default-image

Παραλίγο να συλλάβουν τον Πρίαμο Ιερωνυμάκη στη Βουλή!

Κρήτη
Παραλίγο να συλλάβουν τον Πρίαμο Ιερωνυμάκη στη Βουλή!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκηνές απείρου κάλους εκτυλίχθηκαν στους διαδρόμους του ελληνικού κοινοβουλίου με τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ και τον Πρόεδρο των Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμο Ιερωνυμάκη, να πιάνονται κυριολεκτικά στα χέρια.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αφορμή αποτέλεσε η συζήτηση που άνοιξε για τα όσα ζητούν οι αγρότες της Κρήτης αναφορικά με τις αποζημιώσεις σε ελαιόδεντρα και αμπέλια, που καταστράφηκαν εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Οι αποζημιώσεις που διακαώς περιμένουν οι παραγωγοί, οι σχετικοί έλεγχοι που θα γίνουν κατόπιν εορτής και η αδιάλλακτη στάση του ΕΛΓΑ, που εμμένει στην άποψη της "αφορίας" και όχι στην σχοινοκαρπία, έβγαλαν από τα ρούχα του τον Πρίαμο, με αποτέλεσμα να ανέβουν οι τόνοι και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ να ζητήσει την παρέμβαση της ασφάλειας της Βουλής.

Τελικά αποφεύχθηκε η σύλληψη του αγροτοσυνδικαλιστή αλλά και η περαιτέρω ένταση στους διαδρόμους, αφού παρενέβησαν τόσο οι βουλευτές Ηρακλείου όσο και οι υπόλοιποι συνδικαλιστές που βρίσκονταν στο σημείο.

Άκαρπη η συνάντηση με τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ

Άκαρπη αποδείχτηκε τελικώς η συνάντηση των αγροτών του Ηρακλείου με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ, με φόντο το θέμα των αποζημειώσεων από τις καταστροφές που υπέστησαν φέτος οι  καλλιέργειες.

Κι αυτό γιατί ο ΕΛΓΑ εμμένει στην άποψη του για αποζημειώσεις μέσω ΠΣΕΑ, κάνοντας λόγο για ακαρπία στις περισσότερες περιπτώσεις και όχι για σχοινοκαρπία και καταστροφή του καρπού από φυσική καταστροφή.

Μετωπική σύγκρουση για το θέμα είχαν στη Βουλή και ο Βασίλης Κεγκέρογλου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, ενώ στα αξιοσημείωτα της συνάντησης των αγροτών με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ, και η παραλίγο σύλληψη του αγροτοσυνδικαλιστή Πρίαμου Ιερωνυμάκη από την ασφάλεια του ελληνικού κοινοβουλίου.

Με άδεια χέρια απέστρεψαν από την Αθήνα οι αγρότες του Ηρακλείου,  μετά τη συνάντηση που είχαν με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ.

Μία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων φορέων και δημάρχων για το θέμα με τις φετινές αποζημιώσεις στις καλλιέργειες από φυσικές καταστροφές.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στο θέμα, των ελαιοπαραγωγών ,  όπου αφενός και ανέβηκαν οι τόνοι αλλά και αφετέρου δεν άλλαξε τίποτα απολύτως ο ΕΛΓΑ, συνεχίζει την καραμέλα της ακαρπίας στα ελαιόδεντρα , θέλοντας να μη δώσει ούτε ένα ευρώ, στους αγρότες που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, παραπέμποντάς τους στα ΠΣΕΑ. Όσο κι αν προσπάθησε η αντιπροσωπεία των αγροτών…  όσα στοιχεία συγκεκριμένα κι αν κατέθεσε  αυτή τη φορά, αναφορικά με  τη ραγδαία πτώση της παραγωγής και των εξαγωγών.. δεν ευοδώθηκε κάποια γενικότερη θετική εξέλιξη.

Η μόνη εξέλιξη ήταν μία υπόσχεση πως μόνο στο θέμα της καταστροφής του αμπελιού θα δοθεί μελλοντικά κάποια λύση.

Οι αγρότες δεν παρέλειψαν να επισημάνουν στη διοίκηση του ΕΛΓΑ και το θέμα με τους υπαλλήλους του οργανισμού οι οποίοι όταν έπρεπε να κάνουν ελέγχους και αυτοψία σε καλλιέργειες με φόντο την καταστροφή των παραγωγών, απεργούσαν, με αποτέλεσμα να βγουν για ελέγχους τώρα που συγκεκριμένα στα αμπέλια ο καρπός έχει μαζευτεί και δεν υπάρχει καθαρή εικόνα για την καταστροφή.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Κουμαντάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News