανωτική δομή της ΕΛΑΣ στη Κρήτη «εξαφανίζονται» και τα τμήματα ασφάλειας Γεροποτάμου, Χερσονήσου, Μοιρών και Ιεράπετρας τα οποία καταργούνται και οι λειτουργίες τους ενσωματώνονται στα οικεία αστυνομικά τμήματα με την ίδρυση διακριτών Γραφείων Ασφαλείας.

Το σχέδιο στοχεύει σε μείωση κατά 21% του αριθμού των περιφερειακών υπηρεσιών οι οποίες από 1206 θα απομείνουν 948 ενώ επίκειται και η ανακατανομή 4.289 οργανικών θέσεων. Αυτό σηματοδοτεί λουκέτο σε 258 περιφερειακές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα. Η εξοικονόμηση οργανικών θέσεων υπολογίζεται ότι αγγίζει το 12,7%, ενώ τα καταβαλλόμενα μισθώματα κατά 10%.

Ρεπορτάζ: Έλλη Κοκάλη

Σχόλια