default-image

Δίαιτες προς... αποφυγή

Υγεία
Δίαιτες προς... αποφυγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την εποχή συνήθως ακούμε για διάφορες δίαιτες που «υπόσχονται» θαυματουργά και γρήγορα αποτελέσματα. Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Παρακάτω η Νικολέτα Μιχαηλίδου σας αναλύει μερικές από αυτές τις δίαιτες, για να μην πέσετε σε παγίδες.

South Beach Diet Ξεκίνησε την πορεία της το 2003 και σήμερα θεωρείται μια από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες. Βασίζεται πάνω στον διαχωρισμό «καλών» και «κακών» υδατανθράκων και λιπαρών, και χωρίζεται σε τρεις φάσεις.

Η πρώτη φάση διαρκεί δύο βδομάδες και κατά τη διάρκειά της απαγορεύονται αυστηρώς τα φρούτα, το ρύζι, το ψωμί, οι πατάτες, η ζάχαρη, το αλκοολ και προτείνονται τα κρεατικά. Στη δεύτερη φάση προσθέτονται λίγο ψωμί, μακαρόνια, δημητριακά, φρούτα ή πατάτες και η τρίτη φάση αφορά βασικές οδηγίες ώστε να γίνει η συγκεκριμένη δίαιτα τρόπος ζωής.

Οι αντιρρήσεις, ωστόσο, για τέτοιου είδους δίαιτες είναι πολλές αφού απορρίπτει μια από τις βασικές αρχές της σωστής διατροφής που είναι η ποικιλία τροφίμων σε μέτρια ποσότητα. Ένα τόσο αυστηρό πρόγραμμα μπορεί να αδυνατίσει το οργανισμό και να διαταράξει τις ισορροπίες ηλεκτρολυτών.

Atkins Diet Ίσως η πιο πολυσυζητημένη δίαιτα των τελευταίων χρόνων. Απαγορεύει τους υδατάνθρακες και συγκεντρώνεται στην κατανάλωση κυρίως πρωτεΐνης με τη συμπλήρωση βιταμινών και ιχνοστοιχείων μέσω χαπιών. Το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη δίαιτα είναι η αυστηρή μείωση υδατανθράκων συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, λαχανικών, ολικής αλέσεως προϊόντων, οσπρίων και γαλακτοκομικών που είναι αναγκαία για μια σωστή διατροφή και διατήρηση της καλής υγείας. Και σ' αυτή την περίπτωση υπάρχει η πιθανότητα να αδυνατίσει ο οργανισμός μας και να διαταραχτούν οι ισορροπίες ηλεκτρολυτών.

Zone Diet Η δίαιτα της ζώνης βασίζεται στον χωρισμό 40% υδατάνθρακες, 30% πρωτεΐνης και 30% λίπος. Είναι αρκετά δύσκολο να ακολουθηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Άλλωστε, η μακρόχρονη μείωση των υδατανθράκων μπορεί να εξασθενήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

The Cheater's Diet Η βάση της δίαιτας αυτής είναι να τηρείς το πρόγραμμα που προτείνει όλη τη βδομάδα, και από τις 9 το πρωί του Σαββάτου μέχρι τις 9 το βράδυ της Κυριακής να τρως ό,τι θέλεις με έμφαση στη φυσική άσκηση. Ως ιδέα ακούγεται ωραία, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει καμιά έρευνα που να αποδεικνύει πως αν «κλέβεις» το σαββατοκύριακο αυτό θα ενισχύσει και αυξήσει τον μεταβολισμό και θα μειώσει το λίπος, όπως ισχυρίζεται η συγκεκριμένη δίαιτα. Επίσης, τα φαγητά που καταναλώνονται συνήθως το σαββατοκύριακο είναι πολύ παχυντικά και ψηλά σε θερμίδες, κάτι που αναιρεί τις προσπάθειες της βδομάδας.  

Διάφορα σκευάσματα

Πρόκειται για ανορθόδοξες δίαιτες που αντικαθιστούν το φαγητό με σκευάσματα, και συνήθως είναι πολύ χαμηλές σε θερμίδες, γύρω στις 800. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι γρήγορα και άμεσα όσον αφορά στην απώλεια κιλών, ωστόσο, το πρόγραμμα που συνιστούν οι συγκεκριμένες δίαιτες είναι αρκετά επικίνδυνο και ως το πλείστον τα κιλά επιστρέφουν πίσω και σε πολλές περιπτώσεις περισσότερα από πριν.

Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι ακούμε για δίαιτες που ορισμένοι μας συστήνουν ως θαυματουργές. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για ανορθόδοξες δίαιτες που βασίζονται στην ανισορροπία υδατανθράκων, πρωτεΐνης και λίπους, και στην κατανάλωση ή αποφυγή συγκεκριμένων φαγητών από το καθημερινό διαιτολόγιό μας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον συγγραφέα κάθε δίαιτας, αν είναι αξιόπιστος, και αν η δίαιτα υπόσχεται εύκολες και θαυματουργές λύσεις, γρήγορη απώλεια βάρους, καθόλου άσκηση, αυστηρά μενού, «καλά» και «κακά» φαγητά, και απεριόριστες ποσότητες.

Συνήθως δεν υπάρχουν έρευνες που να τις υποστηρίζουν, όμως το σίγουρο είναι πως το πιο αποτελεσματικό πρόγραμμα απώλειας βάρους είναι αυτό που συνδυάζει ένα υγιεινό τρόπο διατροφής, με μέτρια ποσότητα και ποικιλία τροφών και καθημερινή φυσική άσκηση.

Πηγή: mustonline.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News