Ειδήσεις

Ιεραπετρίτισσα προχώρησε σε νέα ανακάλυψη για το νερό

Πρώτο το neakriti.gr με ρεπορτάζ του είχε αναδείξει ήδη από την Άνοιξη τη σπουδαία δουλειά της Κρητικιάς ερευνήτριας στην Ιταλία.

Σε μια νέα ανακάλυψη για τον αποτελεσματικό καθαρισμό του νερού, προχώρησε η Ιεραπετρίτισσα ερευνήτρια Δέσποινα Φραγκούλη. Πρώτο το neakriti.gr με ρεπορτάζ του είχε αναδείξει ήδη από την Άνοιξη τη σπουδαία δουλειά της Κρητικιάς ερευνήτριας στην Ιταλία.

Η Δρ. Φραγκούλη σε αγαστή συνεργασία με Έλληνες και Ιταλούς ερευνητές, έκανε μία ακόμα σημαντική ανακάλυψη.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΙΤΙΣΣΑ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ

Πρόκειται για ένα καινοτόμο φίλτρο καθαρισμού του νερού, το οποίο περιέχει καφέ και υπόσχεται να καθαρίσει αποτελεσματικά το νερό από μόλυβδο και υδράγυργο.

Οι ειδικοί στα νέα υλικά και οι χημικοί του Ιταλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας, στο οποίο να σημειωθεί ότι διεξάγουν έρευνα πολλοί Έλληνες, με επικεφαλής την Ιεραπετρίτισσα Δέσποινα Φραγκούλη, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αειφόρου χημείας και μηχανικής «Sustainable Chemistry & Engineering» της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας.

Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο, πράγμα που δημιουργεί μια τεράστια ποσότητα αλεσμένων κόκκων του. Οι ερευνητές βρήκαν ένα τρόπο να αξιοποιούν αυτά τα κατάλοιπα με τρόπο που βοηθά στη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Έτσι, ενσωμάτωσαν τέτοια κατάλοιπα επεξεργασμένου καφέ σε αφρώδες ελαστομερές υλικό και δημιούργησαν, με αυτόν τον τρόπο, ένα πρωτότυπο φίλτρο, που αποτελείται κατά 60% από καφέ και κατά 40% από ελαστομερές σιλικόνης. Το βιοελαστομερές πορώδες φίλτρο, μέσα σε διάστημα 30 ωρών, μπορεί να αφαιρέσει το 99% των ιόντων του μολύβδου και του υδραργύρου που περιέχονται στο ακίνητο νερό.

Άλλες δοκιμές με τρεχούμενο νερό έδειξαν ότι το φίλτρο κατακράτησε άμεσα τα δύο τρίτα (67%) του μολύβδου. Το φίλτρο μπορεί να πεταχτεί μετά τη χρήση του, χωρίς πρόβλημα για το περιβάλλον.

Σύμφωνα με την κ. Φραγκούλη, κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο παράγονται περίπου έξι εκατομμύρια τόνοι κατάλοιπων καφέ από τις βιομηχανίες καφέ, τα εστιατόρια - μπαρ και τους ανθρώπους στα σπίτια τους. Ένα μεγάλο μέρος από αυτόν τον χρησιμοποιημένο καφέ καταλήγει στις χωματερές, ενώ ένα μικρότερο μέρος χρησιμοποιείται για λιπάσματα, ως πηγή βιοκαυσίμων, ως τμήμα ζωοτροφών και άλλα.

Με τη νέα εφεύρεση, αυτός ο καφές μπορεί πλέον να αξιοποιηθεί και σε φίλτρα νερού, ιδίως για την κατακράτηση ιόντων βαρέων μετάλλων που μπορούν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα υγείας.

Να σημειωθεί ότι η Δέσποινα Φραγκούλη πήρε το πτυχίο της από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης,  το 2001 και το διδακτορικό της από το Τμήμα Χημείας του ίδιου πανεπιστημίου, το 2007. Μεταξύ του 2009 και του 2011 έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στο Εργαστήριο Έξυπνων Υλικών του Κέντρου Βιομοριακών Νανοτεχνολογιών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΙΤΤ) της Ιταλίας, όπου στη συνέχεια έγινε επικεφαλής ερευνητικής ομάδας.

Στη νέα έρευνα συμμετείχαν δύο ακόμη έλληνες επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ιταλίας, η Αθανασία Αθανασίου και ο Γιάννης Λιάκος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια