Ειδήσεις

Πρωτιά για το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Με άλλη μια πρωτιά υποδέχεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, καθώς αποτελεί το πρώτο ελληνικό Πανεπιστήμιο που συναντάται στην κατάταξη της λίστας με τα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου, με άλλα πέντε ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να ακολουθούν.

Με βάση την Παγκόσμια Αξιολόγηση Πανεπιστημίων (World University Rankings) του εκπαιδευτικού ένθετου «Times Higher Education» της βρετανικής εφημερίδας «The Times» για το 2016 - 2017 το Πανεπιστήμιο Κρήτης αναβαθμίστηκε στην κατηγορία 301 - 350 (από 351 - 400 πέρυσι) συνεχίζοντας μάλιστα να κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στα Ελληνικά Πανεπιστήμια.

 «Το Πανεπιστήμιο Κρήτης όχι μόνο φροντίζει για τη θέση του ανάμεσα στα καλύτερα Πανεπιστήμια στην παγκόσμια κατάταξη αλλά αγωνίζεται για να την βελτιώσει.», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πρυτανεία του πανεπιστημίου.

Tα αποτελέσματα του Times Higher Education δίνουν μια διαφορετική εικόνα από τα πρόσφατα ανακοινωθέντα του 2016 -2017 QS Rankings όπου έδειξαν πτώση της θέσης του Πανεπιστημίου Κρήτης στις QS κατηγορίες, προκαλώντας σχόλια για την κατάσταση των Ελληνικών Πανεπιστημίων συνολικά, αλλά και αυτής του Πανεπιστημίου Κρήτης ειδικότερα.

Με προσεκτικότερη ματιά, γίνεται αμέσως σαφές ότι, η αντίφαση αυτή είναι  περισσότερο φαινομενική παρά αληθινή. Ενώ η συνεχώς αυξανόμενη θέση στις κατατάξεις  των σχετικών καταλόγων απαιτούν τη μέτρηση της Πανεπιστημιακής αριστείας, κάθε κατάλογος χρησιμοποιεί διαφορετικούς δείκτες, μεθόδους αξιολόγησης και βαρύτητας, καθώς και μεθοδολογίες που ποικίλλουν σε ακρίβεια έως το τελικό αποτέλεσμα/συμπέρασμα.  Οι δείκτες βαρύτητας που επιλέγονται από συγκεκριμένους φορείς αξιολόγησης εξαρτώνται  σε μεγάλο βαθμό από το κοινό ή την «αγορά»- στόχο τους: δηλαδή, υποψήφιοι φοιτητές, ακαδημαϊκό προσωπικό, πανεπιστημιακές αρχές, κυβερνητική πολιτική, εταιρείες.

Η ΤΗΕ - WUR εστιάζει σε «πανεπιστήμια έντασης έρευνας» και για το 2016 - 2017 κατέταξε 980 Ιδρύματα από  ένα επιλεγμένο σύνολο 1.313 Πανεπιστημίων που κατέχουν ηγετική θέση στο τομέα της έρευνας.  Ιδιαίτερη βαρύτητα (30%) δόθηκε στον αριθμό των αναφορών με βάση την αρχή ότι: «οι αναφορές μας βοηθούν να αντιληφθούμε πόσο συμβάλλει κάθε πανεπιστήμιο στο σύνολο της ανθρώπινης γνώσης: μας λένε ποιον η έρευνα ξεχώρισε, χρησιμοποιήθηκε ως βάση από άλλους επιστήμονες και, κυρίως, μοιράστηκε με την παγκόσμια κοινότητα διευρύνοντας τα όρια της αντίληψής μας, ανεξάρτητα από γνωστική περιοχή».                 

Επομένως, με όρους βαθμού επιρροής βάσει αναφορών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης κατατάσσεται 146ο παγκοσμίως.

Αναμφιβόλως, η φήμη των Ελληνικών Πανεπιστημίων έχει τρωθεί από τις επιπτώσεις της παρατεταμένης κρίσης, την διαρροή επιστημονικού και ερευνητικού προσωπικού στο εξωτερικό καθώς και τους διαρκείς περιορισμούς στην λειτουργία τους από την πλευρά της πολιτείας. Σε αυτό το πλαίσιο είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο ότι τα πλεονεκτήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης σε όρους ερευνητικής επιρροής διατηρούνται και αποτυπώνονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε όλες τις σημαντικές λίστες κατάταξης παγκοσμίως: Αυτό είναι ένα αξιομνημόνευτο επίτευγμα όλων των παλαιών και νεότερων καθηγητών και ερευνητών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Να σημειωθεί ότι, δεύτερο καλύτερο ΑΕΙ στην Ελλάδα είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο το οποίο βρίσκεται στις θέσεις 401-500, στις θέσεις 501-600 κατατάσσονται το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ στις θέσεις 601-800 είναι το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Κορυφαίο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, διεθνώς, είναι το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενώ στην πρώτη δεκάδα ακολουθούν: το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια, το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ στη Βρετανία, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, το Χάρβαρντ στις ΗΠΑ, το Πρίνστον στις ΗΠΑ, το Αυτοκρατορικό Κολέγιο Λονδίνου, το ΕΤΗ Ζυρίχης και τη 10η θέση μοιράζονται το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ και το Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Στο συγκεκριμένο κατάλογο κυριαρχούν τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, ενώ σημαντική άνοδο παρουσιάζουν τα πανεπιστήμια από χώρες της Ασίας. Η Παγκόσμια Αξιολόγηση Πανεπιστημίων από το «Times Higher Education» που περιλαμβάνει 980 πανεπιστήμια, γίνεται με μια σειρά από κριτήρια μεταξύ των οποίων η διδασκαλία, η έρευνα και η διεθνή εικόνα.

Σχόλια