Ειδήσεις

Tρέχει με ψυγείο 42 κιλών στην πλάτη του στα Χανιά!

Αποκλειστική συνέντευξη του "Τοny the fridge" λίγο πριν έρθει στην Κρήτη. Πως βοηθάει παιδιά με καρκίνο να κάνουν ίσως και τις τελευταίες τους διακοπές στην Κρήτη.

Το βάρος των 42 κιλών που έχει στην πλάτη του, ασήκωτο. Η εικόνα με τον 48χρονο Tony Morrison να κουβαλάει ένα ψυγείο, παράδοξη. Mόνο όταν διαβάσεις τα λόγια του και τις σκέψεις του στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο neakriti.gr καταλαβαίνεις το σκοπό αυτής της ομολογουμένως ιδιαίτερης κίνησης ,αφού όπως λέει ο μαραθωνοδρόμος - που έρχεται στην Κρήτη- το βάρος των 42 κιλών στην πλάτη του, συμβολίζει το βάρος και τον πόνο κάθε γονιού που έχει ένα παιδί με καρκίνο…

Υπάρχουν παιδιά που ίσως κάνουν τις τελευταίες τους διακοπές της ζωής τους στην Κρήτη και θα έχουν τις τελευταίες αναμνήσεις από τα Χανιά και αυτό δεν θα άφηνε ποτέ ασυγκίνητο τον 48χρονο.

Κάπως έτσι ο Βρετανός που έγινε πασίγνωστος σε ολόκληρο τον κόσμο ως «Τοny το ψυγείο» (Tony the fridge) βρέθηκε να είναι «πρεσβευτής» όλων των οικογενειών που έχουν μικρό αγγελούδι το οποίο παλεύει με τον καρκίνο. Λίγο πριν βρεθεί στην Κρήτη για να τρέξει για καλό σκοπό στον αγώνα που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στην Εξώπολη Αποκορώνου , μας εξηγεί σε μια βαθιά ανθρώπινη εξομολόγηση ότι όνειρό του είναι να δει όσο το δυνατό περισσότερα παιδιά που μάχονται με τη νόσο να κάνουν διακοπές στην ηλιόλουστη Κρήτη, υποστηρίζοντας τους στόχους του ιδρύματος «Sara's Hope».

Τρέχει με ενα ψυγείο 42 κιλών στην πλάτη του για παιδιά με καρκίνο

Ο Τony μας ανοίγει την καρδιά του μιλώντας για την όμορφη Κρήτη , για το πώς το νησί απαλύνει έστω και λίγο τον πόνο πολλών γονέων δίνοντάς τους την ευκαιρία να κάνουν ένα πολύ μικρό διάλειμμα από τις θεραπείες και τους ατέλειωτους διαδρόμους των νοσοκομείων, αλλά μας εξηγεί και γιατί το τρέξιμο δεν κατάφερε ποτέ να απαλύνει τον πόνο του σε προσωπικό επίπεδο…

Συνέντευξη στη Φιλία Σαριδάκη

-Είμαι σίγουρη ότι πολλοί έχουν την ίδια απορία: πως είναι να τρέχεις με ένα ψυγείο 42κιλών στην πλάτη; Πως αντέδρασε αρχικά το σώμα σου;

T.M. : To να τρέχεις με ένα ψυγείο 42 κιλών στην πλάτη συγκρίνεται με το να τρέχεις έχοντας ένα 10χρονο παιδί στην πλάτη σου που αρνείται να κάτσει ακίνητο και εκεί που δεν το περιμένεις κινείται προς μια κατεύθυνση που ούτε καν φαντάζεσαι. Όσο το ψυγείο «χορεύει» πάνω στην πλάτη μου αυξάνεται και το βάρος του που διπλασιάζεται. Μου παίρνει 34.000 βήματα για να τρέξω το μισό μαραθώνιο και κάθε βήμα επιβαρύνει τους ώμους μου.

- Είναι γνωστό ότι άρχισες να τρέχεις όταν έχασε τον πατέρα σου σε τροχαίο δυστύχημα. Κατάφερε -έστω και στο ελάχιστο- το τρέξιμο να «απαλύνει» με κάποιο τρόπο τον βαθύ πόνο σου;

T.Μ.: Το τρέξιμο ποτέ δεν βοήθησε τον πόνο μου με κανένα απολύτως τρόπο αλλά με το τρέξιμο «δραπέτευσα» από την πραγματικότητα. Πλέον τρέχω 40 μίλια και η μεγαλύτερη απόσταση που έχω καλύψει είναι τα 60 χιλιόμετρα. Έτσι μάλλον το πένθος σταδιακά ανέδειξε από μέσα μου ένα ταλέντο μου στους αγώνες αντοχής.

-Τρέχεις για να βοηθήσεις παιδιά με καρκίνο και τους γονείς τους που αντιμετωπίζουν ένα ασήκωτο βάρος και τεράστιο πόνο στην καθημερινότητά τους. Τι θα ήθελες να πεις σε όλους αυτούς τους γονείς που έχουν τόσο ανάγκη από υποστήριξη σε κάθε επίπεδο;

Τ.M: Δεν έχω τίποτα να πως στους γονείς που έχουν παιδιά με καρκίνο. Έχω βρεθεί δυστυχώς πολλές φορές σε αυτήν την κατάσταση. Ο καρκίνος μας «κλέβει» αγαπημένα μας πρόσωπα σχεδόν κάθε μέρα. Συχνά λέμε στους γονείς που το παιδί τους αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα, να επικεντρωθούν στο γεγονός ότι έχουν την ευλογία να έχουν ένα παιδί. Όμως η πραγματικότητα απέχει πολύ από αυτή την αισιόδοξη παραίνεση. Η οικογένεια διαλύεται, ισοπεδώνεται ψυχολογικά όταν έχει να αντιμετωπίσει ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα και το ίδιο συμβαίνει και στους συγγενείς αλλά και στον ευρύτερο φιλικό κύκλο τους. 

- Γιατί επέλεξαν την Κρήτη για την επόμενη πρόκλησή σου και πως θα βοηθηθούν μέσα από τον αγώνα στην Εξώπολη τα παιδιά με καρκίνο;

T.M.: Το ίδρυμα «Sara's Hope» έχει επιλέξει την Κρήτη για να στέλνει διακοπές οικογένειες των οποίων τα παιδιά παλεύουν με τον καρκίνο. Είναι σημαντικό γι΄αυτούς να ξέρουν ότι υπάρχουν συνάνθρωποί τους, που τους νοιάζονται και ξέρουν πόσο δύσκολο είναι αυτό που περνούν. Μερικές μέρες χαλάρωσης, ηρεμίας, και πολύτιμες αναμνήσεις για την οικογένεια. Η Κρήτη είναι το ιδανικό μέρος, τόσο λόγω του υπέροχου κλίματος όσο και λόγω των φιλόξενων κατοίκων της. Οι οικογένειες που έρχονται στην Κρήτη, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις ένας από τους δύο γονείς αφήνει τη δουλειά του για να φροντίζει το παιδί με την ασθένεια.

-Πως ακριβώς θα βοηθηθεί το ίδρυμα "Sara's hope" με τον αγώνα στην Εξώπολη Χανίων και που θα επενδυθούν τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν;

T.M: Μόλις ολοκλήρωσα μια μεγάλη προσπάθεια - πρόκληση 100 ημερών και τώρα περιμένω με ανυπομονησία να τρέξω στον αγώνα που διοργανώνει το Saras Hope foundation "Three village Run"  για να συναντήσουμε την επόμενη οικογένεια που θα κάνει τις διακοπές της στην Κρήτη. Είναι σαν να είμαι έτοιμος να βρεθώ στην άλλη πλευρά του ουράνιου τόξου! Μια εβδομάδα στην ηλιόλουστη Κρήτη είναι ο καλύτερος τρόπος για να μπορέσει ένα παιδί με τόσο σοβαρά προβλήματα να νοιώσει και πάλι ότι ζει μια φυσιολογική καθημερινότητα όπως επίσης και να ενδυναμωθούν οι σχέσεις της οικογένειας. Στόχος μας είναι επίσης να συγκεντρώσουμε αρκετά χρήματα ώστε να αγοράσουμε το χώρο που νοικιάζει το ίδρυμα στην Κρήτη, που είναι ιδανικός.Μας βοηθούν πολλές εταιρίες και ιδιώτες ακόμη και από το νησί.

"Παιδιά που έχασαν τη μάχη με τον καρκίνο έζησαν μια υπέροχη εμπειρία στην Κρήτη"

-Τι γνωρίζεις για την Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, αλλά και των πολύ δυνατών ανθρώπων; Τι θα ήθελες να πεις στους Έλληνες που αντιμετωπίζουν τις δικές τους καθημερινές δυσκολίες;

T.M: Ο Ged και η Julie (ιδρυτές του Sara's hope) μου έχουν μεταφέρει ότι παρά τη δύσκολη  οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, έχετε γίνει περισσότερο φιλόξενοι και ανοιχτοί . Οι Κρητικοί με χαρά και πολύ θέρμη αγκαλιάζουν τις οικογένειες που έρχονται στην Κρήτη, για να τους περιποιηθούν στα μαγαζιά τους , στις ταβέρνες και στα σπίτια τους. Οι Έλληνες και ιδιαίτερα οι Κρητικοί είναι οι πιο ζεστοί άνθρωποι που έχουμε γνωρίσει. Οι οικογένειες κάνουν σχέσεις ζωής με τους Κρητικούς που συναντούν. Όταν ένα παιδί χάσει τη μάχη με τον καρκίνο, έχουμε πάντα στην άκρη του μυαλού μας ότι είχε ζήσει μια υπέροχη- δυνατή εμπειρία ζωής μαζί με την οικογένεια του.

"Όλοι αυτοί επιστρέφουν στην Αγγλία ,γίνονται οι ίδιοι «διαφήμιση» του νησιού"

-Πως στηρίζεται μέσα από την συγκινητική σας προσπάθεια για τις οικογένειες από τη Βρετανία και το νησί μας;

Τ.Μ: Το ίδρυμα Sara's Hope, «διαφημίζει» πάρα πολύ την Κρήτη με θετικό τρόπο, τόσο μέσα από το site όσο και μέσα από τα social media.  Πολλοί άνθρωποι έχουν έρθει στο νησί το οποίο γνώρισαν μέσα από τις δράσεις του Ιδρύματος. Όλοι αυτοί επιστρέφουν στην Αγγλία και γίνονται οι ίδιοι «διαφήμιση» του νησιού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θέλουν να επιστρέψουν και πάλι στην Κρήτη. Επιπλέον κάθε ευρώ που συγκεντρώνεται για τους σκοπούς του Sara's Hope Foundation, επιστρέφει στην τοπική οικονομία του νησιού. Το ίδρυμα πληρώνει για να ενοικιάσει σπίτια που θα φιλοξενηθούν τις οικογένειες, πληρώνει για τη μεταφορά αλλά και όλα τα υπόλοιπα έξοδα.

Το ζεύγος Hoburn έχασε την κόρη του, αλλά βοήθησε μέσα από τον πόνο άλλες οικογένειες

Το ίδρυμα Sara's Hope Foundation

O Ged και η Julie Hoburn ίδρυσαν το Sara's Hope Foundation όταν έχασαν την κόρη του Σάρα σε ηλικία 16 ετών από καρκίνο, χαρίζοντας έστω και με το δικό τους τρόπο την ελπίδα και το χαμόγελο. Σήμερα φιλοξενούν σε ειδικό χώρο στα Χανιά παιδιά με καρκίνο και τις οικογένειές τους ,καθώς συχνά δεν έχουν τη δυνατότητα για ένα ταξίδι στο εξωτερικό λόγω οικονομικών προβλημάτων και  της καθημερινής σκληρής μάχης με τη νόσο.

Το ζεύγος από τη Βρετανία έχει βοηθήσει τους ντόπιους με το φιλανθρωπικό του έργο από την πρώτη στιγμή που έφτασαν στο νησί το 2011. Συγκέντρωσαν 2.000 ευρώ για να πληρωθούν εξετάσεις για ένα μωρό από τον Αποκόρωνα που γεννήθηκε με εγκεφαλική πάθηση και μάζεψαν χρήματα για την επέμβαση ενός αγοριού από το Βάμο με σκοπό να ανακτήσει την ακοή του . Βοηθούν με κάθε τρόπο τα σχολεία της περιοχής τους, ανθρώπους που έχουν ανάγκη και συγκέντρωσαν ρουχισμό για απόρους. Όπως λένε θέλουν με κάθε τρόπο να «επιστρέψουν» την αγάπη στους Κρητικούς και έχουν ανακοινώσει ότι μέσω του αγώνα δρόμου της Κυριακής, για κάθε άτομο που συμμετάσχει , θα δοθεί και από ένα ευρώ στο σχολείο του Βάμου.

Οι αναμνήσεις που θα έχουν από την Κρήτη, ίσως θα είναι οι τελευταίες για κάποια αγγελούδια...

Ο αγώνα στην Εξώπολη

Ο αγώνας δρόμου για τη στήριξη του ιδρύματος Sara's hope foundation που φιλοξενεί στα Χανιά παιδιά που πάσχουν από καρκίνο από τη Μεγάλη Βρετανία πραγματοποιείται την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στην Εξώπολη Αποκορώνου Χανίων .


Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αγώνα δρόμου, τρέξιμο ή περπάτημα 3 χλμ. που θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί, και αγώνα δρόμου 6,5 χλμ που θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί. Οι ενήλικες μπορούν να συμμετέχουν με 10 ευρώ και οι κάτω των 16 ετών με 5 ευρώ.Σε όλους τους μετέχοντες θα δοθούν μετάλλια, δίπλωμα και δωρεάν μπλούζες.


Θα ακολουθήσει εκδήλωση με ζούμπα, face painting, ελληνική παραδοσιακή μουσική και χορό, ροκ μουσική από τον Eric Whibley, παράσταση με μαγικά από την Νότα Ξυπολιτάκη, ζωντανή μουσική από το συγκρότημα small change.

Σχόλια