Ειδήσεις

Σάλος από το Δελτίο Τύπου του Δήμου Ηρακλείου

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκάλεσε η προσπάθεια ορθής επανάληψης δελτίου Τύπου που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Δήμου Ηρακλείου για δράση καθαριότητας.

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκάλεσε η προσπάθεια ορθής επανάληψης δελτίου Τύπου που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Δήμου Ηρακλείου για δράση καθαριότητας.

Όπως αποκάλυψε το neakriti.gr, το σχετικό Δελτίο Τύπου δύο φορές απεστάλη από τον Δήμο αλλά στο κάτω μέρος του κειμένου υπήρχε το λογότυπο ιδιωτικού γραφείου επικοινωνίας.

Η αποκάλυψη προκάλεσε απάντηση του Γραφείου Τύπου, ανταπάντηση του neakriti.gr, και πριν από λίγο το Γραφείο Τύπου του Δήμου Ηρακλείου επανήλθε και με νέα ανακοίνωση και μάλιστα τελική όπως αναφέρει.

Νέα Απάντηση του Γραφείου Τύπου του Δήμου Ηρακλείου

«Επειδή δεν έχει νόημα να μπούμε σε μια ατέρμονη διαδικασία αντεγκλήσεων, απαντάμε το εξής και για εμάς το θέμα λήγει εδώ:

Ο συντάκτης του σχετικού Δελτίου Τύπου άνοιξε, για να διαβάσει, το email του Ροταριανού Ομίλου. Εν συνεχεία, από κεκτημένη ταχύτητα έσβησε το κείμενο και έγραψε το εν λόγω δελτίο, στην επικεφαλίδα του οποίου προσέθεσε με την μέθοδο του copy - paste το λογότυπο του Δήμου Ηρακλείου, αμελώντας να σβήσει το λογότυπο που υπήρχε στο κάτω μέρος της σελίδας.

Αυτή ήταν η διαδικασία. Τόσο απλή και τόσο βαρετή για τον κόσμο που ποσώς ενδιαφέρεται για τέτοιες λεπτομέρειες. Αν εσείς επιθυμείτε να εξαγάγετε πολύπλοκα συμπεράσματα από ένα ανθρώπινο λάθος, δικαίωμα σας. Εμείς ως Γραφείο Τύπου του Δήμου Ηρακλείου δεν θα συνεχίσουμε να παίζουμε αυτό το παιχνίδι».

Νέα Επισήμανση του neakriti.gr

Για εσάς το θέμα λήγει εδώ όπως γράφετε, για τους πολιτικά υπεύθυνους του Γραφείου, είναι τόσο απλό;

Αφήστε τα εκ παραδρομής όπως το πάτε γίνονται πολλά, εμπλέκεται όλο και περισσότερους, μιλάτε για copy paste και εκθέτετε μέχρι και τους Ροταριανούς, να τους εμφανίζετε ότι σας δηλώνουν επίσημη συμμετοχή στη δράση όχι με τα λογότυπα τους, αλλά με το  λογότυπο ιδιωτικού γραφείου, μέλους τους μεν, αλλά με χρήση του λογότυπου του προσωπικού του γραφείου.

Επειδή πολλές είναι οι «συμπτώσεις» , συμφωνούμε ότι κάπου εδώ η υπόθεση «κλείνει», αλλά μην το εμφανίζετε και τόσο «αθώο ανθρώπινο  λάθος» … Η δράση για την καθαριότητα,  μέσω ποιού ιδιωτικού γραφείου θα έτρεχε η προβολή της και υπήρξε ανάμιξη για κατανομή της διαφημιστικής πίτας για αυτό, δύο αντιδημάρχων και του ιδιωτικού γραφείου που ανέλαβε την προβολή; Ναι ή όχι;  

Γιατί σε λίγο όπως τα λέτε, θα εμφανίζεται το Δελτίο Τύπου να το έχει συντάξει ο Ροταριανός Όμιλος.

ΥΓ.: Ο ιδιώτης του γραφείου επικοινωνίας μας τηλεφώνησε για να μας σημειώσει απλώς ότι η εργασιακή του σχέση με ενημερωτικό site ως υπεύθυνος διαφήμισης, στο οποίο μέτοχος ήταν ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου, έχει λήξει από το 2014.

Νωρίτερα η πρώτη αντίδραση του Δήμου Ηρακλείου

Η απάντηση του Δήμου

Απάντηση Γραφείου Τύπου Δήμου Ηρακλείου σε δημοσίευμά του neakriti.gr

To Γραφείο Τύπου του Δήμου Ηρακλείου όπως και ο Δήμος Ηρακλείου συνολικά δεν είχαν ούτε έχουν συνεργασία με ιδιωτικά γραφεία επικοινωνίας, έμμισθη ή άλλη.  

Και προφανώς ουδείς «ιδιώτης παρεμβαίνει σε λειτουργία του Δήμου Ηρακλείου όποτε κρίνει αυτός αναγκαίο και στην ουσία υπαγορεύει στο Γραφείο Τύπου ανακοινώσεις». Όλες οι ανακοινώσεις του Δήμου Ηρακλείου συντάσσονται αποκλειστικά από το  Γραφείο Τύπου.

Το δελτίο τύπου στο οποίο αναφερθήκατε γράφτηκε εκ παραδρομής πάνω σε παλιότερο έγγραφο με το λογότυπο ιδιωτικού γραφείου επικοινωνίας. Το έγγραφο δήλωνε τη συμμετοχή του Ροταριανού Ομίλου, μέλος του Δ.Σ. του οποίου είναι ο  ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ιδιωτικού  γραφείου, στην εθελοντική Δράση Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου. Το λογότυπο έμεινε στο κάτω μέρος του -συνταχθέντος από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Ηρακλείου- κειμένου από λάθος.

Τα λάθη είναι ανθρώπινα. Την χρησιμοποίηση τους για τη δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων εντούτοις, την αφήνουμε στην κρίση του κοινού.  

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Η ανταπάντηση του neakriti.gr στα παραπάνω

Αγαπητοί φίλοι, εν πρώτοις το Γραφείο Τύπου ως ψυχρό αντικείμενο δεν μπορεί να απαντά. Ή υπάρχει υπεύθυνος με ονοματεπώνυμο ή η απάντηση θα πρέπει να αναφέρεται ότι γίνεται για λογαριασμό προσώπου με οποιαδήποτε θεσμική ιδιότητα στο Δήμο.

Επί της ουσίας, θα σας συνιστούσαμε να εφαρμόσετε την αρχαία ρήση «Κρείττον του λαλείν το σιγάν» διότι αν περιοριζόσασταν στο ανθρώπινο λάθος θα μπορούσε να είναι κατανοητή η αντίδρασή σας στα όσα δημοσιοποιήσαμε.

Το εκ παραδρομής πάνω σε παλαιότερο έγγραφο με το λογότυπο ιδιωτικού γραφείου επικοινωνίας, σε επίσημο έγγραφο του Δήμου Ηρακλείου με τα δικά του λογότυπα όταν φέρει ορθή επανάληψη δύο φορές, εκ των οποίων στη μία το «λάθος» συντηρείται οδηγεί στην κρίση «το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός…» εκτός και αν «πληκτρολόγιο λανθάνον λέγει την αλήθεια».

Προφανώς και τα λάθη είναι ανθρώπινα, αλλά επειδή κάνετε λόγο για χρήση του προς «δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων που την αφήνετε στην κρίση του κοινού», να μας επιτρέψετε να θέσουμε στην κρίση του κοινού και εμείς τις εξής διαπιστώσεις:

1. Παραδέχεστε ότι ο εκπρόσωπος του ιδιωτικού γραφείου για την δράση καθαριότητας που μας ανακοινώνετε, είχε το λογότυπό του πάνω στο έγγραφό σας, που εκ παραδρομής μπήκε και στο Δελτίο Τύπου σας. Αλήθεια, ο Ροταριανός Όμιλος όπως αναφέρετε δεν χρησιμοποιεί τα λογότυπά του, αλλά το λογότυπο του ιδιωτικού γραφείου μέλους του;

2. Ο εκπρόσωπος του εν λόγω γραφείου, «συμπτωματικά» έχει αναλάβει την επικοινωνιακή κάλυψη του Δήμου Μαλεβιζίου και του Δημάρχου Κώστα Μαμουλάκη και μάλιστα με υποδειγματικό τρόπο.

3. Εντελώς «συμπτωματικά» φέρεται να «εμπλέκεται» σε δράση του Δήμου Ηρακλείου που αφορά την καθαριότητα και όπου αντιδήμαρχος είναι ο κ. Χάρης Μαμουλάκης.

4. Εντελώς πάλι «συμπτωματικά» ο Αντιδήμαρχος υπήρξε βασικός μέτοχος ειδησεογραφικού site στο οποίο ο εκπρόσωπος του εν λόγω ιδιωτικού γραφείου, φέρεται ως υπεύθυνος πωλήσεων (αυτό δεν είναι ψόγος).

Ε, μετά από αυτές τις συμπτώσεις θα συμφωνήσουμε μαζί σας ότι ο τελικός κριτής είναι το κοινό.

Το χρονικό της υπόθεσης που προκαλεί σάλο!

Όλα ξεκίνησαν όταν το neakriti.gr, αποκάλυψε πως σε Δελτίο Τύπου του Δήμου Ηρακλείου για δράση καθαριότητας που προέτρεπε του πολίτες να βγουν στο δρόμο... με τις σκούπες, προέκυψε τριπλή αποστολή με μορφή "ορθής επανάληψης" για να διορθωθεί λάθος στο τέλος της σελίδας. Στο σημείο εκείνο εμφανιζόταν ως υπογράφων, ιδιωτική εταιρεία επικοινωνιών.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ;

Το σημείο αυτό είναι στο τέλος του Δελτίου Τύπου όπου στις 09.07΄π.μ. εμφανώς αναγράφεται ότι το κείμενο δεν έχει συντάκτη από το γραφείο Τύπου του δήμου Ηράκλειου αλλά  γραφείο ενημέρωσης και επικοινωνίας ιδιώτη, ο οποίος εντελώς συμπωματικά έχει αναλάβει κατ' αποκλειστικότητα τον επικοινωνιακό τομέα και του δήμου Μαλεβιζίου.

Τα τρία δελτία

Ακολουθεί μία πρώτη «Ορθή Επανάληψη» στις 09.09΄π.μ. , όπου όμως και πάλι αναγράφεται στο τέλος ο ιδιώτης, προφανώς συντάκτης του κειμένου, και τελικά δεύτερη «Ορθή Επανάληψη» 09.10΄π.μ. όπου ως «δια μαγείας»  η μόνη διόρθωση είναι η εξαφάνιση της βινιέτας του ιδιώτη στο τέλος του κειμένου.

Δείτε κατά σειρά τα τρία δελτία Τύπου

Στην ορθή επανάληψη το τελευταίο αυτό επίμαχο σημείο έχει αφαιρεθεί. Μπορεί να μας απαντήσει ο Δήμαρχος Ηρακλείου τι ακριβώς συμβαίνει;

Δεν προλαβαίνουν οι τρεις εκλεκτοί συνάδελφοι να καλύψουν το ενημερωτικό κομμάτι του Δήμου από την τόσο μεγάλη δραστηριότητα του Δήμου και κάποιες υπηρεσίες του Γραφείου Τύπου,  έχουν εκχωρηθεί σε ιδιώτη και αν ναι με ποια διαδικασία;

Ο ιδιώτης παρεμβαίνει σε λειτουργία του Δήμου Ηρακλείου όποτε κρίνει αυτός αναγκαίο και στην ουσία υπαγορεύει στο Γραφείο Τύπου ανακοινώσεις; Πληρώνεται ή οι  υπηρεσίες είναι αμισθί;  Αν είναι αμισθί, τι σημαίνει αυτό, οι αξιολογότατοι συνάδελφοι μας στο Γραφείου Τύπου του Δήμου, κρίνονται ανεπαρκείς, για τέτοιες ανακοινώσεις;

Αν πληρώνεται τότε πως αιτιολογείται η παρουσία τριών έμμισθων συναδέλφων στο γραφείο Τύπου του Δήμου Ηρακλείου;  Αν είναι λίγοι, μήπως ο Δήμος πρέπει να προσλάβει κι άλλους, από έναν κλάδο που μαστίζεται με ανεργία, αντί να εκχωρούνται λειτουργίες του Γραφείου Τύπου σε ιδιώτη; Αν βασικές λειτουργίες του Δήμου όπως η Ενημέρωση παραχωρείται σε ιδιωτικά γραφεία τότε μήπως και η εθελοντική δράση της 1ης Οκτωβρίου για τον καθαρισμό της πόλης είναι προάγγελος εκχώρησης άλλης βασικής λειτουργίας του Δήμου, αυτή της καθαριότητας σε ιδιώτη;

Σημειώνουμε ότι σε καμία μεγάλη πόλη της Ελλάδας αυτή η λειτουργία δεν έχει εκχωρηθεί σε ιδιώτη. Η ορθή επανάληψη του Γραφείου Τύπου του δήμου Ηρακλείου, γεννά μείζον πολιτικό θέμα για το Δήμαρχο ο οποίος οφείλει να δώσει σαφείς απαντήσεις, γιατί στα πρώτα δύο δελτία τύπου υπάρχει εμφανώς η εμπλοκή ιδιωτικού γραφείου επικοινωνίας.

Γιώργος Σαχίνης

Σχόλια